miercuri, octombrie 2, 2024
AcasăPrima PaginăMega rețea de traficanți de droguri deconspirată de un botoșănean angajat la...

Mega rețea de traficanți de droguri deconspirată de un botoșănean angajat la AJPIS. Cum acționau traficanții

O anchetă începută la Botoșani a dus la destructurarea unei mega rețele de traficanți de droguri care acționa în județul Suceava. Totul a început în luna iunie a.c., când un angajat al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani a fost prins cu droguri.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Potrivit informațiilor oficiale, tânărul, V.M.M., din Botoșani, a fost luat în colimator de polițiștii Serviciului de Combaterea a Criminalității Organizate Botoșani, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT)– Serviciul Teritorial Suceava. Totul a plecat de la o serie de informații, după care anchetatorii au documentat activitatea infracțională a suspectului.

„Din cercetările efectuate a reieșit faptul că o persoană ar fi deținut și comercializat diferite cantități de droguri de mare risc (cocaină) către consumatorii din județul Botoșani.

În urma unor percheziții efectuate, în locuința și în autoturismul persoanei cercetate au fost descoperite și ridicate peste 230 de grame de cocaină, 134 de grame de substanță cristalină 4-CMC, 516 comprimate de ecstasy și peste 430 de grame de substanță psihoactivă 2-MMC, ambalate în diverse pungi și casolete, mai multe cântare, peste 140.000 de lei precum și alte mijloace de probă”, au precizat atunci anchetatorii.

Tânăr reţinut

Prin urmare, pe 9 iunie a.c., exact în duminica alegerilor locale, procurorii DIICOT l-au reținut pe botoșănean pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu, în baza probelor administrate, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Suceava a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

Doar că investigațiile nu s-au terminat aici pentru că anchetatorii au extins verificările pentru a vedea de uned se aproviziona botoșăneanul cu droguri. Astfel, în urma activităților desfășurate, de către polițiștii Serviciului de Combaterea a Criminalității Organizate Botoșani, împreună cu procurorii DIICOT Suceava, luni, pe 30 septembrie 2024, a fost dispusă reținerea a 7 persoane (cu vârste între 17 și 37 de ani), cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc, efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, deținere de droguri de risc și mare risc, în vederea consumului, fără drept, complicitate la trafic de droguri de risc și mare risc și complicitate la efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Reţea de trafic de droguri bine pusă la punct

În sarcina uneia dintre persoane, de 24 de ani, s-a reținut și comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

„Din actele de urmărire penală a rezultat că, începând cu luna noiembrie 2023, în scopul obținerii de foloase materiale în mod facil, persoanele în cauză ar fi constituit o grupare infracțională organizată, specializată în vânzarea de droguri de risc și mare risc și substanțe cu efect psihoactiv.

Încă de la constituire și până în luna iunie 2024, acestea ar fi acționat pe două paliere de organizare și coordonare, respectiv de execuție. Astfel, două dintre acestea, în calitate de lideri, ar fi procurat diferite cantități de canabis, MDMA, substanță cristalină 4 – CMC, cocaină, metamfetamină și 2 MMC pe care ulterior, membrii grupului infracțional din cadrul rețelei de distribuție stradală le-ar fi comercializat pe bază de comenzi telefonice”, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi.

Lider de grupare prins drogat la volan

Pe parcursul administrării probatoriului, persoanele în cauză au fost depistate de organele judiciare în timp ce ar fi avut asupra lor sau în autoturismele pe care le-ar fi utilizat cantități de droguri de risc și mare risc, precum și substanțe cu efect psihoactiv care au fost ridicate și indisponibilizate.

De asemenea, la finele anului 2023, unul dintre liderii grupului a fost depistat, în orașul Gura Humorului, județul Suceava, în timp ce ar fi condus un autoturism pe drumurile publice fiind sub influența substanțelor psihoactive, respectiv metamfetamină.

În cursul zilei de ieri, judecătorul de drepturi și libertăți a dispus arestarea preventivă a 6 persoane, față de alte 3 persoane, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava luând măsura controlului judiciar.

Interesant este că două dintre persoanele cercetate în prezenta cauză, ambele de 19 ani, se află sub măsura arestului preventiv dispusă în alte dosare penale.

Suportul de specialitate a fost asigurat către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. Acțiunea de luni a beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combaterea a Criminalității Organizate Suceava, Brigăzii de Combaterea a Criminalității Organizate Iași, luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Botoșani și jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani și Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
11.2 ° C
12.7 °
11.1 °
81 %
2.5kmh
100 %
mie
12 °
joi
22 °
vin
19 °
sâm
16 °
Dum
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Din fericire, încă suntem legați de Uniunea Europeană. Nu strâns, dar legați.

EDITORIAL

Numele lui este Radu și a lucrat în Belgia, ca instalator, un an și jumătate. Costurile mari de acolo și dorul de familie l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Cutremurele de pământ Aș spune că-s candide Când văd ce catastrofe sunt Pe la partide...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...