Mii de credincioși au participat astăzi la slujbele oficiate în biserici cu prilejul marii sărbători Botezul Domnului sau Boboteaza. Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba de sfințire a apei și transformarea ei în agheasmă.
De la primele ore ale dimineții, bisericile botoșănene au fost umplute de credincioși de toate vârstele. Sărbătoarea reprezintă reactualizarea momentului în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, vine la Iordan, se botează cu botezul pocăinţei – a lui Ioan -, El Cel fără de păcat, asumând păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpăra prin scump sângele Său, pe Golgota.
După Sfânta Liturgie a urmat slujba de sfinţire a apei. În cadrul acesteia, credincioşii au aprins lumânări şi s-au rugat alături de preoţi pentru sănătate şi vremuri mai bune. Cei mai mulţi dintre credinicioşi au venit să ia agheasmă în vase din sticlă în care au pus crenguţe de busuioc.
„Trebuie să luăm agheasmă, e bună pentru toate bolile și neliniștile, alungă tot ce e rău de lângă casă. Doamne ajută, să ajungem și la anul”, a spus o credincioasă.
Agheasma Mare este ţinută la loc de cinste în case
Agheasma Mare este luată de la biserici şi ţinută la loc de cinste în case. Creştinii gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie – odovania praznicului.
Cu Agheasma Mare se stropesc casele şi persoanele care locuiesc acolo, spre binecuvântare. Tot cu ea se stropesc şi lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfinţite, la binecuvântarea şi sfinţirea prapurilor, la sfinţirea crucii şi a troiţelor, a clopotului, a vaselor şi veşmintelor liturgice, la sfinţirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor şi a Sfântului şi Marelui Mir.
În multe familii este respectată tradiţia de a lua Agheasmă Mare de la mai multe biserici. Totodată, foarte mulţi botoşăneni, după slujba de la biserică, merg la cimitir pentru a aprinde lumânări şi a stropi mormintele celor dragi plecaţi din această lume.
„Ne-a învrednicit Domnul și am ajuns și această zi binecuvântată. Cu agheasma stropim casele, mașinile, animalele și mormintele, să nu uităm de cei care nu mai sunt aici”, a mărturisit o altă credincioasă.
Bobotează fără cruci de gheață
Crucile de gheață, devenite tradiție la Botoșani, au început să lipsească din cauza temperaturilor neobișnuit de ridicate pentru perioada în care ne aflăm.
„Mai dificil acum, pe căldurile acestea, cam greu, nu avem”, a spus părintele protopop Petru Fercal.