Direcția Județeană de Statistică (DJS) Botoșani se află în centrul unui scandal după ce a contractat servicii informatice pentru alegerile din acest an de la o firmă specializată, aparent, în comerțul cu produse cosmetice. Firma Migraland Import SRL Botoșani, administrată de Anca Delia Leonte, soția unui fost angajat contractual al DJS, a fost desemnată câștigătoare în urma unei achiziții directe pe SICAP, însă detaliile acestui contract au ridicat semne de întrebare.
În data de 1 noiembrie, Direcția Județeană de Statistică a lansat două achiziții directe pentru asigurarea serviciilor informatice la alegerile parlamentare și prezidențiale din luna decembrie. Pe 4 noiembrie, Migraland Import SRL a fost desemnată câștigătoare pentru ambele contracte: unul de 4.800 lei pentru parlamentare și un altul de 10.000 lei pentru prezidențiale.
Anomalia a ieșit la lumină atunci când reporterii „Monitorul de Botoșani” au verificat profilul Migraland Import SRL. Firma are ca activitate principală comerțul cu produse cosmetice și de parfumerie, iar alte activități secundare includ comerțul cu autoturisme, piese auto și materiale de construcții, fără a menționa nicăieri servicii informatice. Mai mult, sediul social al firmei coincide cu adresa de domiciliu a familiei Leonte – un apartament situat la etajul 4 al unui bloc aflat în apropierea intersecției străzilor Primăverii și Prieteniei.
Justificări și neclarități de la Direcția de Statistică
Valentin Popa, directorul DJS Botoșani, a declarat că astfel de contracte pentru servicii informatice sunt comune la nivel național în contextul electoral, explicând că direcțiile județene de statistică au nevoie de firme externe care să asigure suportul IT, deoarece informaticienii proprii sunt implicați în alte activități.
„Serviciile informatice presupun instalarea și configurarea echipamentelor la nivelul stației de prelucrare din cadrul Biroului Electoral Județean și suport tehnic pe durata alegerilor. Este nevoie de personal disponibil 24/7 pentru a interveni rapid în caz de avarii, astfel încât procesul electoral să se desfășoare fără incidente,” a precizat Popa.
Doar că surpriza a apărut în momentul în care reporterii „Monitorul” i-au contactat și pe reprezentanții firmei cu pricina. Astfel, la rubrica de contacte ale societății exista un număr de telefon mobil deținut de Anca Delia Leonte, cea care în documentele firmei figurează ca asociat și administrator unic. „Contractele au fost denunțate. Eu am fost plecată pentru o perioadă din țară și nu știu cine s-a ocupat de ele”, a afirmat aceasta.
Explicații și contradicții
După ce administratorul firmei a anunțat denunțarea contractelor, Valentin Popa a revenit cu o clarificare, spunând că documentele nu fuseseră încă semnate. „Am întrebat la contabilitate și mi s-a spus că achiziția a fost efectuată doar pe SICAP, dar contractul nu a fost semnat,” a menționat Popa.
De asemenea, prefectul județului, Dan Nechifor, a declarat că nu avea cunoștință despre acest tip de contracte de servicii informatice și că urmează să se informeze asupra cerințelor legale. Însă, potrivit unei ordonanțe de urgență emise pentru organizarea alegerilor, este specificat clar că birourile electorale trebuie să includă informaticieni, care sunt desemnați de prefect, pe baza evaluării efectuate de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
„Informaticienii prevăzuți la alin. (5) asigură sprijinirea activității centrelor de intervenție operativă pentru remedierea eventualelor disfuncționalități ale Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal”, se mai menționează în ordonanța de urgență.
Creșterea neobișnuită a contractelor DJS Botoșani în 2024
Această controversă nu este singurul aspect care atrage atenția asupra DJS Botoșani. În acest an, instituția a încheiat un număr record de 182 de contracte prin SICAP, în valoare totală de aproape 400.000 de lei – de cinci ori mai mare decât cea din 2023 și aproape dublu față de un an electoral anterior, 2020. În acel an, DJS Botoșani încheiase doar 163 de contracte, însumând 210.000 de lei.
În pofida valorii relativ scăzute a celor două contracte din acest scandal, de 14.800 lei în total (aproximativ 2.960 de euro), această sumă este echivalentă cu salariul unui specialist IT experimentat pentru o lună de muncă, ridicând întrebări cu privire la transparența și eficiența achizițiilor.
Cazul ridică întrebări privind criteriile după care Direcția Județeană de Statistică selectează furnizorii pentru servicii esențiale și sensibile, precum cele informatice. Atribuirea unui contract pentru servicii de IT unei firme care operează în domeniul cosmeticelor poate pune sub semnul întrebării standardele de selecție. De asemenea, denunțarea bruscă a contractelor imediat după contactarea reprezentanților firmei sugerează posibile nereguli în procesul de atribuire.
În timp ce DJS Botoșani susține că toate procedurile au fost respectate și că acest tip de contractare este o practică obișnuită în țară, reacțiile oficialilor și cifrele ridicate ale achizițiilor din acest an indică necesitatea unor verificări mai atente asupra procedurilor instituției. Rămâne de văzut dacă vor fi demarate investigații suplimentare pentru clarificarea circumstanțelor acestei achiziții.