Peste 1.000 de botoşăneni au luat, în acest an, calea altor spitale din ţară din cauza lipsei specialiştilor sau aparaturii din unităţile medicale din judeţ. Deşi poate nu par mulţi, aceştia înseamnă, pe lângă riscul pentru pacient, de a fi transportat într-un alt judeţ şi astfel să primească mai târziu îngrijiri medicale, şi pierderi financiare serioase. Pe de o parte finanţarea pe care o pierde un spital din Botoşani şi pe de alta resursele consumate cu transportul acelor pacienţi în alte centre.
Concret, în primele nouă luni din 2024, în medie, câte trei botoşăneni pe zi au fost direcţionaţi în alte spitale din ţară. „Conform statisticii la nivelul instituţiei noastre, în primele nouă luni ale anului au fost efectuate 960 de transferuri. Dintre acestea, cele mai multe au fost la Iaşi şi Suceava. Au urmat Cluj, Bucureşti sau Bihor. Dintre acestea, două treimi au fost efectuate cu echipaje cu asistent”, a precizat medicul primar Bogdan Ursu, directorul medical al SJA Botoşani.
Potrivit cifrelor, aproape 250 de transferuri s-au făcut cu ambulanţe cu medic, adică starea pacienţilor era critică. La acestea se adaugă alte peste 50 de transferuri făcute cu elicopterul SMURD, care au însemnat, de asemenea, cazuri foarte grave.
Multe cazuri ocolite de statistici
La aceste cazuri se adaugă tot mai multe persoane care iau din timp calea altor judeţe, fie cu maşinile personale sau, în unele cazuri cu ambulanţe private. Asta pentru că secţiile în care medicii sunt în deficit devin tot mai puţin atractive pentru pacienţii din judeţ. Aceştia fie merg direct spre alte spitale, fie sunt trimişi din spital către alte judeţe sau în mediul privat.
Aşa se explică faptul că secţii precum chirurgia generală, chirurgia plastică, oncologia, nefrologia, unde sunt şi medici care să deservească secţiile, procentajul cazurilor rezolvate depăşeşte maximul şi rar sunt trimişi pacienţi în alte judeţe. Acolo unde, însă, există un singur medic specialist, sau niciunul, cum ar fi chirurgia buco-maxilo-facială, neurochirurgia, chirurgia cardiovasculară, cardiologia intervenţională sau chirurgia toracică, pacienţii sunt trimişi, în număr mare, în alte judeţe.
Cerc vicios
Lipsa tot mai mare de medici pe mai multe specialităţi pur şi simplu fac Spitalul Judeţean tot mai puţin atractiv pentru pacienţi. Tot mai multe dintre cazurile complexe, care sunt mai bine plătite, ajung la clinicile de specialitate din alte judeţe. Aşa se explică şi faptul că în ultimele trei luni Spitalul Judeţean nu şi-a realizat contractul cu Casa de Sănătate.
Numai cei 1.000 de pacienţi trimişi în alte părţi au însemnat că peste 2 milioane de lei nu au intrat în conturile unităţilor sanitare de la noi. Mai mult, costul trimiterii bolnavilor în alte judeţe este şi mai mare, o dată cu transportul acestora.
Costuri uriaşe
Spre exemplu, elicopterele SMURD sunt operate în toată ţara de Inspectoratul General de Aviaţie (IGAv), iar costurile totale pentru operarea acestora se apropie de 2.500-3.000 de euro ora de zbor.
În condiţiile în care media este de două ore pentru un drum dus-întors Iaşi-Botoşani al elicopterului, ar reieşi o sumă apropiată de 300.000 de euro cheltuiţi pe drumurile elicopterului SMURD pentru a suplini, de cele mai multe ori, lipsa medicilor care ar putea rezolva un infarct şi la Botoşani. Costurile transportului cu o ambulanţă sunt de aproximativ 300 de euro dus-întors, deci alte 300.000 de euro decontate pentru trimiterea terestră a celor 1.000 de pacienţi cu ambulanţa.