joi, septembrie 12, 2024
AcasăLocalUn an de la moartea Alexandrei Ivanov: „Să mergem noi la zilele...

Un an de la moartea Alexandrei Ivanov: „Să mergem noi la zilele copiilor și ea să nu fie acolo” (video)

În acest weekend se împlineşte un an de la Cazul Alexandra Ivanov, o dramă care a zguduit întreg sistemul sanitar din judeţul Botoşani şi a avut ecouri la nivel naţional.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Familie, rude, prieteni, oameni marcaţi de dramă, dar chiar şi angajaţi ai spitalului unde tânăra şi-a găsit sfârşitul, au fost prezenţi, sâmbătă dimineaţă, la o ceremonie religioasă care a marcat pomenirea de un an tinerei care a murit pe patul de spital, implorând cadrele medicale cu un mesaj sfâşietor. „Nu am aer”.

Alexandra a murit pe patul de spital pe 18 august 2023

Familia tinerei Alexandra Ivanov, care a murit pe patul de spital în dimineaţa de 18 august 2023, a comemorat-o, sâmbătă dimineață, pe mămica ce a murit înainte de a împlini 26 de ani. Tânăra a lăsat în urmă trei copilași minori, un soț îndurerat și o mulțime de întrebări.

„Pe 17 august vom face parastasul de un an, la Biserica Sf Ioan Iacob din Zona Industrială, unde este și cimitirul. Apoi ne-am dori ca cine vrea să vină să pună o floare sau o lumânare în faţa Maternităţii, poate să fie alături de noi începând cu ora 17, atât pe data de 17, cât și pe 18. Atunci se împlineşte un an”, a spus Gabriel, soţul tinerei mămici decedate.

„Ne întărește Dumnezeu”

Bărbatul a rămas cu grija celor trei copii și, alături de ceilalți membri ai familiei, trebuie acum să suplinească prezenta ființei celei mai importante din viața micuților.

„Greu, greu pentru că era jumătatea care ținea totul. Dar ne întărește Dumnezeu. S-a simțit ajutorul Lui. Cumva, s-a compensat cu multe lucruri. Pe această cale mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat, ne au sprijinit, au fost alături de noi. Copiii, se iau cu bucuriile vieții. Și pe ei îi întărește Dumnezeu.

Întreabă de mama, dar cumva sunt realiști, si noi am vorbit cu ei, nu ne-am arătat afectați ca să nu i afectăm și pe ei. Dar sunt realiști si îi întărește Dumnezeu”, a mai spus Gabriel.

La slujba care a avut loc chiar la mormântul tinerei Alexandra au luat parte aproape 100 de persoane, de la membrii familiei, părinți, copii, până la rude, cunoscuți sau chiar botosaneni marcați de drama care a avut in urma cu un an.

„A fost un an greu, un an plin de dor, cu multe întrebări, întrebări fără răspunsuri la multe dintre ele. Dar nu ne-am pierdut speranța pentru că știu ca așa ne-ar fi vrut și ea. Să nu fim căzuți la pământ, ci să fim la fel de bucuroși cum era ea”, a spus Oana, cumătra Alexandrei.

„Cred că astea au fost cele mai grele momente”

Membrii familiei spun că cel mai mult se resimțea lipsa tinerei Alexandra la zilele de naștere ale celor trei copii ai tinerei. Pentru prima data in viața lor, chiar cea care le-a dat viața nu a fost alături de ei.

„În primul rând am sărbătorit zilele copiilor ei fără ea. Au fost niște șocuri. Sa mergem noi la zilele copiilor si ea sa nu fie acolo. Sa fim noi alături de copiii ei, sa le cântam noi la multi ani si ea sa nu fie acolo. Cred ca astea au fost cele mai grele momente, in esență”, a spus Oana Maxim, cumătra Alexandrei.

„E greu fără Alexandra”

Apropiații tinerei Alexandra Ivanov spun că și la un an de la decesul ei încă îi simt energia pe care o răspândește peste ei.

„E greu fără Alexandra, dar tot ea ne dă putere. Astăzi dimineață venind aici, nu am mai plâns de mult, si in suflet îți da o stare bună, chiar o simțim în fiecare zi”.

„Cu nădejdea în Dumnezeu am mers înainte, nu am avut altă variantă decât să trecem peste durere si să facem în așa fel încât memoria ei să rămână. Cum au trecut și copiii? În permanent au întrebat de mamă, permanent au pomenit-o când era vreo întâmplare sau în locuri în care obișnuiam să mergem împreună, aminteau întotdeauna îți aduci aminte că mama a făcut așa sau a zis lucrul ăla niciodată în acest an nu s-a încercat sa ia legătura cu noi, sau sa arate vreo remușcarea”, a spus Andrei Ivanov, cumnatul Alexandrei.

