Zeci de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani au decis să se retragă din structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în cursul anului trecut, alegând opțiunea pensiei în fața creșterii vârstei de pensionare la 65 de ani pentru cei cu condiții speciale. Această decizie a generat deja o criză de personal fără precedent în cadrul instituției.
Potrivit unor surse oficiale, în anul 2023, nu mai puțin de 72 de angajați ai IPJ Botoșani au ales să se pensioneze. „Majoritatea sunt din rândul celor cu 25 de ani vechime și care au amânat pensionarea anii trecuți din diverse motive”, a declarat unul dintre polițiștii care a optat pentru pensionare la finele anului trecut. Pierderea acestor cadre cu experiență din cadrul Poliției Române accentuează și mai mult deficitul de personal cu care se confruntă deja IPJ Botoșani. „La această dată, deficitul total de personal este de 30 la sută”, a recunoscut Delia Nenișcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoșani.
Pensie aleasă pentru bani de polițiști
Cosmin Andreica, șeful Sindicatului Europol, spune că inclusiv conducerea MAI are o răspundere față de situația creată întrucât nu a făcut nimic pentru a păstra polițiștii cu vechime în sistem.
„Polițiștii au avut de ales între o creștere salarială de 5%, care însemna aproximativ 200 de lei în medie, brut, la salariu, sau o indexare a pensiilor cu 13,8%. Acest procent, evident că le aduce un câștig mai mare, dacă ies la pensie. În cazul de față nu s-a pus problema despre vârstă (posibilitatea creșterii vârstei de pensionare – n.red.) pentru că modificările la legea pensiilor militare deja a avut loc. Toți cei care îndeplineau condițiile de pensionare înainte de intrarea în vigoare a legii au un termen de 5 ani să se pensioneze pe vechile prevederi ale legii pensiilor militare, iar cei care se pensionează ulterior, vârsta de pensionare va crește proporțional până la vârsta de 65 de ani”, a explicat Andreica.
Posturile comunale sunt cele mai afectate
Plecările au afectat toate structurile polițienești, iar posturile comunale au fost cele mai afectate, având un deficit prelungit de personal. Printre cei care au decis să părăsească sistemul se regăsesc și polițiști cu funcții de conducere, cum ar fi fostul inspector șef al IPJ, comisarul șef Toader Buliga.
Aceasta complică și mai mult situația, având în vedere că mulți dintre cei plecați ocupau funcții în servicii operative. Fără angajări frecvente, deficitul de personal s-a accentuat rapid.
„Ce nu știe lumea este că polițiștii se pensionează și ei la 60 de ani”
Polițiștii spun că totul este din cauza lipsei de predictibilitate din sistem, în condițiile în care majorările salariale promise în trecut nu au fost asigurate, iar guvernanții au anunțat de mai multe ori intenția de a modifica legea pensiilor.
„Ce nu știe lumea este că polițiștii se pensionează și ei la 60 de ani. Cei care se pot pensiona mai repede sunt cei din serviciile operative. datorită grupei de muncă. Astfel, la un an de activitate, ei beneficiază de un așa-zis spor de 6 luni care se scade din vârsta de pensionare standard. Dar acest beneficiu nu poate depăși cumulat 13 ani”, a explicat un polițist.
„Guvernanții își bat joc de legislația pe care tot ei au votat-o”
Pe de altă parte, unii dintre cei care au ales să plece s-au declarat dezamăgiți de ceea ce se întâmplă în activitatea de zi cu zi. Astfel, după ce au terminat școlile sau academia și au fost încadrați, ei au realizat că trebuie să lucreze în condiții nu tocmai omenești.
La posturile de poliție grupurile sanitare sunt ca acum 50 de ani, adică în curte și din lemn, o parte din mașinile de serviciu trebuiau casate de zeci de ani, legislația apără mai mult infractorii, iar orele de muncă prestate suplimentar sunt neplătite. Altfel spus, sistemul nu mai este atractiv, iar legislația este în corzi.
„Guvernanții își bat joc de legislația pe care tot ei au votat-o”, spun sindicaliștii, care acuză că drepturile angajaților nu sunt respectate nici în poliție. Prin urmare, pe unii îi apucă lehamitea, mai ales când văd că sistemul nu se bazează pe performanță, chiar dacă așa se lasă să se înțeleagă.
Plecări au fost și din rândul Poliției de Frontieră. Doar că aici au fost mult mai puține. Potrivit unor surse neoficiale, din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani s-au pensionat, în 2023, doar 7 polițiști. Este drept, printre ei s-a aflat chiar șeful acestei structuri, comisarul șef Valeriu Harabulă. Deocamdată, nimeni nu a fost împuternicit pe acest post, funcția fiind deținută în prezent cu titlu interimar de comisarul șef Narcis Ivolschi, șeful Biroului de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere.