Caracatița corupției din Spitalul Județean Botoșani începe să se destrame. Dezvăluirile arată cum funcționarii publici au manipulat sistemul de angajare în detrimentul pacienților și personalului medical onest.
Investigațiile declanșate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Suceava în cazul angajărilor pe șpăgi de la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani au adus și prima condamnare. Este vorba de Dinu Caba, soțul fostului manager al spitalului, Doina Caba, care a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii.
Acuzat de complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, Dinu Caba a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pedeapsă confirmată săptămâna trecută de o instanță de judecată a Tribunalului Botoșani.
Potrivit anchetatorilor, pe 4 decembrie 2022, în baza unei înțelegeri stabilite anterior cu soția sa, cu o zi înainte de organizarea unui concurs pentru ocuparea unui post de referent de specialitate debutant în cadrul Compartimentului de Protecția Datelor și Securitatea Informațiilor, Dinu Caba i-a transmis unui candidat un plic conținând variantele cu subiecte propuse pentru proba scrisă.
Şefie a spitalului preluată în pandemie
Aparent, fapta nu pare atât de gravă, dar investigațiile făcute de procurori au arătat întreaga mașinațiune și modul în care se „aranjau” concursurile. Informațiile obținute de procurori sunt absolut halucinante și descriu în amănunt cele petrecute.
În fapt, Doina Caba a deținut funcția de manager al Spitalului Județean din 20 noiembrie 2020 până pe 12 iulie 2023, inițial fiind delegată în funcția de manager interimar prin dispoziția președintelui Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.
Ulterior, printr-o altă dispoziție a Doinei Federovici din 17 februarie 2021 s-a dispus prelungirea delegării pentru încă 3 luni, până la ocuparea postului prin concurs. În urma promovării concursului, Doina Caba a fost numită în funcția de manager al Spitalului Județean, tot prin hotărârea Doinei Federovici, ulterior fiind încheiat și un contractul de management.
Concurs organizat pe pile
În acest context, Florin C., un botoșănean de 41 de ani, fost administrator al unei firme de pază falimentare, condamnat la închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, s-a gândit să se angajeze la o instituție publică, verificând periodic site-ul spitalului pentru a vedea când se scot posturi la concurs.
În luna iunie 2022, el a observat un anunț pentru ocuparea unor posturi vacante printre care și cel de referent de specialitate în cadrul Compartimentului de Protecția Datelor și Securitatea Informațiilor. Atunci a abordat-o pe nora Doinei Caba, cu care era coleg la facultate la cursurile de master, considerând că nu ar fi avut nici o șansă să promoveze concursul fără a stabili o „relație” .
S-a înscris la concurs, dar printre documentele solicitate era prevăzut și un certificat de studii privind deținerea calității de responsabil cu protecția datelor. A depus o diplomă eliberată de Universitatea din Târgu Mureș, considerând că este suficientă, dar dosarul i-a fost respins din cauza lipsei certificatului. A formulat contestație, care i-a fost respinsă, astfel încât nu a mai putut participa la concursul din 4 iulie 2022. Ulterior a aflat că niciun candidat nu a promovat la proba scrisă, iar atunci și-a dat seama că „postul era păstrat pentru el”.
Așa că Florin C a obținut certificatul de calificare profesională, urmând un curs online la o societate privată, iar la sfârșitul lunii noiembrie 2022 postul de referent a fost scos din nou la concurs și a pus din nou în mișcare mecanismul de pile.
Concurs picat cu tot cu subiecte
Pe 4 decembrie 2022, cu numai o zi înainte de desfășurarea concursului, a fost sunat de către Dinu Caba, care i-a spus să se întâlnească la supermarketul Lidl de pe strada Independenței. A bănuit ceva, așa că, înainte de a merge la întâlnire, a comandat un aranjament floral pentru directoare și a mers în parcare cu mașina verișorului său.
A primit 2-3 coli A4 cu subiecte, o parte dintre acestea fiind rezolvate, dar, din cauza timpului prea scurt, nu a reușit să le învețe. Florin C. s-a prezentat la concurs, dar a obținut nota 4,90 la proba scrisă, însă nici celălalt candidat nu a promovat examenul.
