Deşi anunţată cu câteva zile înainte, inclusiv cu şedinţe pompoase de comitete pentru situaţii de urgenţe locale, perioada de caniculă a fost aşteptată cu centre de prim ajutor mai mult pe hârtie.
Dacă, potrivit unui comunicat al autoritățior județene, în prima zi de cod roşu de caniculă, din cele patru consecutive, ar fi trebuit să fie 142 de puncte de prim ajutor şi de hidratare în judeţ, majoritatea au excelat printr-un afiş şi atât. În municipiul reşedinţă de judeţ, de exemplu, dintre cele cinci puncte de prim ajutor şi hidratare, doar unul era deschis, dar şi acela mai mult de nevoie, fiind vorba chiar de sediul primăriei.
Autorităţile nu par să fi luat prea în serios avertizările de cod roşu de caniculă ale meteorologilor. Altfel nu se explică cum, în miezul primei zile de cod, sâmbătă, dintre cele cinci puncte, în doar unul botoşănenii ar fi putut, teoretic, primi o sticlă cu apă. Nicidecum prim ajutor, fiind vorba de un poliţist local care asigura paza primăriei, în realitate.
Astfel, cele cinci puncte anunţate de autorităţi erau, fie abandonate, fie închise cu cheia. Prima oprire a fost în punctul zero al oraşului, la Casa Cărţii, unde singura persoană prezentă era cea care asigura paza clădirii, care deserveşte şi mai multe birouri din cadrul Primăriei. „Nu e nimeni, nu ştiu. Scrie că e punct, dar nu ştiu. Au fost mai devreme, dar au plecat, nu ştiu unde”, a spus persoana rămasă în clădire.
Cod roşu de caniculă înfruntat cu centre de ajutor închise
Alte două puncte de prim ajutor erau în cele două pieţe agroalimentare din Botoşani. Unul era complet închis, iar un altul era dechis doar pentru ca oamenii să poată intra şi să vadă că sticlele de apă există, dar sunt ţinute sub cheie.
Un cort organizat pe Bulevard era complet abandonat, fără vreo urmă ca cineva să fi fost pe acolo vreo clipă.
Singurul punct în care o persoană care dorea o sticlă cu apă ar fi avut şi şansa să o primească, era chiar în sediul Primăriei Botoşani. Nici vorba, însă, de o măsurare a tensiunii, asta pentru că singura persoană era chiar poliţistul local care asigură paza şi care înmânează o sticlă de apă doritorilor.
„Sincer, nu ştiu ce să vă zic, nu ştiu de celelalte centre, chiar habar nu am. Trebuia să pună şi pe pietonal, au pus? Nu ştiu”, a spus cel care asigură paza primăriei. Acesta avea un bax de apă din care oferea celor care solicitau o sticlă de apă.
Ajutor pe caniculă cu program redus
Reprezentanţii DSP spun că responsabilitatea stă în dreptul autorităţilor locale. Acestea trebuie să organizeze şi să finanţeze aceste centre de hidratare şi puncte de prim ajutor. De altfel, acestea s-au şi deschis greu, în ziua de vineri. Cei de la ISU au comunicat existenţa lor, dar primăriile nu au deschis niciun astfel de punct în judeţ. „Ele trebuie să existe, trebuie să existe în perioada aglomerată, când lumea circulă, dar nu ştiu un interval orar. Nu ar fi normal ca la ora 13-14 să fie închise. Oricum, la noi le-au declarat şi de organizat nu au fost organizate. Iar când au văzut că le-a comunicat ISU către presă atunci au reacţionat şi ei”, a precizat economist Teorod Ferariu director executiv DSP Botoşani.
Acum toţi arată cu degetul unii spre alţii, în timp ce oamenii îşi iau apă de pe unde apucă. „Domnule, o gură de apă? Nuuuu. Doamne, maică… uite, am adus de acolo de la pompă, apă. Dar eu nici nu ştiu dacă au fetele astea apă, care taxează. Dar nouă, să ne dea, nu ne dă nimeni”, a spus o vânzătoare din Piaţa Viilor, acolo unde un alt centru de hidratare era complet închis.
Oamenii spun că nu au mai avut parte de astfel de temperaturi de când trăiesc. Fiecare încearcă să îşi mai aducă un pic de răcoare cu apă trasă cu furtunul din fântânile proprii. „44 de grade la Botoşani? Doamne mă fereşte! Am 65 de ani, dar aşa ceva încă nu am văzut”, a spus un botoşănean care îşi uda acoperişul casei.
Potrivit măsurătorilor oficiale ale Meteo România, la ora 15 la Botoşani s-au înregistrat 42 de grade Celsius. Şi termometrele stradale au arătat temperaturi incredibile la orele amiezii în centrul oraşului.