O simplă plimbare cu mașina și o țigară nevinovată te pot duce dincolo de granițele legii, direct în fața magistraților. O știu și consumatorii de droguri, care în ultima perioadă scapă de pușcărie, dar sunt puși la plată de magistrații.
Pentru câteva grame de „iarbă”, ei ajung să scoată bani grei din buzunar. Asta pentru că, de regulă, instanțele îi condamnă pe consumatorii aflați la prima abatere la plata unor amenzi penale. Dacă sunt recidiviști, situația poate deveni mai gravă.
Tânăr prins cu droguri la festival
Doi tineri, Robert I și Florin C, de 22 și respectiv 26 de ani, au vrut să participe, în august 2021, la un festival de muzică organizat la Vârfu Câmpului. Au plecat cu o mașină, cu alți doi tineri, doar că pe traseu au fost opriți de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani.
În pachetul de țigări al unuia dintre ei, a fost găsită o țigară artizanală cu miros de aventură, iar în ghiozdanul din spate, două fragmente de verdețuri cu arome de amintiri neașteptate, ce s-au dovedit a fi cannabis.
Acuzați de deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, cei doi au fost trimiși în judecată și condamnați. Astfel, Robert I, care a recunoscut faptele, s-a ales cu o amendă de 900 de lei, iar Florin C cu o amendă de 1.200 de lei.
Ţigară găsită ascunsă printre frunze
Dar parcă povestea nu era suficient de „colorată” fără un alt personaj. Alin G. a fost prins într-un bar din municipiu, în martie 2022, cu o țigaretă confecționată artizanal, fumată parțial, ce conținea cannabis.
O țigară găsită parcă în paradis, dar de fapt în Parcul Tineretului (n.r. – după cum a susținut tânărul), cuminte ascunsă printre frunze și iluzii. Doar că a fost acuzat și el de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, și s-a ales cu o amendă de 4.000 lei.
Prins cu droguri la 60 de ani
Nici bătrânețile nu mai sunt ce-au fost, căci până și venerabilul Constantin A., la vârsta lui respectabilă de 60 de ani, s-a trezit în septembrie 2021 cu polițiștii lângă el. Și nu de alta, dar avea în mașină un grinder, un mugure și o țigară artizanală – o colecție potrivită pentru un muzeu al iluziilor pierdute.
A fost suficient pentru ca bărbatul să fie acuzat de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept. Așa se face că la începutul anului el a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 4.000 de lei.
Cei prinşi trebuie să plătească şi cheltuieli judiciare
Ce nu știu consumatorii este că în urma acestor procese amenzile vin la pachet și cu altceva – cheltuielile judiciare care se ridică la circa 3.000 de lei de caz. Asta din cauza costurilor destul de ridicate ale analizelor de laborator pentru confirmarea prezenței drogurilor și a substanțelor interzise.
Așa se face că pentru circa un gram de cannabis, cei prinși riscă să plătească câteva mii de lei, adică mult mai mult decât un bilet la cel mai tare concert din Paris. De altfel, analizele de laborator sunt la fel de scumpe ca și o escapadă în străinătate. Astfel, fiecare gram de cannabis descoperit este mai scump decât gramul de aur. Așa că, pentru un gram de plăcere, amatorii de vise pot scoate bani din buzunar cu nemiluita.
Iar dacă sumele stablite de instanță nu se plătesc, amenzile se transformă în zile de închisoare. Astfel, suma corespunzătoare unei zile amendă este de 40 de lei. Prin urmare, dacă nu plătesc amenda de 4.000 de lei, cei în cauză pot face 100 de zile de detenție, adică vreo trei luni și o săptămână de închisoare. Altfel spus, un sejur gratuit la „hotelul statului”, înbtr-o „vacanță” neprogramată, cu un „pachet turistic” cu totul special.
Dileme moderne și amenzi retro
Magistrații spun însă că pedepsele țin cont de comportamentul celor trimiși în judecată, de antecedente și de contextul în care s-au comis faptele. De aceea, cei mai mulți dintre consumatori, recunosc acuzațiile și colaborează cu anchetatorii și conştientizează consecinţele consumului de droguri.
„Aceste împrejurări justifică concluzia existenţei unor şanse reale şi a unei probabilităţi majore ca autorii să menţină abstinenţa, dar şi a realizării gravităţii faptei comise şi a consecinţelor negative ale implicării lor într-o activitate infracţională”, au arătat judecătorii. Astfel, instanțele merg pe considerentul că este mai oportună aplicarea unei amenzi penale, adecvată şi suficientă raportat la gravitatea infracţiunii, decât condamnarea la o pedeapsă în regim de detenție, care presupune plasarea consumatorului de droguri într-un mediu infracțional.
Un dans al justiției cu dileme moderne și amenzi retro. Iar mesajul pare unul singur – cei care se aventureză pe căile neexplorate ale plăcerilor „ilegale” să-și verifice mai întâi portofelul.