luni, septembrie 16, 2024
AcasăLocalSpital la un pas de colaps. Medici obligaţi să se descurce fără...

Spital la un pas de colaps. Medici obligaţi să se descurce fără analize vitale

Spitalul Judeţean pare mai aproape ca niciodată de un colaps în rândul medicilor. Serviciul de imagistică medicală din cadrul celui mai mare spital din Moldova pare să fi devenit călcâiul lui Achile şi poate îngenunchea întreaga activitate medicală a unităţii care tratează pete 1500 de bolnavi. Asta pentru că, în ciuda numărului foarte mare de pacienţi din spital, doar trei medici asigură tot ceea ce înseamnă radiografii, echografii, computer tomografii sau RMN-uri.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Lipsa de medici radiologi afectează ca un joc de domino aproape toate secţiile celei mai mari unităţi sanitare din Moldova. Mulţi doctori ameniţă că îşi vor da demisia din gărzi, iar unii chiar au făcut deja acest pas. Asta pentru că spun că sunt pasibili de malpraxis deoarece sunt constrânşi de conducerea spitalului să limiteze numărul de investigaţii imagistice de care au nevoie stringentă pentru a putea pune diagnostice corecte.

Spitalul are doar trei radiologi din 12

Potrivit conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Mavromati, la ora actuală în spital ar trebui să activeze 12 medici radiologi. În activitate sunt doar trei, dintre care unul la Pediatrie şi doi în clădirea principală, din strada Marchian. Mai mult, unul dintre cei doi medici şi-a depus demisia, începând cu data de 10 iulie. Situaţia este de-a dreptul disperată, având în vedere faptul că posturile au fost scoase la concurs, dar nu s-a prezentat nimeni.

„În ultimul an, până în luna martie 2024, trei medici radiologi au plecat din cadrul SJU, fie prin pensionare, demisie sau concediu fără plată, situaţii care au accentuat deficitul de medici radiologi în cadrul Laboratorului de radiologie şi imagistică medicală. Conducerea SJU a întreprins demersuri de scoatere la concurs a două posturi, dar cu toate acestea, în perioada de depunere a dosarelor nu s-a prezentat niciun candidat”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al SJU Mavromati.

„Nu se face nimic în plus pentru a-i motiva pe aceşti medici să vină aici”

Reprezentanţii SJU speră să rezolve problema cu medici rezidenţi. La ora actuală au normaţi trei medici rezidenti în anii IV, III şi I. Dar la criza de radiologi din ţară este puţin probabil că aceştia vor alege Botoşaniul în defavoarea altor mari spitale.

Între timp, cei de la spital au reluat procedura de scoatere la concurs a patru posturi de medici radiologi. Cei de la spital spun că au „semnale favorabile” de la doi medici interesati. Realitatea este însă că tinerii medici sunt speriaţi de volumul mare de muncă şi mai ales de salariul relativ mic, în comparaţie cu alţi colegi.

„Nu este nicio ruşine să recunoşti. Oamenii ăştia vin şi pentru salarii. Iar sporul unui radiolog, mai ales în compraraţie cu volumul de muncă, este foarte mic. Parcă este un blocaj undeva, la conducere şi nu se face nimic în plus pentru a-i motiva pe aceşti medici să vină aici”, a spus un medic cu vechime din Spitalul Judeţean.

Medicii nu mai vor să facă gărzi

Între timp medicii din două secţii deja au notificat conducerea că refuză să mai efectueze gărzi. Dacă cei din secţia de urologie nu vor mai face gărzi în weekend şi sărbători legale, cei de la neurologie nu mai vor deloc să facă serviciul de gardă.

Situaţia este atât de gravă, încât conducerea celui mai mare spital din judeţ a anunţat inclusiv reprezentanţii Miniterului Sănătăţii. „În contextul actual activitatea Laboratorului de Radiologie şi imagistică medicală se desfăşoară într-o singură tură, cu o linie de gardă acoperită de medici din alte spitale (Spitalul Municipal Dorohoi) dar şi de medicii rezidenţi. ​Cu toate acestea, Spitalul Judeţean nu reuşeşte să asigure în mod constant linia de gardă, motiv pentru care conducerea a notificat Direcţia de Sănătate Publică pentru cooptarea de medici radiologi care să asigure continuarea activităţii”, a precizat Ioan Asaftei, purtătrul de cuvânt al SJU Mavromati.

