Polițistul Bogdan Bănică, cel care a făcut public incidentul din decembrie 2019 de pe aeroportul Suceava în care a fost implicat fostul deputat PSD de Botoșani Răzvan Rotaru, a pierdut, în primă instanță, procesul intentat de botoșănean pe latură civilă. Astfel, după mai bine de patru ani de judecată, magistrații Judecătoriei Suceava i-au dat câștig de cauză lui Răzvan Rotaru și l-au obligat pe Bogdan Bănică să-i plătească daune de aproape 10.000 de euro.
„Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Rotaru Răzvan-Ilie, în contradictoriu cu pârâtul Bănică Bogdan. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 45.000 lei, cu titlu de daune morale. Obligă pârâtul, pe cheltuiala sa, să publice hotărârea într-un ziar cotidian de largă audienţă. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 5100 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată. Respinge în rest cererea, ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare”, se arată în minuta hotărârii publică luni pe portalul instanțelor de judecată.
Între timp, Bogdan Bănică, cel care deținea în urmă cu patru ani funcția de președinte executiv al Sindicatului Național al Polițiștilor din România DECUS a fost ales, în cadrul Conferinței CNSLR Frăția București, în funcția de vicepreședinte al Uniunii Sindicatelor Metropolitane București – Filiala CNSLR Frăția.
Bogdan Bănică sancționat contravențional de proprii colegi
Hotărârea Judecătoriei Suceava vine în contextul în care Bogdan Bănică a fost sancționat contravențional de proprii colegi. Asta chiar pentru postarea cu pricina de pe pagina sa de Facebook, când a dezvăluit incidentul cu deputatul Răzvan Rotaru. Astfel, polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică (SOP) Suceava au apreciat că unele expresii folosite ar fi depășit limbajul decent.
În urma plângerii formulată de parlamentarul botoșănean, cazul a intrat în atenția Biroului Control Intern, care a sesizat SOP. Considerând că rețeaua de socializare este spațiu public, iar unele expresii ar fi fost jignitoare, liderul de sindicat a fost sancționat contravențional. „A fost aplicată o amendă în valoare de 500 de lei, pentru proferarea de expresii jignitoare sau vulgare, de natură să lezeze demnitatea și onoarea cetățenilor”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava.
Poliţistul a contestat sancţiunea
„Nu știu cum a apreciat șeful Serviciului de Ordine Publică faptul că în acea postare ar fi fost folosite expresii jignitoare. Asta trebuie să o stabilească o instanță. Dacă domnul deputat s-a simțit lezat, avea dreptul să mă acționeze în instanță pe cale civilă, ceea ce a și făcut. Eu am postat acele informații în calitate de lider de sindicat, ori în calitate de lider de sindicat vocabularul este, ca să zic așa, puțin mai <<colorat>>. Postarea respectivă eu am semnat-o și în caitate de avertizor public de integritate, unde interesul societății primează înainte folosirea unor termeni așa-ziși mai <<plastici>>”, a spus Bogdan Bănică.
Scandal pornit după un incident petrecut la aeroport
Scandalul a izbucnit pe 6 ianuarie 2020, când Bogdan Bănică a postat pe pagina sa de Facebook o serie de informaţii cu privire la un incident care ar fi avut loc pe 31 decembrie 2019, în aeroportul „Ştefan cel Mare” din Suceava şi în care ar fi fost implicat deputatul PSD de Botoşani, Răzvan Rotaru. În acea postare se menţiona că un poliţist de la Transporturi a observat un autoturism parcat neregulamentar, moment în care i s-a adresat şoferului, pentru a elibera zona, cel în cauză fiind deputatul Răzvan Rotaru. Ulterior, parlamentarul l-ar fi amenințat pe poliţist.
„Ajung eu la Bucureşti şi te dezbrac în c… gol, am eu grijă de tine”, a scris Bogdan Bănică atribuindu-i această replică lui Răzvan Rotaru, care în final a fost amendat cu 2.240 de lei pentru oprire neregulamentară, nerespectarea indicaţiilor poliţistului, neînmânarea documentelor pentru control şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
„La mai mare, boss, felicitări pentru cum respecţi legile ţării pe care şi tu (paradoxal) le-ai votat. Dacă nu erai deputat aş fi zis că eşti un tupeist nemernic, un exemplu de frustrare şi nesimţire ordinară. Dar din păcate eşti deputat, Rotaru Răzvan-Ilie şi nu-mi permit să-ţi spun adevărurile astea”, se menţiona în postarea lui Bogdan Bănică.
Deputatul Răzvan Rotaru a recunoscut că a existat un aşa-zis incident pe aeroport şi l-a regretat, dar a negat limbajul şi comportament atribuit lui de liderul de sindicat. În urma scandalului iscat, parlamentarul a contestat amenda în instanță și a depus plângere la IPJ Suceava, împotriva lui Bogdan Bănică, solicitând cercetarea disciplinară a acestuia. Biroul de Control Internem a dispus cercetarea prealabilă a lui Bănică, însă imediat ce acesta a devenit lider național, procedura a fost suspendată. Răzvan Rotaru a apelat la serviciile unui avocat și l-a acționat în instanță pe cale civilă. susținând că acesta i-ar fi adus prejudicii denaturând realitatea.
Răzvan Rotaru a rămas cu sancțiunile aplicate în seara cu pricina
Interesant este că în ciuda acestui război direct, Răzvan Rotaru a rămas cu sancțiunile aplicate în seara cu pricina. Astfel, deși fostul parlamentar a contestat procesul verbal de sancționare în instanță, magistrații Judecătoriei Suceava și ai Tribunalului Suceava au menținut toate amenzile aplicate de agentul de poliție, judecătorii apreciind că acestea au fost aplicate corect, iar abaterile au fost bine individualizate.
„Prin această atitudine, petentul a manifestat indiferență totală față de dispozițiile legale, de vreme ce acesta a oprit într-o zonă corespunzător marcată, desprinsă din sensul principal, tot cu sens unic, respectiva bandă de acces către PCA nr. 1 (poarta de acces principală a aeroportului), zonă ce trebuie menținută liberă, întrucât este punctul prin care se intervine cu autospeciala SMURD, Pompieri, Jandarmerie, poliție, către perimetrul interior și pistă în cazuri de urgență. În consecință, petentul a ignorat restricția de oprire, deși în zonă sunt aplicate marcaje pe asfalt, respectiv contur bandă, săgeți de sens și hașură între banda de intrare și cea de ieșire din curtea aeroportului”, au motivat judecătorii, care au adăugat că „cetățenii sunt obligați să aibă un comportament civic, moral și responsabil, în spiritul legilor țării și a normelor de conviețuire socială, autoritățile statului urmărind ca acțiunile antisociale care pun în pericol ordinea și liniștea publică, siguranța cetățenilor, să nu rămână nesancționate”.