Alegerile care au avut loc recent pentru stabilirea conducerii Colegiului Medicilor din fiecare judeţ al ţării s-au încheiat cu un scandal cu acuze de fraudă. Scrutinul ar fi fost dat peste cap chiar de comisia electorală de la Bucureşti.
Scandalul ar fi început după ce, în cadrul unei şedinţe publice, organizate la nivel central, mai mulţi medici, unii chiar cu funcţii chiar în comisii medicale la nivel european, au fost acuzaţi că ar fi fraudat alegerile. În cadrul întâlnirii medicilor li s-a prezentat un tabel cu nume şi prenume al membrilor din comisiile din fiecare judeţ care ar fi accesat baza de date a comisiei de votare. Membrii comisiei nu au specificat ce s-ar fi fraudat mai exact prin accesarea acestei baze de date, dar cei de la Bucureşti au cerut demisiile celor nominalizaţi şi a celor care răspund de partea de informatică din colegii.
Mai bine de jumătate din colegiile din ţară au fost în această situaţie, printre care şi judeţul Botoşani. Aici, preşedintei comisiei electorale, dar şi unui alt membru, li s-a cerut să demisioneze, după ce ar fi accesat acea bază de date în care figurau toţi cei înscrişi pe listele de votare.
Probleme din cauza sistemului care dă erori
Cei de la Botoşani nu s-au conformat, însă, solicitării. Mai mult reprezentanţii Colegiului Medicilor Botoşani a explicat de ce a fost accesată această bază de date.
Potrivit acestora, de câţiva ani medicii îşi pot vota reprezentanţii în Colegiul Medicilor şi online, în baza unei aplicaţii informatice. Această aplicaţie ar avea, însă, erori în momentul în care se trimite confirmarea de vot înregistrat.
“S-a transmis că s-a accesat fără drept această bază de date şi se tot spunea că asta înseamnă fraudă. În primul rând trebuie spus că acele accesări de care se vorbeşte s-au făcut la solicitarea medicilor care au votat. Din cauza sistemului informatic care dădea erori, acestora nu le venea confirmarea că au votat. Ulterior sunau la comisie şi cereau ca cineva din comisie să le spună dacă figurează că au votat sau nu. Cei din comisie nu puteau vedea cu cine a votat acea persoană sau să voteze în numele ei. Mai mult, cei care votau fizic automat li se anula posiblitatea de vot online şi invers”, a precizat medicul Paul Şerban, vicepreşedintele comisiei electorale la nivelul CMR Botoşani.
„O persoană care nu este medic, ia deciziile pentru medicii din toată ţara”
În momentul în care s-a cerut schimbarea celor doi membri, între două tururi de scrutin, ar fi însemnat reluarea procesului electoral. Cei de la Botoşani au refuzat să facă acest lucru şi, mai mult, au contestat atât legalitatea deciziilor luate de comisia de la nivel central, cât şi chiar legalitatea vicepreşedintei.
“În primul rând nu putem înţelege cum la nivelul comisiei electorale centrale a Colegiului Medicilor a ajuns o avocată ca vicepreşedinte. Practic o persoană care nu este medic, care nu plăteşte cotizaţie la Colegiul Medicilor, ia deciziile pentru medicii din toată ţara. Am discutat cu colegi din mai multe colegii din ţară şi toţi spun că nici măcar nu îşi pot imagina cum s-a ajuns în această situaţie”, a precizat medicul Paul Şerban.
Mai mult, deşi nu s-au supus celor dirijate de la nivel central, cei de la Botoşani au primit validarea alegerilor cu comisia deja constituită. Cum în celelalte judeţe majoritatea s-au supus cererilor de la Bucureşti, acum aceştia contestă şi ei deicziile comisiei electorale de la nivel naţional.
Cine face pare din Colegiul Medicilor la Botoşani
Medicii botoşăneni şi-au desemnat reprezentanţii la nivel judeţean şi naţional la începutul acestei luni. Atunci aproape jumătate dintre cei peste 500 de medici din judeţ şi-au exprimat opţiunile în privinţa conducerii Colegiului Medicilor. În urma voturilor au fost desemnaţi membrii consiliului judeţean. De asemenea au fost aleşi şi cei care vor reprezenta judeţul în Adunarea Generală la nivel naţional.
Consiliul Judeţean al Colegiului Medicilor Botoşani este compus din 13 medici. Cei care au fost votaţi să îşi conducă colegii în următorii patru ani sunt Constantin Moşneguţu, Mihaela Miler, Hanelori Cozminschi, Ecaterina Chihaia, Ana-Maria Iţco, Elena-Isabela Afrăsânei, Constantin Andone, Monica Adăscăliţei, Raluca Sârbu, Doiniţa Condorovici, Mărioara Răusanu, Nicoleta Seriţean Isac şi Vitalie Munteanu. Dintre aceştia se va desemna, prin vot în cadrul consiliului, şi viitorul preşedinte al Colegiului Medicilor Botoşani.
În Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România au fost aleşi medicii Constantin Moşneguţu, Ecaterina Chihaia, Simona Moşneguţu, Monica Adăscăliţei.