Un tânăr, în vârstă de 23, care a locuit o vreme într-un centru al DGASPC Botoşani, s-a ales cu o datorie uriaşă după ce a crezut orbeşte în promisiunile unui cunoscut escroc botoşănean. Acum tânărul are de plătit aproximativ 128 de ani pentru a achita „taxa pentru neatenţie”.
Povestea a început în 2021. Marian Cosmin Federeciuc a crescut o perioadă într-un centru al DGASPC Botoșani. La un moment dat acesta l-a cunoscut pe Mihai Gheorghiciuc, un botoşănean care ar fi cunoscut pentru probleme cu legea, care s-a prezentat ca fiind om de afaceri. Sub pretextul că îl ia asociat într-una din firmele sale și, în plus, îi asigură un loc de muncă, așa-zisul om de afaceri l-a pus pe tânăr, în 2021, să semneze o serie de acte.
Bucuros, acesta a semnat tot și a primit și cei 500 de euro, pe care „generosul” afacerist i-a dat drept avans pentru viitoarele sale venituri. Din acel moment însă, Marian spune că nu l-a mai văzut pe individ, așa că, auzind că o firmă importantă din Vaslui face angajări, a venit în acest județ.
Datorii uriaşe la ANAF
În prezent însă, la 3 ani distanță de la actele semnate în necunoștință de cauză, Marian Cosmin Federeciuc a aflat de la organele statului că pe numele său figurează datorii uriașe la ANAF, dar și multe alte țepe date unor firme.
Tânărul spune că, după ce a semnat acele acte, pe care nici nu le-a citit, întrucât i s-a spus că sunt simple formalități pentru ca el să devină asociat la o firmă un nume atipic „Imobil Pipera 1 SRL”, a părăsit Botoșaniul. A așteptat vreo câteva luni ca afaceristul care l-a făcut asociat să își respecte cuvântul, să îi dea locul de muncă promis, ca să aibă și el un venit constant.
Văzând că nu mai vine, băiatul a plecat la Vaslui, unde una din firmele din industria cărnii făcea angajări. Recent, spune el, fără niciun alt indiciu asupra situației, angajatorul său a primit o înștiințare de poprire a salariului lui Marian, întrucât datorează statului o sumă fabuloasă, de 1,54 milioane de lei, adică peste 300.000 euro.
Abia în acel moment a aflat tânărul că, în numele său și cu semnătura sa, Mihai Gheorghiciuc, desfășurase multe activitități ilicite, în care băiatul figura drept administrator al societății „Imobil Pipera 1 SRL”. În acest context, ANAF-ul i-a înștiințat angajatorul că de acum înainte trebuie să oprească din salariul de aproximativ 3000, suma de 1000 de lei, lună de lună. Potrivit unui calcul tânărul s-ar achita de datoria la ANAF în aproximativ 128 de ani.
Procese desfăşurate în lipsă
Când a încercat să afle cum a ajuns în această situaţie, tânărul a descoperit că „afacerisul” din Botoșani care îl păcălise făcea învârteli nenumărate, lua vehicule de pe la firme de leasing, punând banii în buzunar, fără să mai achite statului dările cuvenite etc. De asemenea, erau țepe date diverselor firme, totul pe numele și semnătura sa.
Având în vedere că nu a bănuit nimic ilegal, Marian nu a participat la niciun proces desfășurat la Botoșani, ca să poată să spună instanței că el nu e cu nimic responsabil de fărădelegile comise de afaceristul respectiv, căci fusese păcălit cu promisiunea unui loc de muncă și cu 500 de euro.
Toate citațiile pe care instanța de judecată i le-a trimis, au fost expediate la adresa de la Botoșani, unde locuia în perioada în care a semnat actele. La el, la Vaslui, nu a ajuns nimic.
„Era un domn instructor de acolo, de la DGASPC Botoșani, care el a făcut totul”
Nu s-a putut astfel apăra în niciun fel în fața instanței, unde ANAF-ul și alte firme creditoare și-au căutat dreptatea. Singura soluție, spun avocații, pe care Marian o mai are este să depună o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, iar acolo un anchetator să îi ia în seama sesizarea și să meargă pe urmele celor care s-au folosit de numele și semnătura sa.
„Eu nu aș fi semnat, dar era un domn instructor de acolo, de la DGASPC Botoșani, care el a făcut totul, a intermediat, cum se zice. Și l-am întrebat, domnule instructor, eu dacă semnez aceste hârtii o să am probleme pe viitor? Și mi-a zis că nu, îmi garantează el că nu. Și eu l-am crezut. Dar nu am făcut bine. Nu am știut nimic până nu am primit această poprire. Nici de proces nu am știut, că eu am venit la muncă aici, la Vaslui. Poate dacă depun plângere la Parchet, poate voi fi ajutat să dovedesc faptul că eu nu am nicio vină”, a spus Marian Cosmin Federeciuc pentru vremeanoua.ro.