Mai puţin de o cincime din scena politică locală se modifică după alegerile din 9 iunie. Rezultatele arată că majoritatea botoșănenilor sunt reticenți în a acorda votul candidaților fără experiență în administrație.
În județ sunt 78 de unități administrativ teritoriale, dintre care 2 municipii, cinci orașe și 71 de comune. Rezultatele alegerilor din 9 iunie arată că doar 16 comune vor fi conduse de alți primari. Este vorba despre Adășeni, Albeşti, Blândeşti, Broscăuţi, Călăraşi, Conceşti, Frumuşica, Hudeşti, Lunca, Roma, Româneşti, Truşeşti, Ungureni, Vârfu Câmpului, Vorniceni, Vorona.
Cele 16 UAT-uri care vor avea alţi primari reprezintă aproximativ 19% din numărul comunelor şi al oraşelor din judeţ, adică din cele 78. Asta înseamnă că restul de aproximativ 81% dintre primari au fost realeși și au cel puțin patru ani de experiență la conducerea UAT-urilor din care fac parte.
Niciun oraş sau municipiu botoşănean nu-şi schimbă primarul, şi niciunul dintre edili nu a schimbat tabăra politică. Astfel, la Botoșani a câștigat Cosmin Andrei (PSD-57,96%), la Dorohoi Dorin Alecsandrescu (PSD-65,43%), la Săveni Relu Tîrzioru (PSD-89,06%), la Ștefănești Florin Buțura (PNL-63,19%), la Bucecea Angel Gheorghiu (PSD-85,9%), la Darabani Alin Gîrbaci (PNL-83,1%), Dan Oloeriu (PNL-81,73%).
Cine a învins social democrații cu state vechi
PSD a pierdut cu nume grele, cu care teoretic nu trebuia să aibă emoţii. În acest context, Maria Huțu din Vârful Câmpului a fost învinsă de liberalul Ovidiu Domunco, Aurel Ștefan din Vorona a fost învins tot de un liberal, respectiv de Sergiu Dascălu, iar Petru Grişa Ailenei din Truşeşti a fost înlăturat de Mihai Puruhniuc care a candidat din partea AUR.
Liberalii au racolat şi un independent care de obicei câştiga „la pas” alegerile, Costel Nazare de la Conceşti, dar care nu a mai candidat pentru un nou mandat. La aceste alegeri, Nazare a susținut-o pe secretara primăriei din Concești, respectiv pe candidata independentă Maria Ilaș. Și de această dată, alegătorii din Conceşti au demonstrat că pur şi simplu nu iubesc partidele şi votează oameni.
Mandate preluate în toamnă
În urma comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare s-a produs un dezechilibru în ceea ce privește preluarea mandatului. Mandatele nu vor fi preluate în luna iunie, ci după 27 septembrie, când se termina în mod normal mandatul celor aleși în 2020. Practic, cei 16 noi primari aleși vor sta pe tușă mai bine de trei luni, până la sfârșitul lui septembrie, când va putea să își preia mandatul.