Zeci de posturi vor fi scoase la concurs la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani în perioada imediat următoare, iar candidații vor fi supravegheați audio-video, după scandalul angajărilor pe bani.
După ce s-a dat liber la angajări în sistemul sanitar, la nivelul Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani vor fi scoase la concurs nu mai puțin de 86 de posturi, personal medical și nemedical.
Medicul Monica Adăscălței, managerul Spitalului Județean Botoșani, a declarat că s-a luat decizia ca aceste concursuri să fie supravegheate audio-video, pentru o transparență totală.
”Urmează ca după aprobarea memorandumului, Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani să scoată la concurs 86 de posturi, însemnând medici, asistenți, infirmieri , personal cu studii superioare și pesonal TESA. Concursurile se vor desfășțura în Centrul universitar Iași, pentru medici, iar cele organizate de Spitalul Județean vor fi cu transparență totală, însemnând înregistrare audio-video, atât la proba scrisă, cât și la celelalte probe din concurs. Am propus acest lucru, iar în Regulamentul de concurs am trecut și acest lucru cu înregistrare audio-video. Persoanele care vor intra în concurs vor fi înștiințate și vor semna un acord să fie supravegheate în timpul concursului audio-video”, a precizat medicul Monica Adăscăliței, managerul SJU Mavromati.
Chiar dacă sunt aprobate, posturile sunt destul de departe de a fi și ocupate. Ca la orice concurs în sistemul bugetar, până la organizarea propriu-zisă va mai dura săptâmâni bune. Asta pentru că la fiecare specialitate în parte trebuie alcătuite comisii, trebuie stabilită organizarea concursului, precum și stabilite subiectele.
Descinderi şi arestări făcute de DNA la spital
Decizia vine la două luni după izbucnirea unuia dintre cele mai mari scandaluri din sistemul sanitar botoşănean. Pe 13 decembrie 2023 poliţiştii au descins în zeci de locaţii din judeţ printre care s-au numărat sediul Spitalului Judeţean „Mavromati”, locuinţa şefei Consiliului Judeţean Botoşani, biroul acesteia, dar şi sediul PSD Botoșani, locuinţele fostului manager, a actualei secretare, director de îngrijiri, precum şi medici şefi şi asistenţi.
Procurorii DNA au reţinut atunci peste 75 de infracţiuni în total, pentru 11 inculpaţi. A doua zi, 10 dintre cele 11 persoane duse la audieri au fost arestate. După contestaţii, însă, doar opt dintre cele zece persoane arestate iniţial de procurorii DNA au rămas în arest pentru 30 de zile. Activitățile pentru care au fost reținuți cei în cauză sunt variate, dar cu același scop, de a aduna bani sau obiecte de valoare în schimbul angajărilor, transferurilor din sectorul medical sau al personalului.
În prezent trei dintre inculpaţi sunt în arest la domiciliu, iar restul sunt sub control judiciar. Detalii despre inculpaţi puteţi afla aici – https://www.monitorulbt.ro/local/2024/02/09/doctorita-claudia-malancea-este-libera-aceasta-si-alti-patru-inculpati-scapa-de-arestul-la-domiciliu-video/
Angajări făcute pe bani
În referatul celor de la DNA sunt enumerate diverse sume de bani sau obiecte din aur primite de cei inculpați pentru transferul unor asistente, pentru modificarea condițiilor de concurs în favoarea diverșilor doritori care plăteau, indiferent de post, de la șofer la asistentă sau referent. Banii erau dați prin interpuși sau direct, mascați în pungi de cadouri, iar cei care dădeau promovau concursul.
Subiectele la probele scrise sau practice erau comunicate în mod frecvent înainte de concurs, există chiar un caz în care un medic îi spunea răspunsurile direct în cască în timpul examenului unui candidat. Se dădea șpagă și la comun, 14 asistenți angajați temporar au pus împreună bani pentru un voucher de 14.000 lei care a ajuns la președinta comisiei de concurs, au dat examen și apoi au fost angajați pe perioadă nedeterminată.
De obicei banii se dădeau prin interpuși, care promiteau să influențeze membrii comisiilor de angajare sau cei la care ajungeau banii erau chiar președinții comisiilor respective. Postul nu conta, că era vorba de asistentă, infirmier, electrician sau șofer, totul era pe bani, și pentru postul de fochist șpaga a fost de două mii de euro.
Dosar cu zeci de capete de acuzare
Persoanele care intermediau sau la care ajungeau banii erau cam aceleași, banii erau plătiți de cunoscuți ai candidaților, de părinți sau rude, de angajați ai spitalului cu intrare la cei în cauză. Aproape toți cei care plăteau promovau concursurile, însă au fost și nemulțumiți, care au ajuns martori la DNA, unii din cei care promiteau sprijin pentru angajare nu au reușit să se țină de cuvânt, e cazul administratorului de firmă reținut împreună cu angajații spitalului și fostul manager.
Între timp în dosar au ajuns să fie implicate 15 persoane, care totalizează 82 de capete de acuzare, printre care luare de mită şi trafic de influenţă.