O tânără botoșăneancă a pus bazele unui atelier care produce accesorii unicat. Din piele reciclată, dar şi din piele vegană, de cocos şi de ananas, Ana Tărnăuceanu creează accesorii şi şorţuri inedite.
Botoşăneanca este de profesie arhitect, iar timpul şi-l împarte între job şi un business pe care l-a pornit încă din 2014, din timpul studenției şi care, de doar un an, s-a mutat din dormitor într-un atelier adevărat.
,,Eu la baza sunt arhitect, am terminat facultatea de arhitectură. Și încă lucrez proiecte de arhitectură, dar în principal mă ocup de Huna și vreau să-mi dedic cât mai mult timp pentru ea și să încerc să o dezvolt cât mai mult. Până acum un an lucram de acasă, din dormitor. Îmi făcusem un birou și aveam toate ustensilele puse acolo și am lucrat de acasă foarte mult timp. Am reușit să îmi închiriez un spațiu și să îmi mut toate lucrurile strânse, chiar erau multe”, a spus tânăra.
,,Mama mea mi-a adus niște resturi de la cizmăria din cartier și m-am apucat de treabă”
Povestea a început prin 2014, când, împreună cu prietena ei de la facultate, și-a dorit să își ocupe timpul liber și a reușit asta prin personalizarea unor tricouri. Un an mai târziu, Ana a primit de la mama ei niște resturi de piele şi a început să creeze ceva din ele, iar de acolo lucrurile au evoluat. Tot ceea ce a reușit în industria marochinăriei se datorează spiritului autodidact, a învățat de pe internet sau urmărindu-i pe meșteri în viața reală.
,,Ideea a început în anul 1 de facultate, dar în anul 2 m-am apucat, doar că nu avea treabă cu ce fac acum. A început cumva ca un mod de a mă relaxa, pe lângă facultate, pentru că facultatea nu ne ocupa incredibil de mult timp. Și cred că în vara respectivă, înspre anul 2, mama mea mi-a adus niște resturi de la cizmăria din cartier și m-am apucat de treabă. Nu mi-am dat seama prea mult ce făceam, voiam doar să creez ceva”, a declarat Ana.
Tânăra nu a pornit cu ideea unei afaceri, dar lucrurile au evoluat treptat de la brățări la primul portofel pe care îl deține și astăzi și îl compară cu cele mai recente modele.
,,M-am dezvoltat foarte organic, fără să îmi dau seama dacă duceam neapărat undeva, adică n-am pornit cu ideea unei afaceri. Cred că după anul 2 de facultate am făcut o pagină de facebook, am făcut doar brățări, mai mult timp am făcut doar brățări personalizate și eram eu uimită că funcționează. Și undeva, cred că în 2017 sau 2018, nu sunt foarte sigură, am făcut primul portofel pentru logodnicul meu. După aceea am făcut la o prietenă, am început să le postez și cumva, ușor, ușor, am început să dezvolt niște produse la cerere”, a povestit Ana Tărnăuceanu.
Afacere cu piele de ananas și piele de cocos
În prezent, afacerea botoșănencei se bazează pe pielea reciclată pe care o adună de la alte ateliere de marochinărie și pe pielea vegană, mai exact fibre prelucrate din frunzele de ananas, cocos sau cactus. În 2019 a început să descopere alternativele sustenabile, la început a fost destul de sceptică deoarece nu erau un material popularizat în România. Pielea de ananas sau Pinatex pe care o foloseşte Ana este făcută din fibrele frunzelor de ananas şi se produce în Filipine, iar pielea de cocos sau Malai este făcută de un startup din India.
,,Eu le spun piele de ananas și piele de cocos. E puțin impropriu să le spun așa pentru că pielea vine de la un organism viu, doar că noi nu ne-am obișnuit cu ideea de alternative de piele din plante, încă încerc să promovez ca un înlocuitor de piele și de asta mă refer la ea în continuare ca piele de ananas și cocos. El, teoretic, este un material care împrumută foarte mult din proprietățile pielii naturale, adică pielea naturală poate fi ușor înlocuită”.
Afacerea tinerei se remarcă prin grija față de mediu, aceasta promovează alternative sustenabile prin accesoriile unicat. Până și numele este atent ales și face trimiterea la iubirea pentru planetă.
,,Huna are la bază șapte principii haoiene care înseamnă cumva, pe scurt, dragostea față de natură. Se învârte în jurul naturii, a oamenilor, a dragostei față de natură, a spiritualității”.
,,Atunci când lucrezi pentru hobby-ul tău nu prea îți pui întrebări”
De curând, Ana Tărnăuceanu și-a prezentat creațiile la Imperiul Leilor. Tânăra nu a obținut oferte din partea leilor, dar mărturisește că a ajutat-o foarte mult experiența, trasând anumite direcții de dezvoltare.
,,Participarea la Imperiul Leilor m-a ajutat să-mi dau seama ce înseamnă o afacere în sine. Adică eu am început totul ca un hobby, dar mi-am dat seama ce trebuie să lucrez și unde. Trebuie să lucrez ca să transform afacerea într-un productivă. Atunci când lucrezi pentru hobby-ul tău nu prea îți pui întrebări, m-a ajutat sa-mi deschid ochii. Este un business fix la început de drum, care mai are nevoie de ceva dezvoltare pe partea asta pentru a obține o investiție, experiență mai mare pe piață, să-i găsesc posibilitate de scalare, să reușesc să-l fac să crească mai mult din punctul de vedere al unui antreprenor”.