Un dosar penal care viza eliberarea de rețete medicale false și obținere ilegală de fonduri s-a soldat cu primele condamnări. Două persoane s-au ales cu pedepse cu suspendare, iar într-un alt caz s-a dispus încetarea procesului penal din cauza decesului persoanei implicate. Procesul a durat aproape cinci ani, iar sentința nu este definitivă.
Este vorba de un caz descoperit de cei de la Casa Asigurărilor de Sănătate, care a ajuns mai apoi în atenția polițiștilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor și a procurorilor de la Parchetul de pe lângă tribunalul Botoșani. La final, trei persoane și două firme implicate au fost inculpate. Printre cei trimiși în judecată s-a aflat și medicul de familie Beatrice Anca Irimia, care a decedat în toamna lui 2020 în urma unui infarct, o altă tânără aflată în anturajul ei – Ionela Raluca Andronic, și soțul medicului de familie, Dumitru Irimia, lista inculpaților fiind complată de cele două firme implicate în aceste decontări ilegale respectiv Happy Med Center SRL și Mady Farmvit SRL.
Sute de reţete eliberate pe numele copiilor din sat
Faptele s-ar fi petrecut în perioada 2016-2017, când medicul de familie ar fi eliberat sute de reţete gratuite pe numele unor copii din sat, pentru presupuse afecţiuni medicale neurologice, fără ca pacienţii să ştie ceva. Ulterior, reţetele medicale ajungeau la farmacia Mady Farmvit SRL din comună, controlată de Raluca Andronic. De aici, reţetele erau introduse în sistem, ca şi cum ar fi fost onorate, după care farmacia solicita Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS) decontarea acestor servicii.
Numărul mare de reţete gratuite pentru copii a atras atenţia celor CAS, care au dispus efectuarea unor verificări. Aşa s-a descoperit că majoritatea copiilor din comuna Drăguşeni sufereau de afecţiuni neurologice, iar unui bebeluş în vârstă de numai patru luni îi fuseseră recomandate antibiotice injectabile. Realizând că ar putea fi vorba de o fraudă, cei de la CAS au sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ).
Afacere cu documente fictive
Primele verificări aveau să arate că farmacia Mady Farmvit SRL solicitase decontarea unor medicamente care nici măcar nu fuseseră achiziţionate de firmă şi care nu existaseră niciodată în stocul unităţii. Acesta a fost primul element care a confirmat faptul că „afacerea” s-a făcut doar în baza unor documente fictive, începând cu reţele prescrise de medicul de familie şi culminând cu decontările trimise către CAS.
Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, iar în martie 2018 poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 9 Vlăsineşti şi a celor din cadrul IPJ Neamţ au pus în aplicare şapte mandate de percheziţie, dintre care patru la punctele de lucru ale farmaciei Mady Farmvit SRL şi la sediul social al firmei, şi trei la domiciliile unor persoane.
Percheziţii încheiate cu reţineri
Anchetatorii susțineau atunci că în perioada 2016-2017 medicul de familie ar fi prescris şi eliberat în fals reţete medicale compensate pentru pacienţii de pe listele sale, reţete care au fost ulterior folosite de unitatea farmaceutică pentru decontarea de la Casa de Asigurări de Sănătate a servicilor medicale neprestate în mod real. În urma percheziţiilor, medicul de familie Beatris Anca Irimia şi administratorul farmaciei, Raluca Andronic, au fost reţinute pentru 24 de ore și puse sub control judiciar, cercetările fiind efectuate sub aspectul comiterii infracţiunilor de obţinerea ilegală de fonduri şi fals intelectual.
În urma procesului, în cazul medicului de familie s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a decesului. În schimb, Ionela Raluca Andronic, și soțul medicului de familie, Dumitru Irimia, au fost condamnați la un an și patru luni închisoare, respectiv doi ani și șase luni închisoare, cu suspendarea executării pedepselor sub supraveghere. Astfel, cei doi vor beneficia de câte un termen de supraveghere de doi ani, interval în care vor trebui să respecte mai multe măsuri și obligații. Totodată, în cazul societății Mady Farmvit SRL, instanța a decis încetarea procesului penal. În schimb, Happy Med Center SRL a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 36.000 de lei.
Magistrații au respins ca nefondată și acţiunea civilă formulată de Casa de Asigurări de Sănătate Botoșani față de societatea Happy Mary Med Center S.R.L. Drăgușeni și a lăsat nesoluționată acțiunea civilă în contradictoriu cu Mady Farmvit SRL.
Vrei să scapi de întrebarea arzătoare, eu cu cine votez la Europarlamentare?
Institutul Universitar European a lansat o nouă versiune a renumitei sale aplicații de consiliere de vot, care te ajută să vezi exact ce partid se aliniază cu principiile tale. Cum poţi face asta?
Accesezi linkul- https://euandi.eu/en, selectezi ţara şi apoi apeşi butonul pentru a începe chestionarul. Ulterior trebuie să bifezi care este poziţia ta faţă de afirmaţia pe care o citeşti. La final vei şti exact care este partidul pe care să-l votezi.