miercuri, septembrie 18, 2024
AcasăLocalNou raport medico-legal zguduie ancheta. De ce a murit Alexandra

Nou raport medico-legal zguduie ancheta. De ce a murit Alexandra

Chiar când Alexandra Ivanov, mama care a murit pe patul de spital, ar fi împlinit 27 de ani, unul dintre experţii medico-legali solicitaţi ca parte de expertiză în proces a finalizat concluziile pentru procesul care stă să înceapă în perioada următoare.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Concluziile expertului solicitat de avocaţii care reprezintă Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavromati” aruncă o cu totul altă perspectivă asupra cazului şi aduc o serie de concluzii şocante. Încă din startul raportului de aproape 30 de pagini, medicul primar în medicină legală solicitat ca expert de reprezentanţii SJU arată că moartea tinerei Alexandra Ivanov nu ar avea legătură cu pierderea sarcinii.

Se invocă o posibilă boală ascunsă

Astfel, conform expertului legist, decesul tinerei care ar fi împlinit azi 27 de ani, „s-a datorat insuficienţei cardiorespiratorii, consecinţa unui edem pulmonar masiv, urmarea unei pneumonii virale, suprainfectate, cu pleurezie bilaterală masivă, în contextul unei diminuări a imunităţii (scădere drastică a numărului de limfocite, la o valoare normală de leucocite), patologie preexistentă internării în spital, la o pacientă gravidă cu sarcina oprită în evoluţie, staţionarea fătului mort în uter neavând legătură de cauzalitate direct cu cauza morții”, se arată în primele rânduri ale concluziilor medico-legale. Mai mult, urmează o frază şocantă, care aruncă o cu totul altă lumină asupra cazului.

„Formula leucocitară deviată poate indica şi o patologie leucemică ce nu poate fi pe deplin confirmată în lipsa efectuării unui frotiu periferic”, arată medicul solicitat de avocaţii SJU.

Pneumonia nu ar fi putut fi diagnosticată

Medicul continuă şi explică şi de ce presupusa pneumonie virală nu ar fi putut fi diagnosticată clar, dacă chiar a existat.

„Patologia pulmonară nu a fost pus în evidenţă pe de o parte datorită lipsei semnelor clinice caracteristice (febră, frisoane, dureri toracice, tahicardie, etc.), posibil prin scăderea drastică a răspunsului imun şi pe de altă parte imposibilităţile folosirii investigaţiilor pulmonare cu raze X la o gravidă cu diagnostic încă incert de sarcină oprită în evoluţie”, se arată în explicaţia expertului.

Posibile cauze

Raportul merge, însă, şi mai în profunzime şi încearcă să stabilească posibile cauze a numărului foarte mic de limfocite din analizele Alexandrei, prelevate la Maternitate în noaptea fatidică. Concret, tânăra avea un procent de 2.4 din limita normală de limfocite.
Limfocitele sunt un tip special de leucocite (celule albe sanguine) şi includ limfocitele T, limfocitele B şi limfocitele NK (natural killer). Sunt produse în măduva osoasă şi se găsesc în sânge şi în ţesutul limfatic. Aproximativ 75% dintre limfocite sunt celule T, 20% celule B şi 5% celule NK.

Limfocitele sunt o componentă importantă a sistemului imun, ajutând corpul să lupte împotriva substanţelor străine cum ar fi virusurile, bacteriile şi celulele canceroase. Menţinerea numărului de limfocite într-o limită normală este importantă pentru funcţionarea sistemului imun. Un număr prea mic de limfocite (limfopenie) sau prea mare de limfocite (limfocitoză) poate fi răspunsul normal al organismului la o infecţie sau la o afecţiune inflamatorie. Medicul legist expert a oferit şi o serie de exemple pentru limfopenie, care a fost evidenţiată şi de analizele Alexandrei.

„Cel mai adesea, limfopenia este cauzată de SIDA (sindromul imunodeficienţei umane), COVID-19 sau malnutriţie, dar poate fi, de asemenea, moştenită sau cauzată de diferite infecţii, medicamente sau boli autoimune”, este una dintre ipotezele şocante.

Alte exemple de limfopenie dobândită sunt cauzate de stresul acut, anorexia nervoasă, consumul insuficient de proteine şi calorii sau anemia aplastică.

Se impuneau investigaţii suplimentare

La final, expertul menţionează, totuşi, că nu se poate stabili cu exactitate o cauză a afecţiunii de la tânăra Alexandra, asta şi pentru că nu s-ar fi efectuat examene mai complexe la autopsie.

„Cauza limfopeniei numitei Ivanov Alexandra nu poate fi precizată cu exactitate datorită lipsei unor investigaţii paraclinice mai complexe şi efectuării de sumare examene complementare din probele recoltate la autopsie”, a precizat expertul legist.

Acesta continuă şi afirmă că, cel mai probabil, „cauza acestei scăderi de număr de limfocite a fost o infecţie virală, suprainfectată pulmonar, organismul nu a mai putut face faţă infecţiei datorită resursei de imunitate scăzută”.

În sprijinul afirmaţiei sale, acesta aduce în discuţie o serie de precizări din raportul de autopsie, care a evidenţiat leucocite în interiorul alveolelor pulmonare, care au provocat o reacţie de inflamare şi sângerare masivă la nivelul alveolelor pulmonare, de unde a fost scos peste jumătate de litru de lichid.

În continuare, raportul expertului arată că nimic din analizele efectuate nu arată că în organismul Alexandrei ar fi fost un sepsis, care să ducă la deces. Nici analizele de sânge, nici splina analizată la autopsie, nici rinichii sau plămânii.

