Un medic din județ a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru obținere ilegală de fonduri. Este vorba de medicul Ionuț Radu Smicală, din comuna Mitoc, care a fost trimis în fața judecătorilor după o anchetă care a durat mai bine de doi ani. Dosarul a fost înaintat spre soluționare instanței de judecată, iar până la pronunțarea unei sentințe definitive cel în cauză va beneficia de prezumția de nevinovăție.
Întreg scandalul a ieșit la iveală în primăvara anului trecut. Atunci, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au descins la locuința medicului bănuit de comiterea infracțiunii, precum și la alte imobile aparținând acestuia, din comuna Mitoc și municipiul Botoșani, respectiv cabinete medicale, unde au pus în executare 6 mandate de percheziție domiciliară. Anchetatorii au ridicat atunci mai înscrisuri medicale și de evidență contabilă, precum și peste 100.000 de euro.
Servicii medicale care nu au fost prestate în valoare de 150.000
Anchetatorii susțineau că bărbatul, Ionuț Radu Smicală, ar fi solicitat spre decontare, în anul 2020, servicii medicale care nu au fost prestate în mod real, prejudiciul fiind estimat la început la peste 150.000 de lei. Ulterior, a ieșit la iveală că investigațiile au pornit de la o plângere penală formulată chiar de reprezentanții Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS) Botoșani, după un control care a scos la iveală că, în anul 2020 (n.r. – anul izbucnirii pandemiei de COVID-19), 81% din totalul consultațiilor raportate de medic ar fi fost decontate pentru 545 de copii înscriși pe listă, copii nu au primit și medicație pe baza unei rețete electronice gratuite. Din cele 10 cazuri verificate prin sondaj de către echipa de control, în 8 situații consultațiile nu au fost confirmate ca și efectuate. Pentru consultațiile raportate în anul 2020, medicul Smicală Ionuț ar fi încasat de la CAS Botoșani suma de 155.044,05 lei.
Ca urmare a controlului efectuat, CAS Botoșani a recuperat în primă fază de la CMI Dr. Smicală Ionuț suma de 16.805,48 lei din care 3.014,29 lei reprezintă contravaloarea serviciilor medicale raportate, decontate și neefectuate pentru un număr de 8 cazuri verificate prin sondaj, la care se adaugă suma 220,69 lei reprezentând dobânzi și penalități, iar 13.570,50 lei reprezintă diminuarea cu 10% a valorii minime garantate a unui punct per capita, pentru anul 2020. Investigațiile au durat până anul acesta, când procurorii au dispus trimiterea în judecată a medicului pentru obținere ilegală de fonduri, fără a se menționa și valoarea exactă a prejudiciului.
Până la data trimiterii în judecată, medicul Smicală Ionuț -Radu nu a comentat situația ivită.