duminică, iulie 7, 2024
AcasăLocalPrimarul de Botoșani, sub control judiciar în dosarul de corupție. Solicitarea de...

Primarul de Botoșani, sub control judiciar în dosarul de corupție. Solicitarea de a călători peste hotare, respinsă

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, rămâne sub control judiciar în dosarul de corupție instrumentat de DNA. Conform unei decizii a Tribunalului de astăzi, măsura a fost prelungită cu încă 60 de zile.

„În temeiul art. 348 raportat la art. 207 Codul procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar luată prin Ordonanța nr. 3/P/2024 din 02.02.2024 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, prelungită prin Ordonanţa nr. 3/P/2024 din 25.03.2024 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava şi menţinută prin încheierea penală nr. 87/15.05.2024 a Curţii de Apel Suceava dispusă faţă de inculpatul ANDREI COSMIN-IONUȚ, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite, prevăzută de art. 12 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 78/2000.

În temeiul art. 207 alin. 4 Cod procedură penală, menţine măsura controlului judiciar dispusă față de inculpatul ANDREI COSMIN IONUŢ, urmând ca, în termenul prevăzut de art. 207 alin. 7 Cod procedură penală, judecătorul de cameră preliminară să verifice dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii preventive a controlului judiciar. Respinge cererea inculpatului, formulată prin apărător, de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar, precum şi cererea de înlăturare a obligaţiei de a nu depăşi limita teritorială a ţării”, se arată în decizia Tribunalului.

Interzis la călătorii peste hotare

Tot astăzi, instanța a respins cererea primarului de a i se ridica obligația de a nu părăsi țara, solicitare făcută prin avocați, semn că acesta ar fi intenționat să călătorească în străinătate în perioada următoare.

Pe 8 mai a.c., primarul Cosmin Andrei a fost trimis în judecată de către procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fiind acuzat de săvârșirea unor infracțiuni de corupție. Mai exact, este vorba despre utilizarea în mod nelegal a unor informații și facilitarea accesului unor persoane neautorizate la acestea, în scopul obținerii unor beneficii necuvenite.

Conform anchetei procurorilor, primarul ar fi furnizat informații privilegiate unei candidate pentru un post în administrația locală, influențând astfel rezultatul concursului și generând prejudicii pentru instituție. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, Cosmin Andrei beneficiază de prezumția de nevinovăție.

În timpul perioadei de control judiciar, primarul are obligația să respecte mai multe condiții, inclusiv să nu depășească granițele țării fără aprobarea instanței și să nu comunice cu persoanele menționate în ordonanța de control judiciar.

Dosarul în cauză a fost trimis spre soluționare către Tribunalul Botoșani, iar până la pronunțarea unei sentințe definitive Cosmin Andrei va beneficia de prezumția de nevinovăție.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
30.6 ° C
30.6 °
29.9 °
31 %
5.1kmh
3 %
Dum
31 °
lun
33 °
mar
32 °
mie
35 °
joi
38 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că vine un privat să facă bani cu parcarea la spital, că acuși se parchează și pe holuri.

EDITORIAL

Este arhicunoscută ideea că nu există român care să nu se priceapă la politică, fotbal și agricultură. Cum și eu sunt un românaș sadea,...

EPIGRAMA ZILEI

În zile hâde și ploioase Când nu e de ieșit din case, Trag concluzia amară: Am o țară ca afară…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...