Mihai Țurcanu, fostul director al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, a scăpat de măsura controlului judiciar, după ce magistrații Tribunalului Maramureș au decis revocarea acestei măsuri preventive, impusă din luna mai 2022.
Deși dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare nu a trecut încă de Camera Preliminară, decizia judecătorilor a rămas definitivă, nefiind contestată.
Acuzațiile aduse lui Mihai Țurcanu
Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), acuzațiile împotriva lui Mihai Țurcanu se referă la o serie de nereguli grave din perioada în care acesta ocupa funcția de director. În perioada octombrie-decembrie 2021, Țurcanu ar fi intervenit ilegal în cadrul unei licitații publice organizate de instituția sa, în valoare de aproape 3 milioane de lei, pentru furnizarea de produse sanitar-veterinare.
Procurorii susțin că Țurcanu ar fi împiedicat plata către firma câștigătoare, încercând să favorizeze o altă societate descalificată inițial. În plus, două funcționare din cadrul instituției, care au refuzat să colaboreze în favoarea firmei sprijinite de Țurcanu, ar fi fost supuse unor evaluări abuzive, cu scopul de a le înlătura din funcțiile publice, pentru a fi înlocuite cu persoane obediente.
Achiziția controversată de mobilier
Pe lângă problemele legate de licitația publică, Mihai Țurcanu este acuzat și de delapidare, în urma unei plăți de 130.000 de lei către o firmă pentru achiziționarea de mobilier. Procurorii susțin că această plată a fost realizată pe baza unui proces-verbal fals, care atesta livrarea completă a mobilierului, deși produsele nu fuseseră livrate.
Firma beneficiară, M Design, este deținută de Bogdan Hapău, fostul cumnat al deputatului PNL Costel Șoptică, iar procurorii susțin că graba efectuării plății ar fi fost legată de încercările lui Țurcanu de a-și asigura prelungirea mandatului de director interimar.
Implicarea altor persoane
În același dosar au fost inculpați și Mădălina Raluca Roșu, directorul Direcției Juridice din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, acuzată de complicitate în evaluările abuzive ale funcționarilor, și Bogdan Hapău, patronul M Design.
Deși dosarul a fost inițial trimis spre soluționare Tribunalului Botoșani, unde a trecut de Camera Preliminară, decizia a fost contestată, iar Curtea de Apel Cluj a dispus rejudecarea cazului. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, toți cei implicați beneficiază de prezumția de nevinovăție.