luni, septembrie 16, 2024
AcasăLocalScandalul din Centrul vechi escaladează. Poliția criticată dur pentru gestionarea incidentului (VIDEO)

Scandalul din Centrul vechi escaladează. Poliția criticată dur pentru gestionarea incidentului (VIDEO)

Scandalul izbucnit în Botoșani, după ce un tânăr a fost agresat săptămâna trecută în Centrul Vechi, tinde să ia proporții. Tensiunile au crescut pe fondul reacțiilor controversate ale șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), comisarul șef Tudor Costîn, care a stârnit nemulțumiri în comunitate.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Astăzi, polițiștii s-au deplasat la spital și i-au adus la cunoștință tânărului că poate solicita ordin de protecție provizoriu pentru această infracțiune, conform ultimelor reglementări legale. Victima a fost de acord, însă în urma completării formularului de risc, nu a reieșit risc iminent care să impună emiterea unui ordin de protecție provizoriu. Acest lucru înseamnă că în urma răspunsurilor la întrebările din formularul de risc, polițiștii nu au constatat existența riscului iminent la adresa vieții, integrității sau libertății persoanei și i-au înmânat formularul tipizatul pentru solicitarea unui ordin de protecție de la instanța de judecată, așa cum prevede legea în astfel de situații.

„Sunt profund afectat”

Informațiile au fost transmise în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, pe tema modificărilor legislative privind gestionarea cazurilor de violență, de către polițiști.

Prezent la conferința de presă, șeful IPJ Botoșani, comisarul șef Tudor Costîn și-a cerut scuze publice tânărului agresat, dar a considerat că situația a fost gestionată corect de polițiști. „Sunt profund afectat, ca părinte, de traumele tuturor părților vătămate. Doresc să adresez scuze tânărului agresat, dacă expunerea elementelor specifice misiunii de poliție a generat aprecieri negative”, a declarat acesta.

Ancheta Poliției continuă

În ceea ce privește ancheta, trei dintre cei 11 minori identificați în urma incidentului sunt considerați suspecți și și-au recunoscut faptele.

„Din cei 16 minori prezenți la fața locului, 11 au fost identificați, iar trei dintre ei au calitatea de suspecți. Au fost audiați conform procedurii de lucru cu minorii și vor fi prezentați la Medicină Legală pe 12 septembrie”, a mai precizat Tudor Costîn. Părinții celor 11 minori au fost amendați cu peste 5.000 de lei pentru neglijență.

Critici aspre din partea familiei și a foștilor polițiști

Tatăl tânărului agresat, omul de afaceri Florin Alexuc, a reacționat dur la scuzele oferite de șeful IPJ, criticând vehement modul în care a fost gestionată situația.

„Poate aș putea accepta scuzele dumneavoastră ca părinte, dar nu ca cetățean al Botoșaniului. Procedura poliției este să țină oamenii în casă după ora 1:00? De ce ați trimis polițiștii să-l convingă pe fiul meu să semneze solicitarea de ordin de protecție, dacă tot a fost respinsă?”, a scris Alexuc pe rețelele de socializare, cerând demisia lui Costîn.

Foști polițiști au condamnat la rândul lor reacțiile comisarului șef, acuzându-l că, inițial, a vorbit în nume propriu, dar ulterior „s-a ascuns în spatele instituției poliției”. „Dacă ai făcut o afirmație în nume propriu, atunci trebuie să-ți asumi responsabilitatea”, au declarat aceștia.

Probleme de siguranță în Centrul Vechi

Incidentul a scos la lumină o problemă mai veche – lipsa patrulelor de poliție în zona Centrului Vechi, considerată cu potențial criminogen.

Deși au fost semnalate cel puțin opt alte incidente de natură penală în această zonă, din care alte trei agresiuni, poliția a intervenit doar la apelurile la 112 și a organizat o serie de acțiuni, fără a avea o prezență constantă. De altfel, zona nu a mai fost patrulată pedestru de peste un deceniu, lucru criticat de comunitate.

„Cu macete în cap” – videoclip care scandalizează publicul

Un grup de tineri din Botoșani a stârnit un val de reacții negative după ce s-au filmat pe o rețea de socializare, lăudându-se cu acte de violență și amenințări grave. Clipul, devenit viral pe internet, a provocat indignare în rândul opiniei publice, din cauza mesajelor agresive transmise prin versurile lor.

În videoclip, tinerii se declară „stăpâni” peste Centrul Vechi al orașului și sugerează că sunt dispuși să recurgă la acte extreme de violență. Printre versurile care au scandalizat publicul se numără: „Reprezint Centrul Vechi și toate străzile. Adunăm toată brigada și vă luăm zilele” și „Dau cu macete în cap”.

Limbajul șocant și comportamentul afișat în imagini au atras imediat atenția internauților, care au condamnat aspru acest tip de comportament.

Întrebat despre implicațiile clipului, comisarul-șef Tudor Costîn, șeful IPJ Botoșani, a declarat că situația este în curs de evaluare. Potrivit acestuia, până acum, materialul nu ar reprezenta decât o „producție artistică”. Totuși, există îngrijorări cu privire la posibila incitare la violență și la amenințările implicite la adresa siguranței publice. „Sunt identificați. Din verificările noastre, nu au antecedente penale sau au fost sancționați vreodată. Este un act artistic probabil, în accepțiunea lor, pe care poliția nu îl poate interzice”, a susținut comisarul șef Costîn. Reacțiile nu au întârziat să apară, iar mulți se întreabă dacă acest tip de „artă” nu trece, de fapt, o linie periculoasă, promovând violența în rândul tinerilor.

Mandat aproape de final

Situația deschide calea unei posibile schimbări la vârful instituției, mai ales că mandatul șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, Tudor Costin, se apropie de final. Împuternicit la comanda IPJ în urmă cu un an, mandatul ar urma să expire pe 8 septembrie. iar conducerea Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) va trebui să numească un înlocuitor temporar până la organizarea concursului oficial. De altfel, funcția de inspector-șef al IPJ Botoșani a fost deja scoasă la concurs. IGPR a anunțat că data limită pentru depunerea candidaturilor este 9 septembrie, examenul urmând să aibă loc pe 10 octombrie.

Rămâne de văzut cine va asigura conducerea interimară a IPJ Botoșani și cine se va înscrie în cursa pentru funcția de șef al instituției.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
17.2 ° C
17.2 °
14.6 °
92 %
2.4kmh
100 %
lun
17 °
mar
23 °
mie
23 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a pierdut ceva la asfaltare și acuma se caută.

EDITORIAL

Se numește „afterschool”, se pronunță „aftărscul” - că e rușine în ziua de azi să nu maimuțărești fără discernământ limba calculatoarelor și a științei...

EPIGRAMA ZILEI

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...