miercuri, septembrie 18, 2024
AcasăLocalAfaceri în umbra politicii. Prefectul de Botoșani și contractele de milioane

Afaceri în umbra politicii. Prefectul de Botoșani și contractele de milioane

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, este în centrul unei controverse privind legătura dintre afacerile sale și politica locală. Deși a încercat să se distanțeze de firmele sale după ce a fost numit prefect, aceste afaceri continuă să prospere prin contracte generoase cu instituțiile publice.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În ultima sa declarație de interese, Cornilă a menționat nu mai puțin de 29 de contracte semnate de firmele sale, Powerline și Romdata Digiserv, cu diverse primării și instituții de stat. Interesant este că firma Powerline, administrată de un apropiat, a cunoscut un salt economic semnificativ exact după numirea sa în funcție, semnând contracte care depășesc un milion de euro.

Contracte de sute de mii de lei

O analiză a contractelor din perioada 2022 – 2024 arată că societatea Powerline a încheiat numai cu primăria comunei Vlădeni contracte în valoare de 710.000 lei, cu Primăria comunei Albești contracte de 675.000 de lei și cu Primăria comunei Mihai Eminescu contracte ce totalizează 560.000 de lei.

Urmează apoi primăriile din Ibănești (330.000 de lei) și Prăjeni, dar au fost contracte încheiate inclusiv cu Casa Județeană de Pensii, APIA , Inspectoratul Școlar sau Direcția de Sănătate Publică. Interesant este că firma Powerline a primit și 99.000 de lei de la firma ScripGlow Concepts, care ar avea legături cu deputatul Costel Șoptică.

Dar ce surprinde cel mai mult este că toate aceste rezultate economice au fost obținute cu doi angajați. O privire asupra trecutului arată că în perioada 2008 – 2018 societatea Powerline nu a depășit niciodată o cifră de afaceri de un milion de lei. Acest prag a fost depășit abia în 2019, an în care PNL a preluat guvernarea.

Afaceri mai profitabile după obţinerea funcţiei de prefect

Anul următor, în plină pandemie, Powerline a atins o cifră de afaceri de 1,17 milioane lei pentru ca în 2021 să scadă la 1,008 milioane lei. Doar că în 2022, an care coincide cu numirea lui Sorin Cornilă în funcția de prefect, societatea a înregistrat o creștere semnificativă a cifrei de afaceri până la 1,365 milioane lei, pentru ca în 2023 să atingă cifra de 1,376 milioane lei.

Este drept, dacă ne uităm la administrator, perioada prolifică s-a dovedit a fi cea în care firma a fost condusă de Emil Adăscăliți, iar Sorin Cornilă a fost doar acționar. Iar în acest context, mai merită de punctat un alt aspect și anume că societatea Powerline, înființată în 2007, nu a fost tot timpul pe profit. De exemplu, în 2009, 2010, 2012 și 2015, firma a funcționat în pierdere. Asta deși nu a avut niciodată mai mult de doi angajați.

Zeci de contracte cu statul

În schimb, conform portalului Termene.ro, Powerline a încheiat până în primăvara acestui an 32 de contracte de achiziții cu unități de stat, inclusiv șase licitații pentru furnizarea de table electronice în școli. În februarie, Primăria Darabani a achiziționat echipamente IT de birou de la Powerline, într-un contract de 225.810,57 lei, finanțat din fonduri europene. Dar în top este Primăria Albești, cu 675.000 de lei.

„Nu mai țin minte suma. S-au dotat școli. Nu s-a făcut contract cu el ca prefect, așa a fost la licitație. Contracte sunt la mai multe primării, nu doar la Albești”, a spus Petru Brăduț Brașoveanu, viceprimarul comunei Albești. La rândul său, primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, trecut din tabăra PNL în cea a PSD, spune că au fost bani dați pentru dotarea școlilor. „Toate achizițiile s-au făcut doar pe SICAP. Dovada că am fost corect e că ultima licitație nu a mai câștigat-o el. Acum 6 luni”, a spus acesta.

Contactat de reporterii „Monitorul”, prefectul Sorin Cornilă a invocat că acestea ar fi rezultatele a 17 ani de activitate, iar cifra de afaceri a crescut anual, oarecum asemănător cu toate firmele de același profil, în sensul ca au fost disponibile o multitudine de proiecte europene și licitații scoase pe SEAP. „În general, instituțiile publice, școlile, etc., solicită achiziții de echipamente. Asta ce înseamnă? Firma la care sunt acționar ofertează în SEAP și, dacă i se atribuie contractul, achiziționează aceste echipamente și le vinde solicitantului cu care a încheiat contractul împreună cu serviciile necesare de instalare, configurare, etc. Bineînțeles ca îți trebuie ani de muncă sa fii firmă de încredere și cu furnizorii astfel încât să primești produsele la timp, iar în ceea ce privește solicitantul, adică clientul, diferența o face partea de servicii, de implementare, instalare, mentenanță. Și este cel mai corect ca aceste servicii să fie din județ, ca să fie rezolvate în cel mai scurt timp”, a explicat Sorin Cornilă. La fel, el a făcut o comparație între cifra de afaceri și profitul net. „Dumneavoastră prezentați niște sume astronomice, dar aceste sume nu reprezintă profitul, reprezintă cifra de afaceri. Ca să înțelegeți, vă explic – o instituție îmi poate plăti mie 400000 lei cum ați spus, dar din acești bani eu trebuie să plătesc furnizor și toate impozitele aferente. Concret, numai furnizorul trebuie să primească 360.000, adică valoarea echipamentului. Pentru că firmele nu produc echipamente. Prin urmare, din suma de 1 milion de euro după cum ați afirmat ca am încasat-o în 2 ani, profitul net este de 100.000 euro, deci aproximativ 4.000 euro pe luna. Pe lângă acestea, lunar trebuie plătite la stat toate impozitele, cheltuielile cu salariații, cu deplasările, cheltuieli cu piese/materiale, cheltuieli cu chirii/utilități etc. În final și în realitate eu nu îmi bag milioane de euro în buzunar”, a adăugat Sorin Cornilă.

