Astăzi au fost afișate rezultatele la Evaluarea Națională. Este pentru prima dată după mulți ani când în județul Botoșani nu sunt candidați cu media generală 10.
Rata de participare, la nivelul județului Botoșani, a fost de 94,8%. Astfel, au fost 3.461 de candidați prezenți dintr-un total de 3.650 de absolvenți înscriși.
Mii de medii sub cinci
La proba de Limba și literatura română, 2485 de candidați (71,57 %) au obținut note peste sau egale cu 5, iar 2 candidați au fost notați cu 10. La proba de Matematică, 2.058 de candidați (59,38 %) au note peste sau egale cu 5, iar 12 candidați au obținut nota 10.
Dintre cei 3.461 de candidați prezenți, 2.261 de candidați au obținut medii mai mari sau egale cu cinci, rezultând o rată de promovare de 65.3%.
În aceste condiții, Botoșaniul se află printre ultimele județele în ceea ce privește promovabilitatea. Mai mult, județul este pe penultimul loc în zona Moldovei, fiind urmat doar de Vaslui.
Cele mai slabe rezultate din ultimii trei ani
La Botoșani, procentul candidaților promovați este mai mic față de cele din ultimii trei ani. Astfel, în 2021, nivelul de promovabilitate a fost de 67,9%, în 2022 au obținut peste cinci 75% dintre candidați, iar în 2023 s-a înregistrat un procent de 66,3%.
Aceeași tendință se remarcă și la nivel național, 74,4% dintre elevii care au susținut Evaluarea Națională au obținut obţinut medii mai mari sau egale cu cinci, un procent mai mic față de cele din ultimii trei ani. Datele oficiale arată că, la nivel național, în anul 2021 s-a înregistrat un procent de 76,8%, în 2022 au promovat 82,3% dintre candidați, iar în 2023 au obținut peste cinci 76,2% dintre candidați.
Nicio medie de 10 în județ
Este pentru prima dată după mulți ani când în județul Botoșani nu sunt candidați cu media generală 10. Cea mai mare medie a fost 9,95 și a fost obținută de o elevă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” Botoșani.
Cele mai mici medii au fost obținute de doi elevi ai Liceului Tehnologic Bucecea.
„Precizăm că rezultatele au fost publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, pe baza unui cod unic alocat și comunicat fiecărui candidat. Măsura este în acord cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD/GDPR)”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Botoșani.
Depunerea contestațiilor
Contestațiile pot fi depuse în Centrele de examen, în cursul acestei zile (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și joi, 4 iulie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie.