spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocalPrimăria municipiului Botoşani, la mâna procurorilor DNA. Ce se întâmplă dacă primarul...

Primăria municipiului Botoşani, la mâna procurorilor DNA. Ce se întâmplă dacă primarul va fi condamnat

Situație neobișnuită la Botoșani, în cadrul alegerile locale din acest an. Realegerea actualului primar Cosmin Andrei ar putea atrage organizarea alegerilor parțiale sau preluarea conducerii municipiului de către unul dintre viceprimari.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Situația ar putea fi generată de o eventuală condamnare penală a lui Cosmin Andrei în urma anchetei inițiate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Până acum, nici PSD, partid care l-a propulsat, și nici Cosmin Andrei nu au comentat aceste posibilități. „Un candidat în funcţie cred că este recomandat de faptele sale şi aceste fapte reprezintă o garanţie pentru ceea ce vreau să le transmit botoşănenilor că voi face în cel de-al doilea mandat al meu”, spunea Cosmin Andrei la depunerea candidaturii.

De altfel, subiectul anchetei penale inițiate de DNA a fost evitat și de jurnaliștii care l-au intervievat până acum pe actualul primar. Este drept, până la pronunțarea unei sentințe definitive, Cosmin Andrei beneficiază de prezumția de nevinovăție, doar că alegătorii trebuie să știe ce se poate întâmpla din punct de vedere legal.

Control judiciar dictat de magistraţi

Cosmin Andrei a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA la începutul lunii februarie. Bănuit de săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite, el este suspectat că în vara lui 2021 ar fi fraudat un concurs pentru a o angaja în cadrul Direcției de Impozite și Taxe pe o prietenă apropiată (n.r. – unii zic fosta amantă). Cum ? I-ar fi oferit subiectele care urmau să fie date la proba scrisă, dar și rezolvările.

Plasat atunci sub control judiciar, primarul Cosmin Andrei nu a scăpat de dosarul penal. Prin urmare, există suspiciunea rezonabilă că s-ar putea alege cu o sancțiune penală. În acest context se pune întrebarea ce se poate întâmplă în situația în care Cosmin Andrei este reales primar, iar ancheta procurorilor DNA se soldează cu o trimitere în judecată sau cu un acord de recunoaștere a vinovăției. El va rămâne în funcție, până la o eventuală sentință definitivă. Este drept, ancheta și procesul s-ar putea lungi la peste 4 ani, cât durează mandatul de primar. În această ultimă variantă, Cosmin Andrei își duce mandatul la final.

Ce prevede legea

În schimb, există și riscul ca el să fie achitat sau condamnat definitiv chiar în timpul mandatului. Dacă este achitat, atunci el scapă de orice răspundere penală. În schimb, în cazul unei condamnări, lucrurile se pot complica.

Fiind vorba de săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite, pedeapsa nu va fi mare.

Legea penală prevede sancțiuni de la 1 la 5 ani închisoare, dar la dozarea pedepsei se ține cont de mai multe aspecte, care pot diminua cuantumul. În schimb, fiind vorba de o infracțiune asimilată faptelor de corupție, de regulă, în astfel de situații instanța dispune și aplicarea unei pedepse complementare ce vizează interdicția unor drepturi, adică dreptul a alege sau de a fi ales.

O condamnare l-ar face pe Cosmin Andrei incompatibil cu statul de primar

Pe de altă parte, potrivit Codului administrativ, orice condamnare penală l-ar putea face pe Cosmin Andrei incompatibil cu statul de primar.

„Mandatul primarului încetează, de drept, în următoarele cazuri:

a) demisie;

b) constatarea şi sancţionarea, în condiţiile legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, a unei stări de incompatibilitate; schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ- teritorială;

d) condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei; e) punerea sub interdicţie judecătorească;

f) pierderea drepturilor electorale”, e menționează în Codul Administrativ.

Prin urmare, există riscul ca, în situația în care va fi reales, actualul primar să-și piardă mandatul înainte de expirarea acestuia de drept, dacă va fi găsit vinovat și condamnat.

„În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. d) -f) şi i), încetarea mandatului poate avea loc numai după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti”, se mai arată în Codul Administrativ.

Ce prevede codul administrativ

În aceste condiții, există ipoteza ca, în varianta realegerii lui Cosmin Andrei, municipiul să rămână fără primar, dacă acesta va fi condamnat penal printr-o sentință definitivă. În toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului.

Ordinul are la bază un referat semnat de secretarul general al unităţii administrativ-teritoriale, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului, în speță o eventuală hotărâre de condamnare definitivă. Tot potrivit Codului Administrativ, referatul secretarului general se transmite prefectului în termen de 10 zile de la data intervenirii situaţiei de încetare de drept a mandatului primarului, iar ordinul prefectului poate fi atacat de primar la instanţa de contencios administrativ în termen de 10 zile de la comunicare.

