duminică, septembrie 8, 2024
AcasăPrima PaginăPoliţişti lăsaţi fără serviciu din cauza şpăgilor

Poliţişti lăsaţi fără serviciu din cauza şpăgilor

Trei polițiști din cadrul Serviciului Poliției Rutiere din Botoșani au fost condamnați pentru infracțiuni de corupție. Ciprian Rusu, Dorel Gherasim și Mihai Romanescu au primit pedepse cu suspendare și vor presta muncă neremunerată în folosul comunității.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Instanța a dispus în cazul lor  și pedeapsa complementară privind interzicerea exercitării unor drepturi printre care dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita activitatea în executarea căreia au săvârşit fapta, şi anume aceea de agent de poliţie, pe o durată de 4 ani.

Pronunțată pe 16 iulie a.c. de către Tribunalul Suceava, sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Puşi la muncă în folosul comunităţii

Potrivit deciziei instanței, Ciprian Rusu a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată. În aceeași speță, Dorel Gherasim a primit o pedeapsă de doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare, iar Mihai Romanescu a fost condamnat la aceeași pedeapsă de doi ani și patru luni cu suspendare, tot pentru luare de mită în formă continuată.

Toți trei polițiștii sunt obligați să efectueze 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, la Primăria municipiului Botoșani sau la Serviciul Public Local de Asistență Socială Botoșani. Activitatea lor va fi supravegheată de Serviciul de Probațiune Botoșani, care va stabili programul de lucru.

Produse lactate primite drept şpagă

În cadrul procesului, s-a demonstrat că polițiștii au primit sume de bani cuprinse între 100 și 200 de lei de la șoferi opriți în trafic pentru diverse abateri rutiere. În schimbul mitei, aceștia au evitat să aplice sancțiuni sau au aplicat sancțiuni mai blânde.

Printre cazurile documentate, Ciprian Rusu ar fi primit mită pe 12 și 17 noiembrie 2020, în timpul serviciului, pentru a nu sancționa șoferii pentru depășirea vitezei sau alte abateri. De asemenea, doi dintre polițiști ar fi primit,  în schimbul neaplicării sancțiunilor legale. câte un pachet cu produse lactate, în valoare de 50-60 de lei, de la un șofer prins în neregulă, care s-a deplasat în curtea sediului Serviciului Rutier cu sacoșele respective, la finalul turei celor doi agenți.

Consecințe și percepția publică

Instanța a subliniat că faptele celor trei polițiști au generat o stare de pericol pentru buna desfășurare a raporturilor de serviciu și au afectat grav percepția publică asupra integrității Poliției Rutiere.

„Acțiunile lor au pus în pericol siguranța rutieră și au subminat încrederea publicului în aplicarea corectă a legii”, au arătat magistrații. În acest context, instanța a subliniat că, în caz de neîndeplinire cu rea-credință a obligațiilor impuse pe durata termenului de supraveghere, suspendarea executării pedepsei va fi revocată, iar condamnații vor trebui să execute pedepsele în regim de detenție. De asemenea, a fost dispusă confiscarea anumitor sume de bani primite ca mită și menținerea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor acestora.

Acesta este cel de-al doilea grup de polițiști rutieri din Botoșani condamnați de DNA, după ce, în luna ianuarie, alți șase polițiști din Serviciul Rutier Botoșani au primit și ei pedepse similare cu suspendare.

Opt poliţişti pensionaţi

Faptele au ieșit la iveală la începutul lunii iunie 2021, când procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au organizat mai multe percheziții în județ, inclusiv la sediul Serviciului Rutier Botoșani. Până atunci, opt dintre polițiștii care erau vizați de investigațiile DNA și care au aflat de cercetări s-au pensionat.

În urma descinderilor, opt dintre polițiști au fost arestați preventiv, dar ulterior au fost plasați sub control judiciar. Ancheta a durat până la începutul lunii decembrie 2021, când  DNA a dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpați, majoritatea polițiști în cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Rutier în legătură cu infracțiuni de luare de mită pentru a nu sancționa conducători surprinși în trafic cu abateri de la regimul rutier.

Din cauza unor situații de incompatibilitate sau a abținerilor din partea judecătorilor botoșăneni, dosarul a fost transferat la Tribunalul Suceava, acolo unde se desfășoară acum procesul.

Interceptări făcute de procurori

Documentele aflate la dosar arată însă că investigațiile ar fi început în 2020, când s-au realizat și primele interceptări, iar supravegherea a durat până în noiembrie 2020, cu sprijinul celor de la Direcția Generală Anticorupție. Astfel, cu acordul instanței de judecată, anchetatorii au plasat aparatura de înregistrare audio-video chiar în mașinile de poliție, în vestitul Logan gri neinscripționat BT 05 VYG și într-un un VW Polo. Așa au aflat procurorii cum acționau polițiștii.

Între timp, comisarul șef Eduard Iacob, unul dintre cei vizați de procurori, care ar fi „aranjat” un dosar penal pentru a-l scăpa pe un botoșănean de răspundere penală, a plecat într-o misiune internațională în Palestina, misiune pe care nu a mai dus-o la bun sfârșit întrucât a fost chemat în țară și pus sub acuzații.

În colimatorul procurorilor anticorupție au intrat și Dorel Gherasim, Ionuț Pavel Guriuc, Virgil Podaru, Mihai Romanescu, Ștefan Bunduc, Ovidiu Pușcașu, Lucian Ripiceanu, Sorin Guraliuc, Robert Fecioru, Cătălin Luca, Gabriel Botezatu, Ionel Balan, Iulian Stelian Coșman, Viorel Anton și Ciprian Rusu. În sarcina lor au fost reținute mai multe infracțiuni de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals. În schimb, cinci civili au fost acuzați de dare de mită, instigare la dare de mită sau instigare la abuz în serviciu.

Mită de la zeci de şoferi

„În perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier (inclusiv ofițerul de poliție), ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege.

Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar.

Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată”, au arătat procurorii DNA.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
18.6 ° C
18.6 °
13.3 °
33 %
1.3kmh
0 %
Dum
28 °
lun
29 °
mar
30 °
mie
21 °
joi
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cea mai reușită parcare de luna asta. Și a fost concurență mare.

EDITORIAL

Faptul că în ultima perioadă trei membri marcanți ai PNL au dispărut de pe lista de consilieri locali ar putea însemna pentru unii cimentarea...

EPIGRAMA ZILEI

Mulți spun că doamna primar Are de elucidat Dacă al ei drag vlăstar Este fată sau băiat...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...