marți, aprilie 1, 2025
AcasăLocalConsiliul Județean investește într-un spital fără medici

Consiliul Județean investește într-un spital fără medici

Așa cum o vorbă din bătrâni spune “chelului îi trebuie tichie de mărgăritar”, așa pare a fi condus și cel mai mare spital din Moldova de reprezentanții județului. Într-o perioadă în care criza de medici pare să aducă Spitalul Județean aproape de colaps, șefii de la CJ spun că aduc aparatură nouă în spital.

Astfe, două noi proiecte cu finanțare europeană vor fi depuse de către Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani în vederea dotării cu aparatură modernă. În perioada următoare, spitalul va depune două proiecte vizând dotarea Secției de Oncologie, iar celălalt a Serviciului de Anatomie Patologică și Prosectură. Proiecte a căror valoare totală va depăși 4 milioane de euro.

“Spitalul pare că are o hemoragie de medici”

Se pare, însă, că șefilor de la CJ nu le-a ajuns încă informația că unitatea sanitară este într- o criză fără precedent, din cauza lipsei de medici radiologi.

“Spitalul pare că are o hemoragie de medici și nimeni nu face ceva concret să rezolve această problemă. Noi Continuăm să ne lăudăm cu aparatura”, a spus un medic din cadrul Spitalului Județean.

00:00/00:31
Unde se uită Doina Federovici, numai dezvoltare vede.
Truvid
auto skip

Serviciul de imagistică medicală din cadrul celui mai mare spital din Moldova, ca număr de paturi, pare să fi devenit călcâiul lui Achile şi poate îngenunchea întreaga activitate medicală a unităţii care tratează peste 1.500 de bolnavi. Medici de pe mai multe secţii ameninţă că demisionează din gărzi, în timp ce alţii spun că în întreaga activitate nu au mai întâlnit o astfel de situaţie.

În ciuda numărului foarte mare de pacienţi internaţi în spital, dar care se prezintă şi la Urgenţe, doar trei medici asigură tot ceea ce înseamnă radiografii, echografii, computer tomografii sau RMN-uri. Mai mult, unul dintre aceștia a demisionat începând cu 10 iulie.

Lipsa de medici radiologi afectează, ca un joc de domino, aproape toate secţiile celei mai mari unităţi sanitare din Moldova. S-a ajuns, astfel, în situaţia incredibilă ca unitatea să nu poată avea medici de gardă care să interpreteze radiografiile, CT-urile sau să facă ecografii.

Notificări transmise și Ministerului Sănătății

În disperare de cauză, reprezentanţii spitalului au notificat şi Ministerul Sănătăţii. Se cer mai multe derogări pentru ca liniile de gardă să fie acoperite de către medici din alte judeţe, deşi legea spune că gărzile se pot efectuate doar fizic la locul de muncă. Nu doar că nu au primit niciun răspuns pozitiv, dar și medicii din alte spitale refuză să lucreze la Mavromati, chiar și de la distanță. Managerul reconfirmat în funcție pentru următoare trei luni, Corneliu Mihai, a mers la Iași pentru a încerca să convingă medici din spitalul condus de un alt Botoșănean, medicul Dan Timofte. Fără prea mare succes, însă.

“Continuăm să dezvoltăm sistemul sanitar pentru că doar așa vom putea crește și calitatea actului medical. În ultimii trei ani și jumătate, din fonduri europene, guvernamentale, județene sau veniturile proprii ale Spitalului Județean am realizat și demarat investiții în sistemul sanitar botoșănean de peste 50 de milioane de euro”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, care, însă, nu a menționat nimic despre ce face CJ legat de lipsa acută de medici care să și folosească această aparatură.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

1 COMENTARIU

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
10.6 °
10.5 °
94 %
3.6kmh
100 %
mar
17 °
mie
9 °
J
7 °
vin
8 °
S
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...