Elicopterul SMURD poate fi foarte uşor utilizat ca vector de imagine, în detrimentul pacienţilor care au o imediată nevoie de el. De asta s-au convins şi membrii a două familii de botoşăneni, dar şi cadrele medicale implicate în cazurile respective.
Pe 18 martie, atenţia întregii ţări s-a îndreptat aproape exclusiv asupra comunei Tudora. Mai exact, asupra căutărilor micuţului Aryan, dat dispărut de familie cu o zi înainte. În ciuda mai multor aspecte care ar fi fost împotriva unei astfel de decizii, de la Bucureşti s-a hotărât, în dimineaţa zilei respective, trimiterea în zonă a elicopterului SMURD. Deşi nu este dotată cu niciun fel de aparatură de căutare, aeronava medicală a fost scoasă din circuitul medical pentru a zbura deasupra unei păduri, unde însă erau şi foarte multe camere de filmat, ale televiziunilor naţionale.
Decizie luată de la Bucureşti
La mai bine de o săptămână de la solicitarea făcută de Monitorul de Botoşani, reprezentanţii Inspectoratului General de Aviatie al M.A.I au oferit răspunsuri la o parte dintre întrebări. Astfel, potrivit sursei citate, decizia implicării elicopterului SMURD în căutări a fost luată direct de la Bucureşti. Cunoscut fiind cât de importantă este vizibilitatea unui astfel de serviciu în mass-media, elicopterul SMURD a fost scos de la serviciile la care era destinat iniţial şi trimis să zboare deasupra unei păduri dese.
„Având în vedere Dispoziţia secretarului de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, nr. 586 din 18.03.2024, emisă ca urmare a solicitări de asigurare a suportului aerian, transmisă de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General de Aviaţie al M.A.I. a participat cu o resursă de zbor de tip EC-135, aflată în serviciu la Punctul de Operare Aeromedicală laşi, la o misiune de căutare în sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani”, a precizat căpitanul Eugen-Corneliu Fricosu, purtător de cuvânt al IGAv.
Acesta a adăugat că, în momentul în care a fost primită solicitarea de sprijin, elicopterul aflat în serviciu la Punctul de Operare Aeromedicală laşi reprezenta cea mai apropiată resursă aeriană disponibilă.
Elicopter pus să zboare peste pădure, în timp ce un pacient în stare gravă îl aştepta
Reprezentanţii IGAv subliniază, în răspunsul dat, că Punctele de Operare Aeromedicale sunt structuri operaţionale de zbor, special constitute pentru intervenţie, căutare-salvare şi transport sanitar, funcţionând ca serviciu integrat pe baza normelor, ordinelor, dispoziţiilor şi protocoalelor în vigoare. Aceştia au mai adăugat că misiunea a fost „executată sub rezerva asigurării tuturor intervenţiilor aeromedicale de urgenţă ce aveau prioritate”, au transmis reprezentanţii IGAv.
Doar că realitatea pare să îi contrazică. După cele comunicate de la Bucureşti, misiunea elicopterului de la laşi s-a desfăşurat în data de 18.03.2024, intervalul orar 09:15 – 12:10. Asta cu toate că reprezentanţii ISU Botoşani şi cadrele medicale din Botoşani aşteptau ca elicopterul să aterizeze pentru a prelua un pacient în stare gravă. Asta reiese şi dintr-un mesaj emis de către reprezentanţii ISU Botoşani, la ora 8:45 în acea dimineaţă, în care informau de aterizarea elicopterului pe heliport pentru un bărbat de 61 de ani cu infarct.
„Ni s-a transmis că elicopterul a plecat la o altă misiune”
După câteva zeci de minute de aşteptare, echipajele de urgenţă au fost informate, scurt, că elicopterul nu mai vine.
„Ni s-a transmis că elicopterul a plecat la o altă misiune, la un copil. Pacientul cu infarct să fie transportat terestru. În condiţiile în care pacientul avea nevoie să ajungă cât mai repede la Iaşi, iar în tot timpul cât a fost pregătit pentru elicopter şi s-a aşteptat, ar fi putut ajunge cu ambulanţa”, a spus un cadru medical din Spitalul Judeţean.
Elicopter refuzat pentru un copil mutilat
La amiază, situaţia s-a repetat, însă cu un caz şi mai grav. Un copil de 11 ani, din Coşula, a ajuns la Urgenţe cu ambulanţa, cu secţiune de tendoane şi vase de sânge la nivelul mâinii.
Copilul s-a rănit grav împingând o maşină în curtea unui magazin din sat, la insistenţele proprietarei magazinului. Mâna acestuia a trecut prin farul maşinii, care se crăpase, şi s-a ales cu rana gravă.
Copilul avea nevoie de o intervenţie chirurgicală cât mai rapidă, în centrul universitar din Iaşi. Era aproape de ora 14. „S-a luat imediat decizia transferului la Iaşi. Era clar că are nevoie de o intervenţie laborioasă la mână. S-a sunat pentru a cere elicopterul SMURD pentru a ajunge cât mai repede la Iaşi. Dar ni s-a transmis că în continuare este indisponibil, în urma acţiunilor de căutare de la Tudora”, a spus un medic din cadrul secţiei de pediatrie.
Ulterior, băiatul a fost dus la Iaşi cu o ambulanţă, iar intervenţia chirurgicală a durat mai bine de şase ore. Membrii familiei copilului ajuns la Iaşi erau extrem de afectaţi de starea acestuia, la câteva zile după ce a fost dus la Iaşi. „A fost operat, dar nu îşi putea mişca deloc degetele de la mâna rănită”, a spus un unchi de-al copilului.
Drone cu termoviziune ţinute la sol din cauza elicopterelor
În răspunsul lor pentru Monitorul, cei de la IGAv spun că „printre avantajele întrebuinţării elicopterelor în misiunile de căutare-salvare, se regăseşte capacitatea de acoperire a unei zone întinse, într-un timp scurt, inclusiv aterizarea/decolarea în/din zone inaccesibile sau greu accesibile resurselor de interventie de la sol”.
Zona în cauză, însă, unde era căutat Aryan era una puternic împădurită, iar elicopterul a aterizat doar pe un stadion din localitate. Mai mult, trei drone cu termoviziune, nu au mai putut fi ridicare de la sol, pentru a nu încurca elicopterele.
Elicopterele specializate nu au mai ajuns
Elicopterele care chiar ar fi putut ajuta la misiune, nu au mai ajuns la Tudora.
„Concomitent cu direcţionarea elicopterului de la POA lasi, au fost dispuse măsurile necesare pentru dislocarea a încă două elicoptere din dotarea instituţiei noastre, dotate cu sisteme electrono-optice de tip FLIR, pentru asigurarea suportului aerian necesar pe timpul operaţiunilor de căutare”, au comunicat cei de la IGAv.
Între timp, însă, micuţul Aryan a fost găsit de trei poliţişti, care au mers câţiva kilometri, pe jos, prin pădure.
Reprezentanţii IGAv nu au putut menţiona nici care au fost costurile concrete ale respectivei misiuni de căutare, deşi elicopterul este operat de această structură.
„Fondurile pentru operarea aeronavelor instituţiei noastre sunt asigurate din bugetul de stat, iar estimarea costurilor de operare diferă în funcţie de mai mulţi factori, respectiv de cheltuielile cu mentenanţa direct şi indirect, asigurarea aeronavelor, costul combustibilului şi lubrifianţilor, cheltuieli indirecte legate de menţinerea în stare bună de funcţionare a infrastructurii, etc”, a mai transmis ofiţerul Eugen-Corneliu Fricosu, purtător de cuvânt al IGAv.