Număr de analize limitat

În disperare de cauză, cei din conducerea spitalului le-au cerut medicilor din alte secţii, care au competenţe în radiologie sau echografie, să preia din sarcinile laboratorului de imagistică.

Astfel, două adrese transmise de conducerea spitalului în ultimele zile au pus pe jar toţi medicii din spital. Concret, conducerea unităţii sanitare a comunicat, în data de 5 iunie, că medicii trebuie să justifice cu „date clinice şi paraclinice” orice solicitare de investigaţie imagistică. Mai mult, pacienţii care nu sunt urgenţe chirurgicale trebuie să fie internaţi în spital fără acestea, iar de investigaţii trebuie să se ocupe medicii cu competenţe de pe secţiile respective. Cu alte cuvinte, echografiile, de exemplu, trebuie să le facă medicii din secţie şi nu cei care au făcut specializarea în echografie, care se face în cinci ani. Competenţa se obţine în 6-12 luni.

„Va scădea calitatea actului medical”

Angajaţii spun, însă, că lipsa de personal este o problemă care ţine de conducerea unităţii sanitare, iar soluţiile ar trebui să vină din această zonă, nu din reducerea numărului de investigaţii. Mai mult, aceştia spun că au primit promisiuni cu privire la faptul că de la începutul lunii iunie vor fi activaţi încă trei radiologi, lucru care nu s-a întâmplat.

Medicii din Spitalul Judeţean sunt revoltaţi de cererile conducerii şi spun că în contextul în care le este limitat accesul la explorări paraclinice sunt expuşi la malpraxis. „Cu asemenea restricții impuse cu siguranţă va scădea calitatea actului medical. Suntem în 2024 cu multiple posibilități de diagnostic, doar „simţul clinic” al fiecărui specialist nu ne susţine în fața familiilor puse pe reclamaţii! Noi avem nevoie de susținere imagistică în deciziile noastre, iar internarea pacienţilor pentru a fi exploraţi în următoarele zile duce la creșterea numărului de zile de spitalizare și blocarea paturilor”, a spus un medic din cadrul Spitalului Judeţean.

De asemenea specialiştii spun că, deşii unii medici au competenţe pentru a face ecografii, aceştia nu au şi experienţa necesară pentru a le putea interpreta corect. „Competenţa nu înseamnă specialitate. Fiecare are gradului lui de experienţă mai mare sau mai mic. Nu puteţi obliga pe nimeni să se expună la malpraxis”, a spus un alt cadru medical.

Nu există medicină cu jumatate de măsură”

Specialiştii spun că medicina modernă se bazează pe imagistică, iar în această situaţie ajung să îşi pună efectiv în pericol pacienţii.

„Prioritatea nostra a fost şi va fi mereu pacientul. Acesta trebuie să beneficieze de toate investigaţiile şi procedurile de care are nevoie, astfel încât să poată să primescă indicaţii şi tratamente corecte şi complete! Dacă noi nu putem să i le oferim închidem şandramaua! Nu există medicină cu jumatate de măsură. Ori facem medicină aşa cum trebuie în anul 2024 ori nu mai facem deloc”, a conchis un medic.

Radiologi epuizaţi

De cealaltă parte, radiologii din Spitalul Judeţean spun că sunt epuizaţi de nivelul mare de muncă la care sunt expuşi. Practic, un medic trebuie să facă treaba a trei în această perioadă, iar statisticile unităţii sanitare arată înfiorător.

Peste 200 de pacienţi, zilnic, beneficiază de investigaţii imagistice în Spitalul Judeţean, fie din Urgenţe, fie din secţiile spitalului. Iar o parte dintre acestea par a fi diagnostice infirmate de investigaţiile imagistice, cu alte cuvinte radiografii, ecografii sau tomografii solicitate de pomană.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
17.2 ° C
17.2 °
15.5 °
92 %
3.3kmh
100 %
lun
17 °
mar
23 °
mie
18 °
joi
20 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a pierdut ceva la asfaltare și acuma se caută.

EDITORIAL

Se numește „afterschool”, se pronunță „aftărscul” - că e rușine în ziua de azi să nu maimuțărești fără discernământ limba calculatoarelor și a științei...

EPIGRAMA ZILEI

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...