În schimb, instanţa de contencios administrativ este obligată să se pronunţe în termen de 30 de zile, nefiind aplicabilă procedura de regularizare a cererii. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă.

Alegerile parţiale aduc costuri suplimentare

Codul administrativ mai prevede un lucru. În cazul încetării mandatului înainte de termen, se pot organiza alegeri parțiale. Ce înseamnă acest lucru? Alți bani, altă votare.

„Data organizării alegerilor pentru funcţia de primar se stabileşte de către Guvern, la propunerea autorităţilor cu atribuţii în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (9) sau de la data pronunţării hotărârii instanţei, în condiţiile alin. (10)”, se mai arată în Codul Administrativ. Doar că și aici totul depinde de două scenarii.

„Dacă încetarea mandatului unui primar are loc în primii doi ani de la scrutinul electoral, se pot organiza alegeri parțiale, conform legii. În schimb, dacă mandatul încetează în a doua parte, practica de până acum a fost preluarea prerogativelor de primar de către un viceprimar, până la organizarea alegerilor locale”, a spus prefectul Sorin Cornilă. Altfel spus, există și riscul ca municipiul să rămână fără primar, iar primăria să fie condusă de un viceprimar.

Cazuri similare în judeţ

De-a lungul anilor, în județ au mai existat primari care și-au pierdut mandatele din cauza unor probleme cu legea. La fel, unii consilieri locali sau județeni au fost și ei înlocuiți, după ce au devenit incompatibili în urma unor condamnări penale.

În 2017, primarul comunei Vlădeni, Voicu Murariu, a fost eliberat din funcție după ce a fost găsit incompatibil. În 2014, Agenția Națională de Integritate, a stabilit că Voicu Murariu a ocupat funcția de primar, cât și pe cea de membru în Consiliul de Administrație a școlii din comună. Lăsat fără mandat, el s-a angajat pe funcția de administrator public al comunei și a fost mâna dreaptă a viceprimarului. Acum, el este unul dintre cei mai longevivi primari din județ.

În 2016, și primarii comunelor Nicșeni și Mihălășeni, Ioan Gaidur și Geanin Loredan Buraga, au rămas fără mandat. Primul din cauza unei condamnări penale pentru subvenții ilegale pentru pășunile comunale, iar al doilea pentru incompatibilitate.

Tot în 2016, fostul primar al comunei Dobârceni, Radu Livinschi, a fost eliberat și el din funcție după ce a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru că a refuzat controlul alcoolscopic, în calitate de șofer. Și comuna Blândești a rămas fără primar după ce mandatul lui Stelian Maxim, ales în 2020, a încetat din cauză de incompatibilitate. Ulterior, atribuțiile de primar au fost preluate de viceprimaru Mihaela Băghiceanu, dar și aceasta a trebuit să renunțe la funcțiile politico-administrative din același – starea de incompatibilitate declarată de Agenția Națională de Integritate, cazurile fiind înregistrate în 2021 și 2022. De atunci, primăria a fost condusă de viceprimarul Constantin Ciobanu.

13 candidaţi înscrişi în cursa pentru fotoliul de primar

Alegerile locale din acest an pentru funcția de primar al municipiului aduce  în fața alegătorilor șapte candidați, față de 13 înscriși în cursa electorală din toamna lui 2020. Potrivit ordinei în care s-au depus candidaturile, lista a fost deschisă de independenta Mihaela Viorica Stoiciuc, o tânără antreprenoare, secondată de actualul primar Cosmin Andrei, care va candida tot din partea PSD, și fostul edil al municipiului, Cătălin Mugurel Flutur, lansat în cursă de PNL.

Ei sunt urmați de Cătălin Silegeanu, din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Remus Ioan Dăscălescu, din partea Mișcării România Suverană (MRS), Raluca Ștefania Curelariu, care va reprezenta Alianța Dreapta Unită, și Ionel Marian Jurgiu, candidat din partea SOS.

Printre cei care râvnesc la fotoliul de primar sunt așadar și două botoșănence, la fel ca în toamna lui 2020.

Știai că poți susține Monitorul fără să scoți bani din buzunar? Durează mai puțin de un minut să redirecționezi 3,5% din impozit către asociația noastră. Completaţi formularul de mai jos, iar de restul ne ocupăm noi.

https://formular230.ro/asociatia-monitorul-de-botosani

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
0.6 ° C
0.6 °
0.5 °
82 %
7.9kmh
84 %
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...