luni, septembrie 16, 2024
AcasăPrima PaginăVal de violențe în Centrul vechi. Minorii au devenit o amenințare serioasă

Val de violențe în Centrul vechi. Minorii au devenit o amenințare serioasă

Val de agresiuni comise în centrul vechi al municipiului, protagoniștii fiind mai mulți minori nejustițiabili. Totul a ieșit la iveală după ce în noaptea de 30 spre 31 august un tânăr de 18 ani din Botoșani a fost atacat pe Pietonalul Transilvaniei de un grup de minori. Poliția a fost alertată în jurul orei 1:30 de victimă, care a declarat că a fost agresată de mai multe persoane în timp ce se plimba prin zonă.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Victima, care se afla împreună cu un alt tânăr, este de fapt fiul unui om de afaceri din municipiu, iar adolescentul, elev olimpic, a fost atacat după un schimb de replici cu grupul agresorilor. În urma agresiunii, tânărul a suferit leziuni ce au necesitat îngrijiri medicale.

Precizări de la Poliţie după viralizarea cazului 

Inițial, cazul nu a fost mediatizat de autorități. Acum, însă, Poliția susține că a început imediat cercetările pentru a stabili circumstanțele exacte ale incidentului și pentru a identifica agresorii. Doar că abia astăzi, după ce situația s-a viralizat în spațiul virtual și a generat revoltă în rândul botoșănenilor, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au venit cu o serie de precizări, ”având în vedere informațiile apărute în spațiul public cu privire la agresiunea comisă pe Pietonalul Transilvaniei”.

Astfel, în urma anchetei, polițiștii au descoperi 12 minori cu vârste între 11 și 16 ani în zona respectivă, confirmând că aceștia erau prezenți și în noaptea atacului.

„În cadrul activităților cu caracter permanent desfășurate de polițiști, în noaptea de 2 spre 3 septembrie a.c., în zona Pietonalului Transilvaniei, au fost identificate 12 persoane minore, cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, stabilindu-se că sunt aceleași persoane prezente în zona respectivă, în noaptea în care a fost agresată victima. Ulterior, s-a stabilit faptul că trei dintre aceștia, cu vârstele cuprinse între 16 și 15 ani l-ar fi agresat pe tânărul de 18 ani, în noaptea de 31 august spre 1 septembrie.

În cursul zilei de astăzi urmează să fie desfășurate activități specifice conform procedurilor privind persoanele minore, urmând ca, ulterior, în funcție de rezultatele cercetărilor să fie dispuse măsuri legale. De asemenea, urmează a fi dispuse măsuri de sancționare față de părinții sau tutorii minorilor”, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi de IPJ Botoșani.

Centrul vechi- pol al ilegalităţilor

Centrul vechi a fost considerat în permanență un pol al ilegalităților în municipiu, din cauza celor certați cu legea. Ani în șir, autoritățile locale au încercat să „cosmetizeze” situația, mizând și pe faptul că botoșănenii, sătui de reclamațiile fără rezultat, au început să renunțe să mai sesizeze toate cele întâmplate. De ochii lumii, la anumite intervale de timp când problemele răbufneau, cei din forțele de ordine anunțau diverse „planuri de acțiune”, care făceau trimitere la un soi de razii. Doar că, după numai câteva luni, operațiunile încetau, iar cei din zonă reveneau la vechile metehne. Semn că toate strategiile, planurile de acțiune și operațiunile planificate erau ineficiente.

De altfel, și astăzi, reprezentanții structurilor Ministerului Afacerilor Interne au fost invitați la Instituția Prefectului pentru o serie de discuții pe această temă. Doar că, presa nu a avut acces, autoritățile preferând să țină departe de ochii lumii informațiile care interesează întreaga comunitate.

Minorii nu răspund pentru faptele lor

Potrivit Codului penal, minorii cu vârste sub 14 ani, care comit infracțiuni, nu răspund pentru faptele lor. Acest aspect este cunoscut și de ei, iar unii dintre aceștia ajung să comită tot felul de fărădelegi, speculând această carență.

La fel, minorul care are vârsta între 14 și 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedește că a săvârșit fapta cu discernământ. În schimb, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii. O altă prevedere speculată de „copii problemă” este cea potrivit căreia minorii nu pot fi condamnați, în cazul lor dispunându-se doar o măsură educativă neprivativă de libertate. Iar măsurile educative neprivative de libertate sunt absolut ineficiente sau chiar ridicole, ele făcând referire la stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârșit de săptămână sau asistarea zilnică.

Autorităţi depăşite de situaţie

Tupeul manifestat de minorii infractori este întreținut, uneori, chiar de forțele de ordine care ori sunt depășite de fenomenul infracțional, din cauza lipsei de personal, ori pur și simplu încearcă să scape de cazuri prin neimplicare.

Situația a ieșit la iveală tot după o agresiune stradală, când fiul unui botoșănean a fost lovit tot de un grup de minori care acționa în aceeași zonă. Deși a fost depusă o plângere oficială, cu certificat medico-legal și tot tacâmul, polițiștii nu s-au sinchisit. Tot tatăl victimei a fost cel care a făsut investigații, a aflat numele și poreclele agresorilor și le-a pus pe tavă așa-zișilor anchetatori. Într-un final, dosarul a ajuns pe rolul instanței de judecată, în decembrie 2021. Doar că de atunci cazul nu a trecut de instanța de fond. Prin urmare, nu s-a dispus nicio sentință.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

1 COMENTARIU

  1. Nimanui nu-i face placere sa aiba de-a face cu centrul vechi si nu se simte in siguranta. e destul sa treci pe langa Biserica Uspenia unde vezi indivizi colorati care urla, fac mizerie, de parca treci prin jungla. Cei responsabili cu siguranta sunt prieteni de zeci de ani cu ciorditorii, traficantii din piata mare si centrul vechi. Cum sa te simti in siguranță cand cei care te protejeaza sunt ii a acopera defapt pe raufacatori?

Botoșani
cer acoperit de nori
17.2 ° C
17.2 °
14.6 °
92 %
2.4kmh
100 %
lun
17 °
mar
23 °
mie
23 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a pierdut ceva la asfaltare și acuma se caută.

EDITORIAL

Se numește „afterschool”, se pronunță „aftărscul” - că e rușine în ziua de azi să nu maimuțărești fără discernământ limba calculatoarelor și a științei...

EPIGRAMA ZILEI

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...