O firmă nouă apare în peisaj

De anul trecut, însă, în peisaj a apărut o nouă firmă – Sivtec Digital SRL. Societatea ar fi deținută de Emil Adăscăliți, cel care administrează Powerline, și de Octav Cornilă, tatăl prefectului. În acte, numele prefectului nu este menționat, dar ce ridică suspiciuni este că firma aceasta nouă are sediul fix la aceeași adresă cu Powerline. Iar de anul acesta societatea, înființată în 2023, a intrat „în pâine” având la rândul ei contracte încheiate cu instituții de stat.

Legat de aceasta, Sorin Cornilă a recunoscut să societatea îl are ca acționar pe unul dintre angajații Powerline și pe care, pentru a-l fideliza, i-a transferat o parte din business. În acest fel, el are și dreptul de a încasa dividende. „Pentru asta a fost a fost înființată, tocmai pentru a-l fideliza pe angajatul care a lucrat ani de zile în cadrul societății”, a mai spus Sorin Cornilă.

Sorin Cornilă a intrat în PNL în septembrie 2012, iar după preluarea funcției de președinte al organizației de tineret a PNL Botoșani, afacerile Powerline au crescut considerabil. În 2013, Powerline a primit un contract de 137.020 de lei pentru amplasarea unor structuri metalice, contract facilitat de membrii PNL. Ulterior, firma a cunoscut un regres, în 2015 înregistrând o cifră de afaceri de aproape 178.000 de lei.

În contextul în care afacerile și politica se împletesc într-un mod atât de evident, rămâne de văzut ce impact vor avea aceste dezvăluiri asupra carierei politice a lui Sorin Cornilă. Cât de mult influențează politica afacerile și viceversa.

Listă stabilită pentru alegeri

Luni seară, de exemplu, a apărut o versiune cu listele de candidați pregătite de PNL Botoșani la alegerile parlamentare din această toamnă. La Senat, pe locul I se afla Ovidiu Jitaru, vicepreședintele Consiliului de Administrație de la Elsaco, iar pe locul 2 avocata Ionela Aiftincă, cea care a candidat și la CJ. În schimb, la Camera Deputaților pe locul 1 s-a afla Eduard Mititelu, în prezent secretar de stat în Ministerul Inovării și Digitalizării, urmat de două femei – Luciana Buliga și Daniela Fetcu (fostă Lungu), prima deținând o farmacie, iar cea de a doua fiind avocat în cadrul Baroului Botoșani.

Ce surprinde este lipsa de locurile eligibile a actualilor parlamentari, respectiv a deputatului Costel Șoptică, fost președinte al organizației județene PNL Botoșani până la începutul acestui an, a senatorului Cristian Achiței, dar mai ales a actualului prefect Sorin Cornilă. Dacă în cazul primilor doi este vorba de o schimbare dictată de noua orientare în partid privind selecția candidaților, în cazul lui Sorin Cornilă ar fi fost vorba de o înlocuire de ultim moment. Acesta ar fi figurat la un moment dat pe un loc eligibil, doar că ulterior a fost îndepărtat, după ce cei din partid au considerat că acesta ar putea fi o „vulnerabilitate” tocmai din cauza contractelor încheiate de firmele sale cu instituțiile de stat. Prefectul Sorin Cornilă a respins însă această ipoteză și a susținut că listele cu candidați nu sunt definitive și ar urma să fie stabilite în această seară. În acest sens, el spera să poarte o nouă discuție cu președintele organizației județene PNL Botoșani, Valeriu Iftime.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
14.4 ° C
16.1 °
14.4 °
65 %
1.8kmh
100 %
mar
17 °
mie
23 °
joi
21 °
vin
22 °
sâm
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Până când se mai angajează niște medici, pacienții sunt scoși din când în când afară, la aer curat.

EDITORIAL

Pe vremea când eram în liceu, una dintre pramatiile locale a bătut câțiva elevi din internat, ceea ce a atras reacția părinților și a...

EPIGRAMA ZILEI

Toamnă, șezi în calendar, Nu îmi bruma arealul Că pun mâna pe un par Și-ți învinețesc dorsalul...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...