Un fermier din comuna Vlăsinești rămas cu o gaură de aproape 25.000 de euro, după ce a fost păcălit în urma unei afaceri cu porumb. Acuzată de înșelăciune, Iulia Adina I., originară din județul Constanța, a scăpat de răspunderea penală după ce Curtea de Apel Suceava a decis că fapta nu a fost comisă cu vinovăția prevăzută de lege.
În octombrie 2019, Iulia Adina I. s-a prezentat drept reprezentant al unei firme de pe litoral și l-a indus în eroare pe Vasile A., reprezentantul unei societăți comerciale din Vlăsinești. Aceasta l-a convins pe fermier să-i livreze peste 200 de tone de porumb. După circa o lună, femeia i-a expediat, prin intermediul aplicației WhatsApp, două imagini cu un ordin de plată și un extras de cont, susținând că plata a fost efectuată. Fără să-și dea seama de înșelăciune, Vasile A. a trimis marfa, constatând ulterior că documentele primite nu reflectau realitatea și erau falsificate.
Timp de aproape două luni, Iulia Adina I. l-a tot amânat pe fermier că îi va trimite banii, iar în decembrie 2019, când firma din Constanța și-a schimbat asociatul unic şi denumirea, constănțeanca, fără să mai aibă vreo calitate în cadrul firmei, a emis un bilet la ordin scadent la data de 17 decembrie 2019, pentru suma de 121.224 lei, bilet la ordin care a fost refuzat la plată de unitatea bancară din lipsa de fonduri.
Trei ani de investigaţii
Când a realizat că a fost tras pe sfoară, că a rămas fără marfă și fără bani, botoșăneanul a mers la poliție și a depus o plângere. Cercetările au început în 2020, dar investigațiile s-au prelungit până în 2023, când femeia a fost trimisă în judecată pentru înșelăciune. Inițial, Judecătoria Săveni a găsit-o vinovată și a condamnat-o, în luna mai a acestui an, la un an și 10 luni de închisoare cu executare, femeia având o condamnare anterioară.
A urmat apelul, iar Curtea de Apel Suceava a găsit-o nevinovată și a dispus achitarea. „Desființează, în totalitate, sentința penală apelată și, în rejudecare: În baza art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I Cod procedură penală, achită pe inculpata I Iulia Adina pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune”, se arată în decizia Curții. Motivul – fapta comisă de femeie nu este prevăzută de legea penală.
Fermier socotit şi el vinovat
„Din probele administrate în cauză reiese că biletul la ordin a fost emis după trecerea unui termen de mai bine de o lună de la data livrării produselor și, deși este adevărat că la data de 4.12.2019 (data emiterii biletului la ordin), inculpata nu avea nicio calitate în cadrul societății, nici în fapt și nici în drept, prin emiterea biletului la ordin, aceasta nu a determinat persoana vătămată să realizeze o conduită autopăgubitoare și nici nu i-a pricinuit o pagubă.
De asemenea, și în acest caz, persoana vătămată avea îndatorirea de a solicita inculpatei ori societății pe care aceasta pretindea că o reprezenta să facă dovada calității sale, fie de reprezentant legal, fie de împuternicit, mai ales în condițiile în care informațiile privitoare la cesionarea societății erau informații publice, ce puteau fi accesate cu un minim de diligență din partea persoanei vătămate. Mai mult, faptul că biletul la ordin a fost avalizat de către inculpată, garantând astfel plata sumei de 121.224 lei în nume propriu, este apreciată de instanța de control judiciar ca fiind o dovadă a bunei sale credințe și nicidecum o inducere în eroare a persoanei vătămate”, au motivat judecătorii Curții. Prin urmare, indirect, magistrații au invocat că fermierul ar avea partea lui de vină că ar fi acceptat situația, fără să verifice dacă femeia mai reprezintă societatea cumpărătoare.
Evaziune de 10 milioane de euro
Însă țeapa aplicată fermierului din Vlăsinești este doar una dintre infracțiunile comise de Iulia Adina I.. Asta pentru că în decembrie 2021 femeia a fost trimisă în judecată și de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru o evaziune fiscală uriașă, prejudiciul adus bugetului de stat fiind estimat la 10 milioane de euro. Astfel, femeia, dar și un alt complice care i-ar fi urmat la conducerea societății Silo Impex 2007 SRL Constanța, ar fi evidențiat în actele contabile ale societății, undeva în perioada 2007-2010, aproape 850 de facturi fiscale privind cheltuieli cu achiziții fictive de cereale.
Prin aceste demersuri, susțin procurorii DNA, cei doi ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 49.490.541 lei, reprezentând TVA în cuantum de 27.778.427 lei și impozit pe profit în cuantum de 21.712.114 lei, dosarul fiind acum pe rolul instanțelor de judecată.
Delapidare prescrisă
Doar că Iulia Adina I. a scăpat anul trecut de o altă condamnare pentru delapidare, după ce faptele s-au prescris. Procurorii au reținut că, în perioada ianuarie 2017 – martie 2018, Iulia Adina I, în calitate de gestionar de fapt al unei întreprinderi familiale, utilizând un token aferent contului entității juridice, de la Banca Transilvania, a efectuat 97 de operațiuni de transfer bancar, fără știrea reprezentanților, în conturile sale personale, ale soțului și într-unul deschis, în mod fraudulos, în numele unei persoane, la fosta Piraeus Bank, producând un prejudiciu de 1.843.656,09 lei.
Acuzată şi de favorizarea făptuitorului
Tot anul trecut, Iulia Adina I. a scăpat de un alt dosar penal, tot prin prescrierea faptelor, în care a fost trimisă în judecată pentru favorizarea făptuitorului, după ce ar fi ajutat-o pe Simona Allice Man într-o presupusă activitate infracțională. Astfel, în 2014, constănțeanca i-ar fi trimis Simonei Allice Man peste 80 de facturi fiscale pentru prestarea unor servicii fictive către Partidului Poporului -Dan Diaconescu în vederea jurificării unor sume de bani primite ca subvenție din partea Autorității Electorale Permanente.
Doar că în final Simona Allice Man și Liviu Robert Neagu au fost trimiși în judecată de DNA, pentru infracțiuni de corupție, iar anul acesta au scăpat și ei de dosarul penal prin prescrierea răspunderii penale. Simona Allice Man este politician, ocupând, de-a lungul vremii, mai multe funcții importante, între care și director general adjunct la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, secretar de stat în Agricultură, secretar de stat la Autoritatea Națională de Turism, dar și fost președinte al partidului PP-DD. Colegul ei de dosar, Liviu Robert Neagu, a fost secretar general în același partid și secretar adjunct al Guvernului. Prin urmare, constănțeancă a avut la un moment dat conexiuni în lumea politică.