luni, martie 31, 2025
AcasăLocalMilioane cheltuite pe aparatură fără medici

Milioane cheltuite pe aparatură fără medici

Într-o perioadă în care criza de medici pare să aducă Spitalul Judeţean de Urgenţă “Mavromati” aproape de colaps, şefii de la Consiliului Judeţean (CJ) se laudă că aduc aparatură nouă în spital lună de lună. Că încă nimeni nu o foloseşte, asta recunosc tot ei.

Recent şefii CJ au comunicat că a fost achiziţionat un aparat de imagistică de ultimă generaţie. Potrivit unui comunicat al CJ, un angiograf de ultimă generaţie va ajunge la începutul lunii decembrie la SJU „Mavromati” Botoşani.

Aparat de peste 8 milioane de lei

Achiziţionarea angiografului s-a făcut, însă, într-un mod cel puţin bizar, dar care arată şi încrederea celor de la minister în capacitatea judeţului de a atrage specialişti. Astfel, două treimi din angiograful în valoare de 8,2 milioane de lei vor fi plătite din banii judeţului. CJ a alocat 6,2 milioane de lei, iar Guvernul doar două milioane. Şi aceia daţi într-un mod special.

„Spitalul Judeţean nu avea angiograf şi nici nu putea primi fonduri de la Ministerul Sănătăţii pentru achiziţionarea unui astfel de aparat vital pentru pacienţi, pentru că nu avea un medic specialist care să facă angiografii. Pe de altă parte, nici un medic specialist nu putea fi angajat, pentru că Spitalul Judeţean nu avea angiograf. La dezbaterea Legii Bugetului pe 2024, colegii parlamentari au făcut un amendament şi au deschis o filă de buget specială pentru achiziţionarea angiografului, iar noi, Consiliul Judeţean, am asigurat diferenţa de bani necesară implementării acestui proiect”, a declarat Doina Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.

​Comisia de achiziţii din cadrul Spitalului Judeţean a finalizat procedura de licitaţie, a desemnat firma câştigătoare, care până în prima parte a lunii decembrie va trebui să amenajeze spaţiul pentru angiograf şi să monteze aparatul.

Avem aparatură, dar nu avem medici

Aparatul de peste 1,6 milioane de euro nu va avea, însă, un specialist care să îl şi utilizeze. Apoi, chiar dacă acesta va veni, pentru o serie de investigaţii specifice acestui aparat trebuie doi specialişti. Mai mult, spitalul ar trebui introdus în Programul Naţional de Diagnostc şi Tratament cu Ajutorul Aparaturii de Înaltă Performanţă.

​În ultimii patru ani, Consiliul Judeţean Botoşani a demarat proiecte ambiţioase de modernizare a sistemului sanitar, asigurând cele mai mari fonduri pentru dotarea spitalului cu aparatură medicală ultraperformantă.

Problema, de cele mai multe ori, este lipsa specialiştilor.

Ce este un angiograf

Angiograful este aparatul de extremă precizie care poate să „vadă” şi să vindece în acelaşi timp. Ceea ce defineşte investigaţia angiografică (angiografia) este faptul că se pot cerceta radiologic vase de sânge chiar şi de un milimetru în diametru dintr-un anumit segment al corpului, permiţând astfel specialiştilor cardiovasculari să depisteze, să diagnosticheze corect şi să stabilească tratamentul optim pentru o multitudine de probleme de sănătate.

Performanţa acestui aparat ultra-modern constă în faptul că dacă în timpul investigaţiei se identifică probleme cardiovasculare grave care pun viaţa pacientului în pericol, se poate interveni în aceeaşi şedinţă, dacă pacientul îşi dă acordul.

Cel mai frecvent, angiograful se foloseşte în tratamentul îngustărilor (stenozelor) vasculare, procedura numindu-se angioplastie, aceasta finalizându-se în cele mai multe cazuri cu inserţia, pe vasele de sânge afectate, a unui dispozitiv care se numeşte stent. Acesta este asemănător unei plase metalice care se poziţionează în interiorul arterei şi are rolul să o menţină deschisă. Pacientul care apelează la aparatul angiograf va scăpa astfel de o intervenţie chirurgicală.

Situaţie similară la Pediatrie

La fel se întâmplă şi în cazul unui aparat mobil de radilogie, primit de Secţia de Pediatrie a SJU. Aparatul ar trebui folosit de medicii radiologi, care, însă lipsesc cu desăvârşire. Se pare, însă, că şefilor de la CJ nu le-a ajuns încăla urechi  informaţia că unitatea sanitară este într-o criză fără precedent, din cauza lipsei de medici radiologi.

„Spitalul pare că are o hemoragie de medici şi nimeni nu face ceva concret să rezolve această problemă. Noi continuăm să ne lăudăm cu aparatura”, a spus un medic din cadrul Spitalului Judeţean.

Criză cruntă de medici

Din vara acestui an, serviciul de imagistică medicală din cadrul celui mai mare spital din Moldova, pare să fi devenit călcâiul lui Achile. Medici de pe mai multe secţii ameninţă că demisionează din gărzi, în timp ce alţii spun că în întreaga activitate nu au mai întâlnit o astfel de situaţie.

Lipsa de medici radiologi afectează, ca un joc de domino, aproape toate secţiile celei mai mari unităţi sanitare din Moldova. S-a ajuns, astfel, în situaţia incredibilă ca unitatea să nu poată avea medici de gardă care să interpreteze radiografiile, CT-urile sau să facă ecografii.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
12.6 °
10.6 °
73 %
2.1kmh
100 %
lun
12 °
mar
14 °
mie
9 °
J
6 °
vin
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Știam că trebuie parcări mai multe, se pare că trebuie și mai mari.

EDITORIAL

În sfârșit, un film urmărit pe toată planeta și care stârnește valuri interminabile de comentarii, fiindcă ne privește pe toți, părinți, bunici și copii....

EPIGRAMA ZILEI

Adeseori, ea îi spunea: „Ești soare pentru mine, far...” Iar el pragmatic, răspundea: „Atunci tu ești panou solar!”   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...