Audiat de procurori, Florin C. a recunoscut că s-ar fi întâlnit și cu Doina Caba prin iunie 2022, context în care i-a promis acesteia că „va fi atent cu ea”, iar răspunsul a fost ceva de genul ca mai întâi să fie rezolvată problema legată de promovarea concursului și obținerea postului, „după care vor vorbi la un suc”.
Bani împrumutaţi pentru şpagă
În acest context, botoșăneanul susține că a împrumutat de la verișoara sa suma de 10.000 de euro, pentru a o avea la dispoziție, dar, pentru că a picat concursul, nu a mai remis suma de bani.
Florin C. a mai susținut în fața procurorilor, că, în cadrul discuțiilor purtate cu soția lui, s-a gândit și la varianta de a-i achiziționa directoarei spitalului un sejur la mare în străinătate, în schimbul facilitării promovării concursului, dar a picat și examenul din 5 decembrie 2022.
Fapte recunoscute în faţa procurorilor
Când s-a văzut la DNA, Florin C. a acceptat să colaboreze cu anchetatorii și a furnizat toate informațiile. Asta cu atât mai mult cu cât la perchezițiile făcute de procurori în locuința lui s-au descoperit o serie de documente, printre care și hârtiile cu subiectele primite de la Dinu Caba. La fel, s-a găsit și listingul convorbirilor.
La rândul său, Dinu Caba, care a intermediat furnizarea subiectelor, a recunoscut totul în fața procurorilor. Așa se explică de ce a primit o pedeapsă destul de mică. În plus, el va trebui să respecte o serie de măsuri și obligații timp de doi ani.
În cazul în care nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligațiile ce-i revin pe durata termenului de supraveghere, instanța ar putea revoca suspendarea executării pedepsei şi va dispune executarea acesteia în regim de detenție.
Posturi vândute pe mii de euro
Pe 13 decembrie 2023, procurorii DNA au efectuat 92 de percheziții în județele Botoșani și Iași, inclusiv la sediile Spitalului Județean, Consiliului Județean și la sediul PSD Botoșani. Potrivit DNA, infracțiunile de corupție s-au desfășurat în perioada 2018-2023, implicând funcționari publici din spital.
Procurorii susțin că această caracatiță a angajărilor pe pile și cu șpagă funcționa în spital încă din anul 2018. În referatul prin care s-a cerut arestarea preventivă a primilor inculpați, procurorii DNA au arătat că fenomenul fraudării concursurilor a pus în pericol siguranța actului medical și, implicit, sănătatea și viața pacienților.
Sumele pretinse pentru câștigarea posturilor erau actualizate de la an la an, în funcție de inflație. De pildă, șpaga pentru un post de asistent ajunsese în 2023 la 15.000 de euro. Ancheta a dezvăluit că, deși era criză de personal, concursurile de angajare se organizau doar când existau persoane dispuse să plătească pentru posturi.
Ofiţer sub acoperire infiltrat de DNA
Corupția din Spitalul Județean ar fi fost descoperită datorită unui ofițer sub acoperire infiltrat de DNA. Aceasta a arătat că sistemul de fraudare a concursurilor era bine organizat și funcționa în detrimentul pacienților și al personalului medical cinstit.
În acest context, procurorii au mai notat că în spital au ajuns să lucreze oameni nemotivați, indolenți, care urmăreau, în principal, să-și recupereze, pe parcursul carierei, sumele de bani pe care le-au plătit ca preț al postului obținut”.
O parte dintre inculpaţi încearcă să scape de procese
Anchetatorii susțin că, în perioada 2018 – 2023, inculpații ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical bunuri și sume de bani, bijuterii din aur, ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.
Până în prezent, sumele de bani identificate, care ar fi fost primite cu titlu de mită, se ridică la cuantumul total de aproximativ 65.000 de euro.
În prezent, în dosar mai sunt cercetate 28 de persoane, toate plasate sub control judiciar. Ancheta continuă, iar procurorii se așteaptă ca și alți inculpați să solicite acorduri de recunoaștere a vinovăției. Probele adunate în timpul cercetărilor sunt zdrobitoare așa că o parte dintre cei anchetați încearcă să obțină acum înțelegeri cu anchetatorii pentru a scăpa de procesele care ar putea să-i aducă în fața opiniei publice. Până în prezent au fost încheiate trei astfel de acorduri, alte două urmând să fie validate de instanță.