Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean se confruntă în această perioadă cu o creştere semnificativă a numărului de pacienţi. Unul dintre motivele pentru această situaţie este faptul că mulţi botoşăneni vin în această perioadă acasă, în concediu.
Oamenii profită de vacanţă pentru a-şi verifica şi starea de sănătate. Având în vedere că în Ambulatoriu şi în sistemul privat consultaţiile costă şi se fac pe bază de programare, care poate dura de la câteva zile până la câteva luni, mulţi botoşăneni aleg să meargă la UPU, acolo unde ştiu sigur că vor primi asistenţă în regim de urgenţă.
Stranierii nu ajung, însă, la UPU doar pentru ei, ci îşi duc şi rudele rămase acasă pentru a le verifica starea de sănătate.
„Vin acasă după un an-doi şi li se pare că părinţii sau bunicii au anumite probleme de sănătate. Într-o noapte eram de gardă şi o doamnă de vârstă medie, care vorbea jumătate italiană, jumătate română, s-a prezentat cu tatăl în Urgenţe. Diverse probleme cronice. Spre dimineaţă, când am ieşit din gardă o văd la triaj pe aceeași doamnă şi m-am mirat, deoarece ştiam că tatăl fusese deja preluat în consultaţie. De această dată, însă, femeia era cu mama. O adusese şi pe aceasta la o consultaţie”, a precizat un asistent din cadrul UPU-SMURD.
Sute de pacienţi în UPU
În ultima parte a lunii august şi începutul lui septembrie, medicii din Urgenţe au ajuns să acorde şi 220 de consultaţii pe zi, faţă de 180-190, cât ar fi media zilnică de prezentări. Marea nemulţumire a specialiştilor este că mulţi dintre cei veniţi de peste graniţă sunt agresivi verbal şi chiar fizic.
„Suntem pe o pantă ascendentă. În ultima perioadă am depășit 200 de prezentări la 24 de ore, chiar 216 pe data de 26, 220 pe 19 şi vârful de 235 pe data de 12 august. Destul de mulți. Pacienți cu diferite grade de afectare, pacienți care sunt cronici, cu acutizări, pacienți care sunt reale urgențe, pacienți pe care trebuie să-i consultăm, să le oferim îngrijiri medicale de specialitate. Motivul creșterii poate fi și prezența străinilor, iar al doilea ar fi că deplasarea către medicul de familie ar presupune un timp prelungit de așteptare pentru rezolvarea cazului și atunci cel mai simplu pentru ei este să se prezinte în serviciul de urgență. Ne facem datoria în continuare cu maximă responsabilitate. Sperăm să nu avem incidente neplăcute”, a precizat medicul primar în medicina de urgenţă Ramona Elena Guraliuc, medicul şef al UPU-SMURD.
Parcare invadată de maşini cu numere străine
De altfel, şi parcarea spitalului a fost „invadată” în ultimele săptămâni, de maşini înmatriculate în Italia, Marea Britanie, Irlanda sau Spania. Medicii spun că toţi cei care se prezintă sunt evaluaţi şi consultaţi, chiar dacă unii trebuie să aştepte mai mult timp, nefiind urgenţe medicale.
„Unii cred că, dacă muncesc în străinătate, asta le permite să nu respecte nici urgenţele şi nici ceilalţi pacienţi. Dacă stai să rezolvi o pilă sau o relaţie poţi pune în pericol viaţa celui care are nevoie reală de asistenţă medicală de urgenţă imediată şi necondiţionată”, a spus un medic urgentist.
Un articol jenant