Și tatăl Alexandrei a vorbit despre cât de greu le este fără Alexandra.

„Acomodarea cu lipsa. Cu lipsa ei. Pe urma copiii au trebuit să se adapteze. La o lipsă și la o altă prezență. Până nu ești pus în pielea personajului greu să explici în cuvinte celui care lângă. Deși poate câteodată cei de lângă noi poate mai deznădăjduiți decât noi”, spune tatăl tinerei.

„Nu am aer” – ultimul mesaj al Alexandrei

Nenorocirea a avut loc pe data de 18 August. Alexandra Ivanov a murit în Maternitatea din Botoșani, sub ochii medicilor. În ziua de după tragedie, familia a prezentat opiniei publice mesajele pe care Alexandra le-a trimis cadrelor medicale, implorând să fie ajutată. Ultimul mesaj trimis acesteia către familie a fost „Nu am aer”.

La patru zile de la tragedie, concluziile raportului preliminar al inspecției DSP a fost publicat, iar inspectorii spuneau că tânăra mămică nu ar fi primit îngrijirile corespunzătoare timp de aproape şapte ore.

Zile la rând, la Botoșani au avut loc cele mai ample proteste de la Revoluție până în prezent. Mii de oameni au ieșit zi de zi în stradă, pentru a cere dreptate.
La exact o săptămână de la decesul tinerei, cazul a fost preluat de procurorii de la Suceava. Ulterior, protestul iscat de la Cazul Alexandra depășea granițele județului.

Câteva sute de oameni, în frunte cu Tudor Chirilă, au ieșit în Piața Victoria din Capitală.
La începutul lunii decembrie, medicul care a fost de gardă în noaptea în care a murit Alexandra a fost concediat de Spitalul Judeţean. O comisie de disciplină a recomandat desfacerea contractului de muncă, dar nu pe considerente medicale, ci disciplinare. În penultima zi din an, medicul Mariana Pitrop dă în judecată spitalul, cerând ca instanţa să o repună în funcţie.

Medicii de la Maternitate cereau reangajarea doctoriţei din cazul Alexandra

La mijlocul lui ianuarie, un document semnat de toţi medicii ginecologi din Maternitatea Botoşani arăta că aceștia au solicitat conducerii Spitalului Judeţean, dar şi CJ, ca medicul Mariana Pitrop să fie reangajat.

La un an distanță, dosarul este încă un lucru la procurorii suceveni. Cele trei părți din dosar, familia Alexandrei, repreyentanții legali ai medicului de gardă, dar și reprezentanții unitătii sanitare au solicitat aproape 30 de noi expertize Medico-legale care sa lămurească mai multe aspecte legate de moartea tinerei.

„Eu nu văd sub nicio formă ca noi să fim perdanți în această cauză. Cel mult cel mult ne putem aștepta la o solicitare de schimbare de încadrare juridică din partea doamnei doctor și a avocaților dumneaei, cel mult, sau a celorlalte părți, pentru că au și ele acest drept, această putere de la lege, dar nu avem emoții, adică nu mă gândesc în niciun caz că va putea știu eu să fie ceva mușamalizat sau interpretat eronat. Nu văd cum, nu văd cum. E unul din dosarele în care chiar sunt foarte sigură pe mine”, a transmis Gianina Poroșnicu, avocata familiei Alexandrei Ivanov.

Procesul se lasă așteptat

Cu toate acestea, avand în vedere cât de complex este întregul dosar, avocata familiei Ivanov spune că anul acesta nu sunt speranțe ca procesul să înceapă.

„Având în vedere complexitatea lui, având în vedere numărul mare de avocați, eu consider că anul acesta nu este sub nicio forma posibil sa avem un dosar pe instanța. Probabil la începutul anului viitor mai mult ca sigur vom avea”, a explicat avocata familiei Ivanov.

Seara, la ora 17, mai mulți botoșăneni s-au alăturat familiei, care a venit în fața Maternității din Botoșani, unde a murit Alexandra, pentru a tine un moment de reculegere. Oamenii au aprins o lumânare si au adus flori in locul in care au afișat pe gardul unității sanitare, timp de un an, un banner care arată ultimul mesaj al tinerei, care implora să fie salvată. “Nu am aer”.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
19.5 ° C
19.6 °
19.4 °
68 %
4.9kmh
100 %
joi
21 °
vin
28 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Rezervare de parcare la IPJ. Sau o fi vreo metaforă, ceva.

EDITORIAL

Într-o țară civilizată, Marian Vanghelie ar fi fost un ilustru necunoscut, deoarece n-ar fi avut nicio șansă la parvenirea politică pusă la dispoziție de...

EPIGRAMA ZILEI

Există ceva drăguț În limba română: Femininul de la „puţ” E ... fântână! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...