vineri, septembrie 20, 2024
AcasăLocalPacienţi fugăriţi de lipsa de medici

Pacienţi fugăriţi de lipsa de medici

Spitalul Judeţean ”Mavromati” pare a fi într-o criză fără sfârşit. Lipsa tot mai acută de medici specialişti începe să se resimtă şi în bugetul celui mai mare spital din Moldova. Astfel, unitatea sanitară a ajuns la un record negativ greu de egalat şi se apropie de o criză financiară dacă merge în acelaşi ritm.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Concret, conform contractului cu Casa de Sănătate, în luna iulie în Spitalul Judeţean ar fi trebuit internaţi 4.160 de pacienţi. Au fost internaţi, însă, doar 3.472 în cele 31 de zile ale lunii. Astfel, din cele 10 milioane de lei care ar fi trebuit decontaţi unităţii sanitare, 1,5 milioane au rămas în conturile CAS. La aceşti bani se adaugă şi aproape 150.000 de lei pentru spitalizarile de zi, deoarece nici acolo nu s-au realizat contractele.

Pacienţi trimişi în alte judeţe

Una dintre cauzele majore pentru această situaţie nu este faptul că botoşănenii sunt mai sănătoşi, ci lipsa tot mai mare de medici specialişti. Astfel, secţiile în care aceştia sunt în deficit devin tot mai puţin atractive pentru pacienţii din judeţ. Aceştia fie merg direct spre alte spitale, fie sunt trimişi din spital către alte judeţe sau în mediul privat.

Aşa se explică faptul că secţii precum chirurgia generală, chirurgia plastică, oncologia, nefrologia, unde sunt şi medici care să deservească secţiile, procentajul cazurilor rezolvate depăşeşte maximul de 100.

La polul opus sunt secţii precum dermatologie, ORL şi neurologie pediatrie, cu 12-20 de procente realizate.

Aproape toţi banii spitalului merg pe salarii

Cu aproape 1,65 de milioane de lei mai puţin în conturi, unitatea sanitară este obligată să plătească, în primul rând, salariile celor peste 2.200 de angajaţi. Aproape întreaga sumă va merge, astfel, spre personal, urmând ca pentru cheltuieli precum utilităţi, materiale sanitare, medicamente, să se redistribuie banii care mai rămân.

Reprezentanţii conducerii au dat asigurări, înaă, că, pentru moment, situaţia este sub control. Aceştia le-au transmis, însă, medicilor, că încă 2-3 luni în acest ritm ar pune în dificultate bugetul spitalului.

Noul manager spune că şi această perioadă a anului este una cu o adresabilitate mică la spital şi dă asigurări că nu sunt probleme financiare.

„Nu e vreo problemă acest aspect. Luna iulie e marcată de multe concedii şi acesta este şi motivul unei adresablităţi scăzute. Este drept, un spital trebuie să funcţioneze şi pe criterii financiare, comerciale. Dar trebuie să ne uităm şi la aspectul social. Grija noastră este pacientul, nu putem forţa lumea să vină la spital”, a spus juristul Conreliu Prepeliţă, managerul interimar al SJU Mavromati.

Probleme similare anul trecut

Situaţia nu este una nouă, doar că pare mult mai gravă. Astfel, în iunie 2023, reprezentanţii unităţii sanitare au recunoscut că pierdeau lunar câteva sute de mii de lei. Asta pentru că nu reuşeau să realizeze serviciile medicale contractate cu CAS.

Managerul de atunci al spitalului, Angel Călin, a făcut un apel către botoşăneni să meargă cu încredere la spital pentru a beneficia de servicii medicale de calitate. Acesta spunea că unitatea spitalicească beneficiază de aparatură medicală performantă şi de medici specialişti. Însă, în ciuda acestui fapt, adresabilitatea a scăzut după pandemie.

„Intrăm într-o paradigmă: avem dotări, profesionişti există, dar nu avem adresabilitate. Am dori ca cetăţenii judeţului Botoşani să aibă curajul să se trateze şi pentru cele mai simple afecţiuni la noi în judeţ. Să se trateze în spitalul de stat. Pentru că şi spitalul de stat poate oferi servicii la nivelul celor particulare. Avem un contract cu Casa de Asigurări, dar avem o dificultate în a-l realiza.

Această dificultate nu aş considera că este un motiv imputabil doar cadrelor medicale. Ci şi felului în care suntem noi percepuţi, adică, majoritatea pacienţilor au în momentul de faţă o barieră pentru a ajunge la spital. Consideră că cel mai util şi cel mai convenabil este să vină la cabinetele private. Să stea de vorbă cu medicul şi să plece. Le este frică de spital, vă spun la modul cel mai deschis”, a spus anul trecut Angel Iulian Călin.

Realitatea pare să fie însă cu totul alta în prezent. Lipsa tot mai mare de medici pe mai multe specialităţi pur şi simplu fac Spitalul Judeţean tot mai puţin atractiv pentru pacienţi. Tot mai multe dintre cazurile complexe, care sunt mai bine plătite, ajung la clinicile de specialitate din alte judeţe.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
14.4 ° C
14.6 °
14.4 °
48 %
2.3kmh
95 %
vin
21 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
26 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și șoferi de BMW care iubesc restul participanților la trafic. Probabil și semnalizează.

EDITORIAL

România a trecut de la o extremă la alta. După seceta cumplită, care a compromis culturile agricole, au venit codurile roșii de precipitații și...

EPIGRAMA ZILEI

Acest sport, de-l pui sub lupă Vezi sudoare, multă muncă Dar tare cred că-l aruncă După! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...