Situaţie tot mai dramatică în rândul mamelor din judeţul Botoşani. Sute de femei care au născut de la începutul acestui an nu şi-au făcut nici măcar o consultaţie sau o analiză pentru a vedea starea sarcinii.
La fel s-a întâmplat şi în cazul unei femei de 36 de ani, care a născut pe pietonalul Unirii, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Potrivit medicilor, femeia nu a mers nici măcar o dată la medic pentru a fi luată în evidenţă sau pentru a-i fi consultată sarcina.
„Copilul este în urmărire pentru complicațiile care țin de faptul că este o sarcină complet neinvestigată și care nu au beneficiat de îngrijiri în timpul sarcinii. Din păcate procentul de naşteri nedispensarizate este în continuare ridicat. Fie sunt gravide care nu au nici un control în timpul sarcinii, fie sunt gravide parțial nedispensarizate, care au efectuat doar un singur control și consideră că este de ajuns în timpul sarcinii. Undeva procentul de 30-40% dintre copiii care sunt în secția de neonatologie a Spitalului Județean Botoșani sunt din sarcini total nedispensarizate”, a precizat medicul primar Carmen Zaboloteanu, medic şef secţia Neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.
Sute de femei nu merg niciodată la medic în timpul sarcinii
La Maternitatea din Botoşani au venit pe lume, în prima jumătate a anului, aproximativ 1300 de bebeluşi. Potrivit specialiştilor, câteva sute dintre aceştia se nasc fără ca mamele să îşi facă măcar un consult in timpul sarcinii.
Potrivit medicilor, majoritatea sunt din rândul mamelor minore, dar nu este o regulă acest lucru. Mai îngrijorător este faptul că multe din mamele minore sunt la a doua sau chiar a treia naștere. ”Nu vorbim doar de prima naștere la minore. Sunt minore și cu mai multe sarcini. Nu de mult a fost o mămică la 18 ani cu a treia naștere, la 17 ani a doua”, a adăugat medicul botoșănean.
Grav este că în multe sate din judeţ sarcinile sunt aproape o obişnuinţă la copile de 15-16 ani, fiind considerate ca atare chiar şi de autorităţi, care nu mai depun niciun efort pentru a-i convinge pe adolescenţi că viaţa sexuală începută prea devreme are o mulţime de efecte negative.
Educaţia sexuală lipseşte cu desăvârşire
Nici părinţii nu se chinuiesc prea mult să le explice acest lucru, iar la şcoală profesorii abia pot ţine pasul cu programa şcolară. Uneori, până şi orele de dirigenţie, singurele în cadrul cărora se poate face educaţie sanitară, se transformă în ore de matematică sau română. Singurii care au ajuns să mai facă astfel de lecţii sunt cei de la Direcţia de Sănătate Publică, însă sunt prea puţini pentru a ajunge în toate colţurile judeţului.
În aceste condiţii sute poate chiar mii de copii sunt condamnaţi să trăiască în aceeaşi ignoranţă ca părinţii sau bunicii lor, mulţi deveniţi părinţi, la rândul lor, la 14 sau 15 ani.
„O sarcină nedorită apare în mediile sărace şi acolo unde e ignoranţă. Fetele devin mature din punct de vedere sexual cu patru-cinci ani înainte de a deveni mature din punct de vedere emoţional şi intelectual. Acest lucru, coroborat cu lipsa educaţiei sexuale, duce la o sarcină nedorită”, au declarat psihologii.