Un tânăr a ajuns în stare critică la spital, după ce a fost victima unui accident casnic. Deşi starea lui este una foarte gravă, acesta nu poate primi tot tratamentul de specialitate, aşa cum prevăd protocoalele medicale. Practic, din cauza lipsei de locuri în spitalele de arşi, botoşăneanul nu poate fi transferat.
Nenorocirea a avut loc joi după-amiază, în localitatea Ştefăneşti. Tânărul încerca să alimenteze rezervorul unei drujbe pentru a o putea folosi la tăiat câteva crengi. Cu puţin timp înainte de a se apuca de treabă, acesta şi-a aprins o ţigară, pe care ulterior a aruncat-o lângă el. Ulterior a încercat să umple rezervorul drujbei cu un amestec de benzină şi ulei, doar că o clipă de neatenţie a produs tragedia. Tânărul a scăpat recipientul cu benzină pe jos, iar lichidul s-a aprins imediat de la chiştocul de ţigară nestins complet.
Tânăr preluat de ambulanţă cu arsuri severe
Benzina s-a aprins imediat cu o flacără puternică, ce i-a cuprins acestuia hainele. A reuşit să le stingă singur, dar cu preţul unor arsuri grave pe o mare parte a corpului.
Disperat tânărul a apelat serviciul 112, cerând ajutorul cadrelor medicale. La faţa locului a ajuns o ambulanţă cu asistent din zonă, iar de la Botoşani a fost trimis echipajul SMURD. Tânărul era atât de grav ars, încât medicii au fost nevoiţi să îl aşeze pe burtă pe targă, după care au pornit spre Botoşani.
„Echipajul de terapie intensivă mobilă a fost solicitat pentru un pacient în vârstă de 26 de ani, sex masculin, care prezenta arsură prin flacără produsă accidental, în urma manipulării cu un bidon de benzină. Arsura reprezintă aproximativ 60% din suprafața corpului, la nivel toracic posterior, membre superioare şi membre inferioare, gradul II-III. Pacientul este stabilizat din punct de vedere hemodinamic, cu suport electronic”, a precizat medicul primar Ramona Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD Botoşani.
Protocol naţional care nu prea ajută
Conform protocolului instituit de Ministerul Sănătăţii, în cazul persoanelor arse există „recomandare transfer imediat în centre specializate pentru tratarea arsurilor a pacienţilor arşi care au arsuri de profunzime intermediară (Gr. 2A – 2B) cu suprafaţa arsurii mai mare de 30% din suprafaţa corporală la pacienţii cu vârsta între 14-50 de ani, arsuri profunde (Gr. 3) peste 15% din suprafaţa corporală la orice vârstă.
Imediat cum au luat contact cu cazul, medicii din cadrul UPU-SMURD au încercat să găsească un loc pentru acesta într-un spital din ţară în care sunt paturi pentru tratarea arsurilor foarte grave. Din păcate, niciunul dintre acele locuri nu era, ieri la amiază, disponibil. „Se face toaleta plăgii și ulterior, având în vedere că nu sunt locuri disponibile la nivel de ţară pentru marii arşi, va rămâne pentru supraveghere şi tratament de specialitate în chirurgie plastică şi reconstructivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Botoşani”, a mai spus medicul primar Ramona Guraliuc.
Nicio schimbare după „Colectiv”
În acest moment, România are 34 de paturi pentru mari arși. Șase sunt la Spitalul Floreasca, iar câte cinci la Spitalul de Arși din București, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași și la Spitalul Județean Timișoara. Alte trei se află la Spitalul Clinic „Bagdasar-Arseni”. 10 paturi pentru copii sunt disponibile la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Există un singur Centru de Mari Arși în țara noastră, la Spitalul „Floreasca”.
Încă de după tragedia de la Colectiv, din urmă cu nouă ani, autorităţile au promis că zeci de paturi pentru marii arşi vor fi alocate la nivel naţional. România ar fi trebuit să construiască, încă din anul 2014, când a fost aprobată o Hotărâre de Guvern în acest sens, 4 centre pentru pacienții mari arși – două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș. Nici măcar una dintre unităţile promise nu a fost deschisă până în acest moment.
10.000 de pacienți se prezintă anual la camerele de gardă ale spitalelor din România pentru leziuni de arsură, iar circa 4.000 de cazuri necesită internare pentru supraveghere și tratament de specialitate, se arată într-un raport oficial al Ministerului Sănătății, elaborat în anul 2021. În jur de 1.400 – 1.500 de pacienți reprezintă cazuri de severitate medie și mare, care necesită îngrijiri spitalicești cu o durată mai mare de două săptămâni și, ulterior, servicii de recuperare medicală specializată.
Numărul de decese cauzate de leziuni postcombustionale este de aproximativ 200 pe an, arată raportul Ministerului Sănătății din anul 2021.