Zeci de botoșăneni riscă să fie puși la plată pentru costurile carantinei din perioada de început a pandemiei de Covid-19. Conform informațiilor furnizate de autorități, 28 de persoane au fost chemate în judecată de municipalitate pentru a recupera costurile legate de carantina instituționalizată, conform deciziilor emise de Inspectoratele de Poliție ale Județelor Botoșani și Iași și Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani.
Acțiunea în daune delictuale a fost inițiată la Judecătoria Botoșani și implică reprezentanți ai DSP Botoșani, precum și Inspectoratele de Poliție menționate. Originea acestei dispute legale pleacă de la măsurile impuse de Curtea de Conturi în vara anului 2020, când s-a verificat modul de gestionare a resurselor publice în perioada stării de urgență. Controlorii financiari au descoperit că Primăria municipiului Botoșani a decontat cheltuieli pentru carantina persoanelor sancționate contravențional pentru nerespectarea măsurilor de carantină sau izolare, deși în Ordonanța Militară nr.4/2020 se specifica că cei care nu respectă izolarea vor suporta costurile carantinei.
Măsuri contestate în instanţă
Fiind doar un intermediar în cadrul acestor măsuri, întrucât la acea vreme plățile se făceau de la Ministerul Sănătății, municipalitatea a contestat în instanță măsurile dispuse de Curtea de Conturi, care a impus recuperarea sumelor de cei cei carantinați forțat.
A urmat un proces care a cunoscut două etape – la Tribunalul Botoșani și apoi la Curtea de Apel Suceava – iar în urma acestuia magistrații au apreciat că acele constatări ale controlorilor financiari au fost corecte. Asta cu atât mai mult cu cât inclusiv DSP a refuzat din prima lună decontarea acelor cheltuieli, comunicând inclusiv lista cu cei care ar trebui să plătească.
Disputa a fost tranșată așadar în instanță, municipalitatea fiind obligată să dispună recuperarea banilor de la cei carantinați. Suma totală pentru care sunt acționați cei 28 de fugari se ridică la peste 40.000 de lei, aici fiind incluse cheltuielile efectuate pentru cazare, servicii de curățenie, spălătorie, produse de igienă personală etc.
Costuri uriaşe din cauza haosului
Pe fondul haosului generat de măsurile adoptate în perioada stării de urgență, statul român a suportat costuri semnificative. În plus, autoritățile locale s-au confruntat cu dificultăți financiare. În noiembrie 2020, Consiliul Județean Botoșani a intentat un proces împotriva DSP și Ministerului Sănătății pentru neplata datoriilor acumulate la hoteluri în perioada 16 martie-15 mai 2020, în care au fost cazați cadrele medicale ce tratau pacienții de COVID-19. După un șir de procese, sentința finală a impus DSP și Ministerului Sănătății să plătească 84.270 de lei pentru cazarea medicilor.
Până și oamenii au avut de suferit de pe urma măsurilor dispuse de Guvern în timpul pandemiei. Asta după ce mii de botoșăneni au fost sancționați cu amenzi uriașe pentru că nu au respectat interdicțiile de deplasare sau nu au completat declarațiile la revenirea în țară din călătoriile efectuate în străinătate. În final, amenzile din perioada stării de urgență, dar și cele pentru necompletarea declarațiilor la frontieră au fost anulate fie de instanță, fie prin alte acte normative.