Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Raluca Stăncescu, îşi va petrece şi următoarele luni în spatele gratiilor.
Asta pentru că magistraţii de la Tribunalul Cluj au respins varianta eliberării condiţionate şi au decis menţinerea fostului magistrat în detenţie.
„Respinge propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Gherla cu privire la condamnata S. R., în prezent deţinută în Penitenciarul Gherla, de sub efectul pedepsei de 6 ani şi 10 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 11/2019 a Curţii de Apel Târgu Mureş. În temeiul art. 587 alin.2 Cod procedură penală stabileşte data de 02.12.2024 după care propunerea/cererea de liberare condiţionată poate fi reînnoită”, se menţionează în decizia instanţei. Altfel spus, o nouă cerere de eliberare condiţionată ar putea fi formulată abia la sfârşitul acestui an, înaintea sărbătorilor de iarnă.
Prim-procuror acuzat de fapte grave
Cazul Ralucăi Stăncescu a fost unul de mare interes public, cu multiple aspecte controversate şi acuzaţii grave care au scos la lumină aspecte întunecate ale sistemului judiciar. În octombrie 2017, Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a Ralucăi Stăncescu, pe atunci prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.
Acuzaţiile erau serioase – şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi conflict de interese. Stăncescu şi fostul său iubit, Cătălin Stavără, au fost acuzaţi că au încercat să determine o persoană să-şi cedeze dreptul de proprietate asupra a două imobile din Botoşani, în favoarea unei rude a lui Stavără.
„Prin constrângerea psihică exercitată, inculpaţii Stăncescu Raluca şi Stavără Cătălin au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că, dacă refuză, vor fi iniţiate cercetări faţă de aceasta şi faţă de membrii familiei acesteia pentru săvârşirea unor pretinse infracţiuni de evaziune fiscală şi trafic de persoane”, invocau procurorii DNA.
Fosta şefă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani a fost acuzată şi că a influenţat un agent de poliţie să tergiverseze cercetările într-un dosar de violenţă deschis pe numele lui Cătălin Stavără. În plus, poliţistul a pus la dispoziţia lui Stavără şi înregistrările video care erau probe în dosar împotriva lui.
În plus, magistratul i-a dat fostului iubit informaţii dintr-un alt dosar şi a cumpărat pentru instituţia pe care o conducea, de la firma pe care o administra în fapt alături de Stavără, un bun de aproape 700 de lei.
Carieră distrusă
În februarie 2020, Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit că mandatul de prim-procuror al Ralucăi Stăncescu la Parchetul Botoşani a încetat, iar aceasta a fost mutată pe un post de execuţie la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, unitate de unde provenea.
Sentinţa finală a fost dată în iunie 2020, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mărit pedeapsa la 6 ani şi 10 luni de închisoare, decizia fiind definitivă. După aproape patru ani de detenţie, Comisia de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Gherla a propus eliberarea sa înainte de termen, iar pe 8 aprilie cererea a fost admisă de Judecătoria Gherla.
În schimb, cei care s-au opus au fost tocmai foştii colegi ai Ralucăi Stăncescu, adică procurorii, cei care au contestat hotărârea la Tribunal şi au avut câştig de cauză. Astfel, sentinţa privind eliberarea condiţionată a fost desfiinţată, iar în rejudecare s-a stabilit că Raluca Stâncescu nu poate ieşi din puşcărie mai devreme de luna decembrie a.c.