Cadrele medicale nu au nici o vină pentru deces

Concluzia legistului este una cât se poate de dureroasă. Practic, nu fătul decedat a dus la decesul Alexandrei, ci tocmai sistemul imun compromis al tinerei a provocat decesul fătului şi apoi şi al ei.

„Tratamentul administrat pacientei la Spitalul Judeţean nu i-a pus în primejdie viaţa. Neefectuarea imediată a chiuretajului evacuator la o gravidă cu sarcina oprită în evoluţie nu este o eroare medicală, nu este o omisiune de tratament medical. Chiuretajul făcut de urgenţă ar fi putut avea complicaţii majore pentru mamă. Toate aceste patologii nu au drept cauză sarcina, oprirea în evoluţie a acesteia, staţionarea fătului mort în uter, ci mai degrabă aceste patologii au dus la decesul intrauterin al fătului. Opinăm că nu există legătură de cauzalitate între activitatea cadrelor medicale din Spitalul Judeţean «Mavromati» şi decesul pacientei Ivanov Alexandra”, se arată în concluziile expertului legist.

Potrivit prezentării sale, medicul expert are peste 30 de ani de experienţă şi peste 25.000 de cazuri medicolegale finalizate.

Un an de la tragedie

Nenorocirea a avut loc pe data de 18 august 2023. Alexandra Ivanov a murit în Maternitatea din Botoșani, sub ochii medicilor. În ziua de după tragedie, familia a prezentat opiniei publice mesajele pe care Alexandra le-a trimis cadrelor medicale, implorând să fie ajutată. Ultimul mesaj trimis acesteia către familie a fost „Nu am aer”. La patru zile de la tragedie, concluziile raportului preliminar al inspecției DSP a fost publicat, iar inspectorii spuneau că tânăra mămică nu ar fi primit îngrijirile corespunzătoare timp de aproape şapte ore.

Zile la rând, la Botoșani au avut loc cele mai ample proteste de la Revoluție până în prezent. Mii de oameni au ieșit zi de zi în stradă, pentru a cere dreptate. La exact o săptămână de la decesul tinerei, cazul a fost preluat de procurorii de la Suceava. Ulterior, protestul provocat de „cazul Alexandra” depășea granițele județului. Câteva sute de oameni, în frunte cu Tudor Chirilă, au ieșit în Piața Victoriei din Capitală.

Medic concediat

La începutul lunii decembrie, medicul care a fost de gardă în noaptea în care a murit Alexandra a fost concediat de Spitalul Judeţean. O comisie de disciplină a recomandat desfacerea contractului de muncă, dar nu pe considerente medicale, ci disciplinare. În penultima zi din an, medicul Mariana Pitrop a dat în judecată spitalul, cerând ca instanţa să o repună în funcţie.

Şi medicii de la Maternitate cereau reangajarea doctoriţei din cazul Alexandra. La mijlocul lui ianuarie, un document semnat de toţi medicii ginecologi din Maternitatea Botoşani arăta că aceștia au solicitat conducerii Spitalului Judeţean, dar şi CJ, ca medicul Mariana Pitrop să fie reangajat. La un an distanță, dosarul este încă un lucru la procurorii suceveni.

Zeci de expertize cerute în dosar

Cele trei părți din dosar, familia Alexandrei, reprezentanții legali ai medicului de gardă, dar și reprezentanții unităţii sanitare au solicitat aproape 30 de noi expertize Medico-legale care să lămurească mai multe aspecte legate de moartea tinerei.

„Eu nu văd sub nicio formă ca noi să fim perdanți în această cauză. Cel mult ne putem aștepta la o solicitare de schimbare de încadrare juridică din partea doamnei doctor și a avocaților dumneaei, cel mult, sau a celorlalte părți, pentru că au și ele acest drept, această putere de la lege, dar nu avem emoții, adică nu mă gândesc în niciun caz că va putea știu eu să fie ceva mușamalizat sau interpretat eronat. Nu văd cum. E unul din dosarele în care chiar sunt foarte sigură pe mine”, a transmis Gianina Poroșnicu, avocata familiei Alexandrei Ivanov.

Procesul se lasă așteptat

Cu toate acestea, având în vedere cât de complex este întregul dosar, avocata familiei Ivanov spune că anul acesta nu sunt speranțe ca procesul să înceapă. „Având în vedere complexitatea lui, având în vedere numărul mare de avocați, eu consider că anul acesta nu este sub nicio formă posibil să avem un dosar pe instanță. Probabil la începutul anului viitor mai mult ca sigur vom avea”, a explicat avocata familiei Ivanov.

La un an de la tragedie, pe 18 august, mai mulți botoșăneni s-au alăturat familiei, care a venit în fața Maternității din Botoșani, unde a murit Alexandra, pentru a ţine un moment de reculegere. Oamenii au aprins o lumânare şi au adus flori în locul în care au afișat pe gardul unității sanitare, timp de un an, un banner care arăta ultimul mesaj al tinerei, care implora să fie salvată: „Nu am aer”.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
22.7 ° C
22.7 °
22.6 °
37 %
3.9kmh
68 %
mie
24 °
joi
21 °
vin
22 °
sâm
23 °
Dum
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Până începe iar dezvoltarea, utilajele sunt sub pază bună.

EDITORIAL

De câteva zile a început din nou școala și pare-se că nimic nu s-a schimbat în bine. Ba dimpotrivă, părinții copiilor din Botoșani (și,...

EPIGRAMA ZILEI

Lin, precum bătrâna Sena Din decor, vacanța iese, Soațele părăsesc scena Intră-n loc, metrese...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...