Războiul dintre fostul primar al municipiului, liberalul Cătălin Flutur şi actualul edil, social democratul Cosmin Andrei, trece la un alt nivel. Asta după ce cel din urmă a depus un proiect de hotărâre pentru dizolvarea, lichidarea și radierea SC Locativa SA, societate a cărui director este consilierul PNL Cătălin Flutur. Acesta urmează să fie dezbătut astăzi de consilierii locali.
Societatea se află în subordinea Consiliului Local, iar potrivit proiectului aleşii ar acorda mandat special pentru consilierii Marius Rogojinschi şi Carmen Diaconu, care la rândul lor ar convoca o Adunare Generală a Acţionarilor pentru desfiinţarea societăţii. În acest demers, Cosmin Andrei a dat dispoziție Direcției Economice, Serviciului Patrimoniu și Serviciului Juridic contencios Registru Agricol pentru a demara procedurile și documentația necesară în vederea promovării proiectului de hotărâre.
Lipsa performanţei economice, motivul pentru desfiinţare
Potrivit proiectului, decizia de lichidare ar fi motivată de lipsa performanței economice.
„În anul 2022 societatea a avut un număr mediu de 44 salariați, o cifră de afaceri netă de 4.432.133 lei, pierdere de 128.854 lei și profit zero”, se arată în proiect.
De asemenea în document se mai arată că, „după anul 2005, au fost înstrăinate o parte a imobilelor ce făceau parte din contractul de delegare a gestiunii serviciului efectuat prin delegare directă a gestiunii de către S.C. Locativa S.A. Botoşani, iar în prezent, ca urmare a pierderii suferită în anul 2022, apreciem că se impune realizarea unui studiu de oportunitate pentru prezentarea unei situaţii actualizate a modului de administrare a fondului locativ şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, aflate în proprietatea Municipiului Botoşani”.
În proiect se aduce în discuţie şi faptul că, în aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Botoşani funcționează Serviciu Patrimoniu care desfășoară activităţi în acelaşi domeniu ca Locativa, respectiv administrare de spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă aflate în proprietatea Municipiului Botoșani. „În acest fel practic se supraîncarcă bugetul local al municipiului cu cheltuieli rezultate din funcţionarea celor două entităţi. prin dublarea organigramelor şi a bugetelor fiecăreia crescând în mod inutil nivelul cheltuielilor publice”, se arată în document.
Ameninţări cu plângeri la DNA
Directorul Cătălin Fluturi și angajații din subordinea sa nu au rămas indiferenţi, aşa că luni, 18 decembrie, a fost formulată o plângere prealabilă împotriva proiectului propus de primar.
Reprezentanţii Locativa spun că proiectul este atât nelegal, cât și netemeinic. Argumentele care sprijină cele afirmate fac referire la faptul că, în ultimi 10 ani, anteriori anului 2022, Locativa a înregistrat constant profit, repartizat în proporție de 50% ca dividende către acționar, respectiv Consiliul Local al Municipiului Botoșani. Banii ar fi ajuns în fondul de rezervă la dispoziția societății. Suma din fondul de rezervă s-a constituit din profitul exercițiilor financiare anterioare anului 2022, mai exact 654.813,71 lei.
În plângere se arată că pierderea suferită în 2022 este rezultatul unor factori externi, care nu țin de managementul societății, printre care diminuarea chiriilor la locuințele de tip ANL, vânzarea altor 90 astfel de locuințe, dar și „prelucrarea păguboasă, fără fundament economic, de către Municipiul Botoșani, a unor imobile aflate în administrarea SC Locativa SA”, se arată în plângerea formulată.
Ba mai mult, directorul general al societății, Cătălin Flutur, cel care a și formulat plângerea susține că primarul Cosmin Andrei a săvârșit un abuz în funcție. „Cu alte cuvinte, și-a manifestat dorința, iar salariații primărie trebuiau să caute argumente pentru a fi pus în aplicare”, spune Cătălin Flutur.
Memoriu înaintat de angajaţi
Marți, 19 decembrie, salariații din cadrul societății au semnat un Memoriu care a fost înaintat către Direcția Națională Anticorupție Suceava, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, preşedintele Consiliului Judeţean şi al PSD Botoşani, Consiliul Local, Prefectură, Ministerul Muncii, Comisia de Dialog Social şi Avocatul Poporului.
Prin aceasta, salariații își exprimă dezacordul față de intenția primarului și solicită organelor abilitate luarea măsurilor legale în consecință.