Și primarii sunt oameni și mai pot călca pe lângă lege. O dovedește un caz înregistrat în seara de Dragobete, când primarul comunei Viișoara, Laurențiu Constantin Rîmbu (PSD), a fost surprins băut la volan.
Potrivit unor informații neoficiale, sâmbătă seara, pe 24 februarie, de sărbătoarea iubirii la români, primarul ar fi fost la o petrecere, unde ar fi cinstit și câteva pahare. Nu a mers cu mașina la acea întâlnire pentru că autoturismul personal a rămas la circumscripția veterinară (n.r. – el fiind de profesie medic veterinar).
Alcoolemie de 0,35 mg/l alcool pur
La finalul acelei petreceri, Laurențiu Constantin Rîmbu a plecat spre casă, însă a făcut și un mic ocol la circumscripția veterinară, pentru a-și lua autoturismul. Există voci care spun că primarul ar fi fost „pârât” pentru că, la scurt timp, el a fost tras pe dreapta și verificat de un echipaj din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani. Ghinion pentru că taman atunci fusese inițiată și o acțiune a Serviciului Rutier.
Pus să sufle în etilotest, primarul nu a mai avut cum să o dea cotită. Norocul lui a fost că rezultatul nu a indicat o îmbibație suficient de mare care să atragă răspunderea penală, la mijloc fiind vorba de o contravenție. Chiar și așa, Laurențiu Constantin Rîmbu s-a ales cu o amendă, dar și cu măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de timp.
„A fost depistat sub influența alcoolului la volan, un bărbat de 38 de ani. Valoare indicată de aparatul etilotest a fost de 0,35 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1600 de lei și i s-a reținut permisul de conducere”, a precizat pentru „Monitorul de Botoșani” purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Delia Nenișcu.
„Nu comentez informațiile”
Contactat telefonic de reporterii „Monitorul”, primarul Laurențiu Constantin Rîmbu a refuzat să comenteze incidentul și a susținut că la mijloc nu ar fi vorba de chestiuni administrative ci pur personale. „Nu comentez informațiile. Aceste sunt chestiuni ce țin de aspecte personale”, a spus primarul Rîmbu, care a sistat conversația invocând și problemă medicală, o posibilă laringită.
Nu sunt deloc puțini șoferii care au tendința să creadă că nu este o așa mare tragedie să te urci la volan după ce au băut un pahar de bere sau de vin. Nimic mai greșit însă, un astfel de concept neexistând în țara noastră. Într-adevăr, sunt țări europene în care o alcoolemie minimă este acceptată, însă nu este și cazul României. Persoanele care consumă băuturi alcoolice și apoi se urcă la volan, trebuie să știe în primul și primul rând că riscă o amendă semnificativă, dar și un dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice. Dacă amenda este absolut sigură în acest caz, dosarul penal depinde de nivelul alcoolemiei, potrivit OUG 195/2002.
Ce spune legea
Dacă alcoolemia depistată este cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, vorbim despre o contravenție. În această situație, persoana vinovată este sancționată cu 9 – 20 de puncte amendă, ceea ce înseamnă o sancțiune contravențională cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. În plus, se va suspenda dreptul de a conduce pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.
În cazul în care alcoolemia este mai mare de 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, vorbim despre o infracțiune. În această situație, șoferul vinovat va fi dus la spital pentru prelevarea unor probe biologice. Acest caz se dovedește a fi mult mai grav, implicând în plus și deschiderea unui dosar penal. Daca șoferul refuză prelevarea probelor biologice, el riscă o amendă penală sau o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani, acestea fiind valabile și pentru acele cazuri în care nivelul alcoolemiei trece pragul de 0,80 mg/litru.