Caz revoltător la o grădiniță din municipiul Botoșani. Zeci de copii au ajuns să fie înghesuiţi într-o sală mult prea mică.
Situaţia a fost înregistrată la Grădinița nr. 22 din municipiu. Deşi primarul a anunţat că lucrările de renovare demarate în instituţie au fost încheiate, lucrurile nu stau chiar aşa în teren, iar din cauza lipsei de spaţiu, 50 de copii au ajuns să fie înghesuiţi într-o sală pentru 20 de copii.
Situaţia trenează încă de la debutul anului şcolar, adică din septembrie 2023. O masă mică și un dulap vechi, ambele îngrămădite în colțul unui hol, reprezintă cabinetul școlar, iar copiii sunt așezați la grămadă pentru a-și putea continua orele.
„50 de copiii într-o sală de clasă destinată pentru 20 de preșcolari”
Problema a fost ridicată și de consilierul USR Raluca Curelariu miercuri, 31 ianuarie, în cadrul ședinței ordinare de Consiliul Local.
„Avem 50 de copiii într-o sală de clasă destinată pentru 20 de preșcolari. Suntem în plin sezon al virozelor și efectiv părinții nu-și mai pot duce copiii la grădiniță din cauza faptului că îi duc astăzi și mâine sunt răciți. Drept pentru care aș vrea să înțeleg cât mai durează să dăm în folosință Grădinița 22”, a spus consilierul USR Raluca Curelariu.
Primarul a lipsit de la ședință, urmând să transmită în scris un răspuns pentru această interpelare.
La scurt timp, Cosmin Andrei a transmis către presa locală că lucrările sunt gata. Doar aștepta notificarea constructorului privind finalizarea lucrării, pentru a putea demara procedurile de convocare a Comisiei de recepție. Probabil notificare nu va veni prea curând din moment ce realitatea este alta, o mare parte din grădiniță arată „ca după război”, iar muncitorii lucrează în spatele grădiniței.
Conducerea unității nu poate face declarații fără aprobarea primarului
Întrebată de condițiile în care își desfășoară activitatea, directoarea unității, Elena Manuela Ursache, a spus că nu poate face nici o declarație până nu se consultă cu reprezentanții primăriei și ai Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Botoșani. „Nu pot să să fac nici o declarație până nu mă consult cu șefii mei”, a transmis Elena Manuela Ursache. Această situație scoate din nou la iveală modul în care funcționează municipiul Botoșani, șefii impun subalternilor să nu vorbească fără aprobare.
Totodată, directoarea a menționat că este nevoie de acordul primarului pentru orice poză din incinta grădiniței. Fiind un spațiu public, legea nu interzice fotografierea încăperilor. Doar copiii, în cazul în care ar fi apărut, au nevoie de consimțământul scris al părinților.
Reporterii „Monitorul” au încercat în repetate rânduri să ia legătura cu primarul Cosmin Andrei pentru a clarifica situația, însă fără succes. „Monitorul” nu a primit nici un răspuns până în momentul publicării materialului.