joi, iulie 4, 2024
AcasăLocalMită la drumul mare. Polițiștii și șoferii în hora corupției

Mită la drumul mare. Polițiștii și șoferii în hora corupției

Corupția în rândul polițiștilor rutieri a devenit o problemă endemică în Botoșani, unde aproape toți agenții de circulație au avut de-a face cu șoferi dispuși să ofere mită pentru a scăpa de sancțiuni. Unii polițiști corecți refuză aceste oferte și aplică legea, în timp ce alții „închid ochii” în schimbul unor sume de bani.

Un șofer prins cu lemne fără acte legale

Recent, un șofer prins transportând lemne fără documente legale pe strada Sucevei a încercat să ofere mită polițiștilor pentru a evita sancțiunea. Când agenții de poliție l-au oprit, el a plasat 300 de lei în asigurarea RCA, sperând că aceștia vor închide ochii. Dar nu știa că polițiștii erau corecți și aveau camerele body-cam pornite. Întreaga discuție a fost înregistrată și a fost folosită ca probă în instanță.

Dialogul care a dus la condamnare

Șpaga a fost denunțată, iar șoferul a fost trimis în judecată pentru dare de mită. Înregistrarea video de atunci a fost anexată la dosar, iar dialogul dintre polițist și șofer a fost edificator:

Polițist: „Ce-i cu ăștia?”
Inculpat: „Lăsați-mă, vă rog frumos. Lăsați-mă…”
Polițist: „Da’ pentru ce sunt ăștia? Te-ntreb.”
Inculpat: „Pentru dumneavoastră sunt, să mă lăsați.”

Fiind la primul dosar penal, șoferul a recunoscut totul în fața judecătorilor și a primit o condamnare de un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Sentința a fost pronunțată pe 21 iunie de Tribunalul Botoșani, în primă instanță.

Corupția, un obicei vechi

Acest caz nu este singular. În urmă cu trei ani, procurorii anticorupție au descoperit că mai mulți polițiști de la Serviciul Rutier Botoșani cereau zilnic mită de la șoferii care încălcau legea. Deja infracțiunea devenise o rutină pentru ei și nici nu și-au dat seama că au fost interceptați. De altfel, polițiștii foloseau diverse tertipuri să vadă dacă șoferul este sau nu dispus să plătească șpaga. Mai întâi „citeau” șoferul. Apoi îi explicau ce a greșit și cu părere de rău îi explicau suma pe care trebuia să o plătească drept amendă. Când se asigurau că cel care încălcase legea auzea bine, se duceau la mașină să întocmească procesul verbal. Însă mai așteptau puțin, până când șoferul își făcea curaj și se ducea la ei. Iar acolo se negocia suma.

„Cât înseamnă permisul pentru tine?”
Pentru nereguli mai grave, polițiștii întrebau direct șoferii: „Cât înseamnă permisul pentru tine?”. Dacă șoferul părea dispus să negocieze, începea discuția despre mită. În iunie 2021, 16 polițiști de la Serviciul Rutier Botoșani au fost duși la audieri într-un dosar masiv de luare de mită și abuz în serviciu. Opt dintre aceștia au fost inițial arestați și ulterior plasați sub control judiciar.

În timpul anchetei, au ieșit la iveală detalii scandaloase – un șofer fără bani în portofel a fost dus de polițiști la un bancomat pentru a scoate banii necesari mitei. În alte cazuri, polițiștii acceptau produse în loc de bani, cum ar fi un caș de circa 5 kilograme. După ce au mâncat brânza, cei doi polițiști implicați au fost obligați să plătească statului câte 75 de lei fiecare, contravaloarea mitei.

Șpaga, o problemă generalizată

Corupția nu se oprește la Poliția Rutieră. La Botoșani, șpaga este aproape generalizată. Comisari de la Protecția Consumatorului și de la Mediu, precum și angajări în spitalul județean, au fost vizate de investigații penale. Inclusiv primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a fost trimis în judecată pentru aranjarea unui concurs de angajare a amantei sale la Direcția de Impozite și Taxe.

Aceasta este imaginea corupției sistemice care afectează toate nivelurile societății în Botoșani și unde zicala că „o mână spală pe alta și împreună obrazul” pare să aibă mai multe înțelesuri decât în restul țării.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.4 ° C
14.4 °
13.6 °
96 %
3.1kmh
100 %
joi
18 °
vin
26 °
sâm
29 °
Dum
31 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pe drumul spre Săveni s-au montat limitatoare de viteză de tip nou, că indicatoarele nu mai fac față.

EDITORIAL

Românii sunt, în general, un popor tolerant și cu memorie scurtă. În general, deoarece românul nu uită și nu trece cu vederea vinovăţii mărunte,...

EPIGRAMA ZILEI

În aste două entități Să poți pătrunde nu e greu De ai niscaiva „calități” : Școală puțină, bani, tupeu!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...