luni, septembrie 16, 2024
AcasăLocalCoşmar cu parcarea Spitalului Judeţean (video)

Coşmar cu parcarea Spitalului Judeţean (video)

Cel mai mare spital din Moldova se poate „lăuda” cu cea mai mică parcare auto pe care o are o unitate publică, poate chiar la nivel naţional.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Lucrările care urmează a fi demarate pentru noua clădire a Ambulatoriului de Specialitate va însemna şi reducerea şi mai mult a acestei parcări. Astfel, de la aproximativ 60 de locuri se va ajunge la doar 40 de locuri de parcare. Pe acestea „se bat” zilnic zeci de angajaţi veniţi cu autoturismele, pacienţi care merg în Policlinică, dar şi aparţinători care merg la rude din alte părţi ale judeţului.

Conducerea unităţii sanitare spune că este conştientă de situaţie, dar ridică neputincios din umeri. Aşa cum de altfel au făcut şi cei care au condus judeţul în ultimii ani. Actualul manager admite că parcarea este o problemă, dar spune că principalul scop al spitalului este tratarea pacienţilor.

„Avem o parcare mică, este o realitatea. Numai că mărimea unu spital este dată de numărul de paturi, nu de locurile de parcare. Şi terenul este cât este. Activitatea principală a spitalului este activitate medicală. Spitalul are un buget limitat, în care prioritar este fondul de salarii, investiţiile, medicamentele”, a precizat juristul Corneliu Prepeliţă, managerul SJU Mavromati.

Pacienţi în pericol din cauza unui rond de flori

Lipsa locurilor de parcare nu este doar un coşmar pentru botoşănenii care vin la spital pentru o consultaţie sau pentru a-şi externa rudele. Siguranţa pacienţilor din cea mai mare unitate sanitară din judeţ este pusă în pericol de un rond de flori. Oricât de banală sau hilară ar părea, realitatea bate orice scenariu de film la Botoșani.

Un exerciţiu efectuat de reprezentanţii ISU la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Mavromati a scos din nou în evidenţă ceva deja ştiut şi chiar reclamat de unii medici din cea mai mare unitate sanitară. Pacienţii din secţiile cele mai dificile, precum chirurgie, ortopedie şi mai ales terapie intensivă, sunt practic condamnaţi să ardă de vii în cazul unui incendiu puternic, precum cele petrecute în alte spitale din ţară. Asta pentru că aceste secții sunt situate la etajele 6 şi 7 ale clădirii. În ciuda faptului că majoritatea pacienţilor nu pot fi deplasaţi pe propriile picioare, mulţi fiind conectaţi chiar la aparate.

O eventuală intervenţie a pompierilor, cu autospecialele de mari dimensiuni şi mai ales cu platforma de lucru la înălţime, esre aproape sortită eșecului, în parcarea subdimensionată a unităţii sanitare. Şi, mai mult, la ultima vizită de recunoaştere în teren, pompierii au fost şocaţi de un motiv invocat pentru lipsa de spaţiu din parcare.

Parcare blocată de un proiect făcut pe genunchi

Rondul imens de flori din faţa unităţii sanitare nu poate fi eliminat decât peste aproape patru ani. Asta pentru că, proiectul făcut pe genunchi pentru reabilitarea UPU din fonduri europene, a cuprins şi acel rond de flori.

„În acest moment rondul din parcarea principală a spitalului „Mavromati” este legat de proiectul de extindere UPU. După cum știți, până nu trec cei 5 ani de la finalizarea lucrărilor, nu se poate micșora acest rond. Noi facem demersuri necesare, pentru că, în acest moment, parcarea este mult subdimensionata față de solicitări, față de personalul spitalului, față de aparținători şi de bolnavii care se adresează Spitalului Județean”, a precizat în iarna acestui an medicul Monica Adăscăliţei, managerul de la acea dată a SJU Mavromati.

CJ nu are soluţii

Lipsa locurilor de parcare la Spitalul Județean „Mavromati” și faptul că nu se întrezărește vreo speranță în viitorul apropiat au fost aduse în discuție şi în Consiliul Judeţean, încă din urmă cu patru ani, de către liberali. Aceştia au remarcat că în proiectul de buget propus spre dezbaterea Consiliului Județean (CJ) nu erau alocați bani pentru această investiție mai mult decât necesară, deși se vorbea de tot felul de demersuri în sensul găsirii unei soluții pentru înmulțirea locurilor de parcare încă din 2018.

La acel moment, Dorin Birta, şi atunci vicepreşedinte al CJ, a spus că se doreşte achiziţionarea terenului din parcul spitalului, pentru organizarea unei parcări. Patru ani mai târziu, surpriză. Chiar se face o parcare, însă de către un privat. Nu se ştie şi când va fi finalizată sau care vor fi tarifele.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
17.2 ° C
17.2 °
14.6 °
92 %
2.4kmh
100 %
lun
17 °
mar
23 °
mie
23 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a pierdut ceva la asfaltare și acuma se caută.

EDITORIAL

Se numește „afterschool”, se pronunță „aftărscul” - că e rușine în ziua de azi să nu maimuțărești fără discernământ limba calculatoarelor și a științei...

EPIGRAMA ZILEI

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...