În Joia Mare, gospodinele vopsesc ouăle de Paște, despre care se spune că nu se strică tot timpul anului. Specialiştii recomadă, însă, să fim foarte atenţi ce substanţe folosim pentru aceasta tradiţie. Asta deoarece unii comercianţi vând tot felul de substanţe colorante, extrem de toxice însă pentru oameni.
Una dintre aceste substanţe este vopseaua tipografică. Pieţele în special au fost împânzite de comercianți ambulanți care vând acest tip de vopsea. În Piaţa Centrală de exemplu, miercuri, mai multe persoane vindeau substanţa împachetată în folie transparentă garantând ouă frumos colorate în nuanţe variate, de la roşu, galben, albastru şi verde, vână la culori sidef şi pasteluri. Pasta intens colorată costă între 2 și 3 lei şi nu are nici un fel de etichetă pe care să fie scrise ingredientele sau modul de folosire.
Fără să analizeze prea mult sau mergând pe ideea că folosesc astfel de produse de ani de zile, unii botoşăneni cumpără aceste vopseluri, ignorând faptul că sunt toxice.
Deși culoarea este una intensă, medicii avertizează că folosirea cernelurilor tipografice pentru a vopsi ouăle este periculoasă. ,,Vopselurile tipografice sunt toxice. Nu sunt admise în industria alimentară”, a declarat un medic.
Vopseaua tipografică face ouăle să arate spectaculos, cu o culoare intensă, lucioasă, dar conține plumb și poate duce la îmbolnăviri deosebit de grave. Această vopsea poate conține chiar metale grele care pătrund prin coaja oului și afectează calitatea alimentului. Substanțele toxice conținute în vopsele trec prin coaja poroasă a ouălor și pătrund în albuș. Oamenii care consumă ouă vopsite cu astfel de substanțe riscă oricând să se îmbolnăvească. Este vorba despre reacții alergice care pot fi cutanate, dar și de reracții interne, la nivelului tubului digestiv, afirmă medicii de specialitate.
Sfaturi ANPC legat de ouăle pentru masa de Paşte
Cu prilejul Sărbătorilor de Paşte, Asociaţia Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – InfoCons vă aduce le cunoştinţă aspecte pe care trebuie să le cunoaşteţi în momentul achiziţionării produselor specifice sărbatorilor pascale.
În primul rând, oricând faceţi cumpărături, trebuie să citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care vă decideţi să le achiziţionaţi.
În conformitate cu prevederile H.G. nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a ouălor şi a Normelor metodologice de aplicare fiecare ou poarte următoarele informaţii, prin ștanțare, în ordinea mai jos menţionată:
Sistemul de creștere al găinilor, care este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel:
- • cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
- • cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
- • cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
- • cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
- • un cod format din două litere care reprezintă țara de origine (ex : România – RO);
- • un cod format din două litere care reprezintă județul (ex : Braşov – Bv);
- • un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.
Tot prin ștanțare, fiecare ou supus comercializării trebuie să aibă înscrisă data durabilității minimale (DDM). Aceasta reprezintă data până la care ouăle pot fi consummate şi trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului.
Ce informații trebuie să conșină cofragul de ouă?
Atenţie! În mod obligatoriu, cofragul în care sunt ambalate ouăle, trebuie să aibă înscrise informaţii referitoare la:
- • Mărimea/greutatea oului, şi anume : ouă XL (73g și peste), ouă L ( de la 63g până la 73g), ouă M (de la 53 g până la 63) și ouă S (sub 53 g);
- • Numărul de ouă aflate în ambalaj;
- • Clasa de calitate (ouă categoria A – ouă proaspete, ouă categoria B – ouă calitatea a doua);
- • Numele sau denumirea și adresa unității care a ambalat sau a celei pentru care se ambalează ouăle;
- • Țara de provenienţă;
- • Termenul de valabilitate, însoţit de recomandările de depozitare;
- • Metoda de producție/sistemul de creștere al găinilor (aşa cum este menţionat anterior, corespondentul acestora variază, conform codurilor mai sus menţionate: 0,1,2 sau 3).
Sfaturi utile:
- • Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă;
- • La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenusul;
- • Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj şi alte informaţii privitoare la acestea! Atenţie la modul de depozitare a ouălor! Păstrarea acestor produse la temperatura camerei favorizează dezvoltarea bacteriilor, precum salmonella!
- • Produsele din oua pentru care sunt necesare anumite temperaturi de depozitare trebuie sa fie depozitate la temperaturile prevăzute. Temperaturile de depozitare trebuie sa fie inregistrate continuu, iar viteza de refrigerare trebuie sa fie astfel incat produsul sa atinga cat mai repede posibil temperaturile prevazute. Ambalajele trebuie sa fie depozitate astfel incat sa se asigure ventilatia necesara in spatiul de depozitare.
Vopsea de ouă:
- Cumpăraţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
- Urmăriţi încadrarea produsului în data durabilităţii minimale.
- Atentie! La vopsirea ouălor, nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, vă puteţi pune în pericol sănătatea!
Ce alternative sănătoase puteţi folosi pentru vopsirea ouălor puteţi citi aici- https://www.monitorulbt.ro/localbt/2023/04/13/care-este-cea-mai-sanatoasa-metoda-pentru-vopsirea-oualor-de-paste/