Alegerile prezidențiale și parlamentare, programate să aibă loc peste două luni, ar putea aduce schimbări semnificative în structura echipelor de experți electorali. Potrivit prefectului județului Botoșani, Dan Nechifor, o parte dintre acești experți ar putea fi înlocuiți, ca urmare a neregulilor înregistrate la alegerile locale din vară.
În timpul alegerilor locale, unele secții de votare s-au confruntat cu întârzieri majore, activitatea prelungindu-se în unele cazuri peste 48 de ore. Principalul motiv a fost incapacitatea președinților de secție de a completa corect procesele verbale privind numărul de voturi. Complexitatea procesului a fost amplificată de numărul mare de buletine de vot și de desfășurarea simultană a două scrutine. Prefectul crede că, dacă președinții de secții ar fi acordat atenția cuvenită instruirilor, lucrurile s-ar fi desfășurat mult mai fluid. Din păcate, urmare a erorilor strecurate, Biroul Electoral Județean (BEJ) a fost nevoit să opereze peste 100 de rectificări ale proceselor verbale greșite.
Lipsa de specialiști, cauza principală a problemelor
Prefectul a subliniat că o parte dintre probleme au fost cauzate de lipsa juriștilor specializați în procesul electoral, aceștia fiind repartizați la Biroul Electoral Central.
„Au fost în jur de 100 și ceva de procese verbale greșite. Pe lista experților electorali ar trebui să fie doar juriști, dar din cauza plecării acestora la BEC-uri, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a fost nevoită să apeleze la alte persoane, care nu aveau neapărat experiența necesară”, a declarat Nechifor.
Pregătiri pentru alegerile prezidențiale și parlamentare
Pentru a preveni repetarea problemelor din vară, prefectul a solicitat AEP să excludă de pe listele experților electorali persoanele care au comis erori flagrante. Cu toate acestea, prefectul a menționat că o excludere permanentă ar necesita modificări legislative, deoarece actualul cadru juridic le permite acestor experți să se înscrie din nou.
În vederea alegerilor viitoare, Dan Nechifor a organizat ședințe tehnice și a anunțat că vor fi implementate măsuri suplimentare de instruire. De asemenea, procesul de vot va fi simplificat, fiind folosite un buletin de vot pentru alegerile prezidențiale și două pentru cele parlamentare. „O altă cauză a fost numărul mare de buletine de vot. Nu o să mai avem aceeași problemă. La alegerile prezidențiale va fi un buletin de vot, iar la parlamentare, doar două”, a precizat prefectul.
Măsuri pentru evitarea aglomerației
Prefectul Nechifor a declarat că dorește să evite aglomerația la Biroul Electoral Județean (BEJ) și a solicitat sprijinul Primăriei Botoșani pentru a obține spațiul de la Cinematograful Unirea, unde președinții secțiilor de votare vor fi preluați pentru a depune documentele.
„Vom merge pe același principiu ca la alegerile din 2016 și 2020. Am solicitat Primăriei Botoșani să ne dea spațiul de la Cinematograful <<Unirea>>, unde vom organiza preluarea documentelor de la președinții și vicepreședinții secțiilor de votare”, a explicat Nechifor. Astfel, deplasarea către BEJ și accesul pentru predarea documentelor se vor face pe bază de programare, pentru a se evita cozile lungi și întârzierile.