Un copil din judeţ a avut parte de un destin cumplit la numai patru ani. Micuţul a murit înecat la câteva sute de metri de curtea casei bunicilor.
Tragedia a avut loc în satul Tudor Vladimirescu, din comuna Albeşti. Alerta a fost dată de bunicul băieţelului de patru ani. Tatăl micuţului este plecaţi la muncă în străinătate de mai multă vreme, iar mama este acasă, însărcinată cu un alt copil. Micuţul era în grija bunicilor.
La un moment dat, în cursul după-amiezii, oamenii au observat că băieţelul nu era nicăieri de găsit, poarta la gard era deschisă şi au intrat în alertă. Au apelat la ajutorul mai multor rude şi au început că îl caute pe băieţel prin gospodărie şi în zonele din împrejurimi. După aproape o oră, bunicul copilului a avut parte de o imagine şocantă. Acesta şi-a găsit nepoţelul căzut într-o groapă formată într-un iaz secat, la câteva sute de metri de casă. Groapa de aproximativ 15-20 metri pătraţi şi adâncă de aproape patru metri era plină pe jumătate cu apă.
Bunicul a alertat imediat rudele şi în același timp a sunat la 112. Micuţul a fost imediat scos de către rude şi adus pe mal. „La faţa locului au fost trimise două echipaje medicale, unul cu asistent de la Ambulanţă şi unul cu medic de la SMURD”, a precizat medicul primar Cristian Simionescu, medic coordonator în cadrul dispeceratului SJA-SMURD.
Micuţul a fost găsit în hipotermie, iar cadrele de la Ambulanţă au început imediat protocolul de resuscitare. La scurt timp a sosit şi echipajul SMURD, încercându-se şi ridicare temperaturii corporale a micuţului.
Din păcate, medicii nu au mai putut face nimic. „Echipajul nostru a continuat manevrele de resuscitare cardio-pulmonară, concomitent cu procedurile de încălzire a corpului copilului. Din păcate, după aproximativ 90 de minute nu s-a înregistrat niciun fel de activitate cardiacă. Am fost nevoiţi să declarăm decesul la faţa locului”, a precizat medicul specialist de urgenţă Dănuţ Panaitescu, din cadrul UPU-SMURD.
Copil înecat aproape de casă
Pentru evitarea prevenirea unor astfel tragedii, pecialiştii ISU Botoșani au mai multe recomandări pentru populaţia judeţului.
– orice groapă este un pericol pentru copilul mic. Ingrădiți aceste zone;
– acoperiți fântâna cu capac;
– acoperiți cu capace (mai grele) orice alt vas cu apă din curte sau casă: cratiţe mari, găleţi, căzi, butoaie, etc;
– țineți găleţile cu apă potabilă cât mai sus şi acoperite – un copil mic se poate îneca şi într-un vas cu puţin lichid;
– zăvorul este important în prevenirea accidentelor. Dacă aveţi toaletă în curte, formaţi-vă un obicei de a închide uşa cu zăvorul/cârligul.
Supravegheați copiii în permanență!