joi, aprilie 3, 2025
AcasăLocalLichidator acuzat de delapidare

Lichidator acuzat de delapidare

Situaţie neobişnuită în justiţie, după ce un lichidator din judeţ a fost acuzat de delapidare şi a fost trimis în judecată. Asta pe motiv că ar fi scos din cont fără justificări legale peste 180.000 de lei, adică aproape 36.000 de euro, din sumele obţinute din valorificarea unei clădiri. A fost o întreagă înşiruire de evenimente care s-au soldat cu un dosar penal şi în urma cărora cabinetul de insolvenţă a ajuns la rândul său în insolvenţă.

În fapt, Cabinetul Individual de Insolvenţă (CII) Rusu Alina. din Botoşani, a fost desemnat, în primăvara lui 2017, să se ocupe de insolvenţa unei firme din Dorohoi, în calitate de administrator judiciar provizoriu. Ulterior, instanţa a dispus intrarea în faliment a firmei, iar Alina Rusu a devenit lichidator provizoriu. S-a făcut masa credală, a fost adoptat planul de redistribuire şi s-a trecut la valorificarea bunurilor imobiliare, printre care şi o clădire care a fost vândută la începutul lui 2020 cu 194.500 lei.

Banii obţinuţi au fost puşi la dispoziţia lichidatorului în scurt timp însă, deşi una dintre băncile înscrise la masa credală avea dreptul de a încasa suma de 173.878,20 lei, nu a mai primit niciun ban. S-a contestat planul de redistribuire, iar în final Curtea de Apel a dat câştig de cauză băncii, dispunându-se şi rectificarea planului de distribuire. Ba mai mult, instanţa a decis ca situaţia firmei să fie clarificată până pe 28 martie 2022, închidere a procedurii fiind programată pe 11 aprilie 2022.

Solicitări de la bancă ignorate

Cu toate că banca a comunicat mai multe solicitări lichidatorului judiciar, indicând şi contul în care să se facă plata, lichidatorul judiciar nu a răspuns în niciun fel. Ba mai mult, nu şi-a delegat din proprie iniţiativă atribuţiile, iar timp de aproape un an nu a existat niciun fel de colaborare cu Alina Rusu, titularul Cabinetului de insolvenţă, care nu a răspuns la telefon, emailuri, adrese. Ulterior, s-a aflat că aceasta s-ar fi aflat în incapacitate de muncă, din cauza unor afecţiuni medicale, doar că situaţia a durat aproximativ 7 luni.

Într-un final, Tribunalul a numit un alt lichidator, care a confirmat ulterior că Alina Rusu nu a transmis şi nu a justificat suma de 181.342,83 lei. Astfel, în martie anul trecut, practicianul în insolvenţă Alina Rusu a fost obligată de instanţă să plătească suma respectivă. A urmat o plângere penală, iar la începutul acestei luni botoşăneanca a fost trimisă în judecată pentru delapidare. Asta pentru că lichidatorul judiciar avea obligaţia distribuirii sumelor conform hotărârii judecătoreşti.

Cabinetul a intrat în insolvenţă

Interesant este că la rândul său, CII Alina Rusu a intrat în insolvenţă pe 7 martie a.c., în urma unei decizii a Tribunalului Botoşani, ca urmare a unei cererii formulate de cel de-al doilea lichidator.

Prin urmare, cabinetul individual de insolvenţă a ajuns să fie preluat la rândul său de un administrator judiciar – Insolvenţă SM SRPL Filiala Bucureşti. Astfel, Alina Rusu a fost obligată să pună la dispoziţia administratorului judiciar toate documentele informaţiile cerute cu privire la activitatea şi abunurile deţinute ei, precum şi lista cuprinzând plăţile efectuate în ultimele 6 luni anterioare deschiderii procedurii şi transferurilor patrimoniale efectuate în cei 2 ani anteriori deschiderii procedurii.

Cazul este primul de acest gen din judeţ, în istoria recentă, iar până la pronunţarea unei sentinţe definitive Alina Rusu va beneficia de prezumţia de nevinovăţie.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
7.9 ° C
10.6 °
7.8 °
97 %
2.3kmh
100 %
J
10 °
vin
18 °
S
17 °
D
3 °
lun
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încă un motiv pentru care drumul secundar spre Cornișa ar trebui să fie mai larg.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Joi

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...