Un nou scandal riscă să zguduie Poliția Română, după ce liderul unei organizații sindicale din județ a decis să depună o plângere penală împotriva unui fost șef. Este vorba de Virgil Bordei, președintele filialei județene a Confederației Sindicale „Meridian”, care a lucrat ca agent de poliție timp de peste 30 de ani.
Pensionat în ianuarie 2020 și suferind de mai multe afecțiuni medicale, Bordei îl acuză acum de tortură și abuz în serviciu pe fostul șef al Poliției orașului Darabani, colonel în rezervă Mihai R.
În plângerea penală adresată Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Virgil Bordei arată că în perioada 1 decembrie 1991 – octombrie 2000, pe când Poliția Română era încă o instituție militarizată, a lucrat la Poliţia orașului Darabani. În interiorul acestei perioade, adică din 1995 și până în octombrie 2000 ar fi avut parte de un tratament inuman din partea fostului comandant al Poliției Darabani, Mihai R., tratament care i-ar fi provocat puternice suferinţe fizice și psihice care i-au provocat în final o boală autoimună.
Program încălcat de şef
Fiind agent în cadrul Formaţiunii de Ordine Publică, el avea programul de muncă stabilit printr-o dispoziţie a Inspectoratului General al Poliției Române, care nu era respectat. Astfel, fostul șef al Poliției Darabani ar fi făcut planificările după bunul plac. Așa se face că Virgil Bordei a ajuns să lucreze într-o zi pe săptămână de la 14.00 – 22,00, iar restul numai de noapte.
În plus, deși regulamentele militare stabileau un program zilnic de 8 ore, el ajungea să lucreze mult mai mult, cu încălcarea tuturor prevederilor legale care menționau că aducerea la serviciu sau reținerea în afara orelor de program se face numai cu aprobarea comandantului unităţii.
Ture numai de noapte
Într-un an, de exemplu, el ar fi ajuns să lucreze în luna ianuarie 29 de zile numai de noapte, fără a beneficia de liberele aferente și fără ca zilele prestate suplimentar să fi fost plătite sau compensate cu zile libere.
„A fost situaţia că într-o lună de ianuarie, iarna fiind, am lucrat 29 de nopţi, fără a avea zile libere sau să fie compensate în bani, desfășurând activităţi care nu intrau în sfera noastră de competenţă, adică înmânam invitaţii la cetăţeni a altor colegi ( sectoriști) deplasându-ne pe jos câte 10 km indiferent de situaţia atmosferică, soluţionări de petiţii scrise ale cetăţenilor. Această activitate o desfășuram în afara orelor de program, venind de acasă după un schimb de noapte, fără a fi plătit sau compensat cu timp liber, deși nu era vreo dispoziţie a vreunui șef de la eșaloanele superioare”, a arătat Virgil Bordei în plângerea penală.
Boli dobândite din cauza programului inuman
Ca urmare a încălcării cu rea intenţie a regulamentelor militare și a dispoziţiilor interne în vigoare în acel timp privind programul de muncă și repausul săptămânal de către Mihai R., fostul șef al Poliţiei orașului Darabani, Virgil Bordei susține că a dobândit mai multe boli cronice, fiind internat în mai multe unități spitalicești aparținând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, spitale civile, urmând tratamente severe.
„Ba chiar am avut recomandarea de schimbare a locului de muncă, însă acest lucru nu l-a impresionat pe domnul comandat, care a continuat să se manifeste în aceeași manieră. Am ajuns acum cu o boală care nu mai este tratabilă, <<Penfigus vulgaris>>, boală autoimună, coxartoză bilaterală gradul Il, din cauza condiţiilor inumane de serviciu”, a mai relatat Virgil Bordei.
Plângere penală depusă de fostul poliţist
În încercarea de a dovedi înscrierea acestui comportament în infracțiunea de tortură și abuz în serviciu, fostul agent de poliție a depus la plângerea penală și o serie de documente obținute de la arhiva U.M. Piteşti, începând cu regulamentele militare valabile la acea dată, răspunsurile de la Inspectoratul Județean de Poliție potrivit cărora în perioada respectivă nu a existat vreo dispoziţie de la eșaloanele superioare și nici vreun ordin propriu prin care să impună diminuarea zilelor libere, dar și comunicări de la Institutul Național de Meteorologie și Fizică a Pământului prin care se arăta că nu au existat fenomene care să impună declanșarea stării de necesitate, ori alte fenomene naturale care să impună diminuarea zilelor libere aferente fiecărui lucrător de poliţie sau să fie necesară prezenţa la unitate.
Totodată, el a depus și o sumedenie de documente medicale care atestă bolile de care suferă.
„Darabaniul era un fel de Periprava”
În plus, el i-a nominalizat ca și potențiali martori în ancheta penală pe câțiva dintre foștii săi colegi, care ar putea relata despre modul în care se comporta fostul comandant, în acea perioadă Poliția orașului Darabani fiind cunoscută ca un <<batalion disciplinar>>.
„Darabaniul era un fel de Periprava, iar el era un fel de Vișinescu și Ion Ficior. Dacă într-un an de zile erau 26 de polițiști sancționați, 13 erau de la Darabani”, a adăugat Virgil Bordei, care spune că a întârziat cu depunerea plângerii penale întrucât a fost nevoit să adune toate probele, unele răspunsuri oficiale parvenindu-i după o întreagă corespondență dusă cu instituțiile abilitate. Asta chiar dacă uneori i s-a refuzat accesul la informații pe motiv că documentele solicitate ar face parte din categoria celor clasificate și considerate „secret de serviciu”.
„În toate comunicările oficiale, gunoiul este ascuns sub preș”
„Nu doresc decât să se ia măsurile legale, potrivit gravității. M-am constituit parte civilă, dar cuntumul daunelor vor fi stabilite în timpul audierii la procuror. Totodată, îmi doresc ca acest caz să fie un exemplu pentru toți ceilalți comandanți, indiferent de poziția lor, pentru că ei trebuie să respecte mai întâi drepturile angajaților și, în cazul în care angajatul greșește, să i se aplice regulementele și dispozițiile interne în vigoare”, a mai spus Virgil Bordei.
Asta pentru că un alt element care a cântărit destul de mult în luarea deciziei privind depunerea plângerii penale a fost faptul că nici în prezent drepturile angajaților nu ar fi respectate. „În toate comunicările oficiale, care sunt trimise peste tot, presei, Instituției prefectului, gunoiul este ascuns sub preș”, a mai spus Bordei.
Tortura nu se prescrie
Dacă în cazul abuzului în serviciu cel mai probabil faptele s-au prescris, în ceea ce privește tortura, aceasta se află printre infracțiunile imprescriptibile prevăzute de Codul penal.
Tortura înseamnă orice act prin care durerea sau suferința acută, fie ea fizică sau psihică, este provocată în mod intenționat unei persoane, pentru scopuri cum ar fi obţinerea de la aceasta sau de la o terţă persoană de informaţii sau mărturisiri, pedepsind-o pentru o faptă pe care aceasta sau o terţă persoană a comis-o sau este suspectată de a o fi comis, sau intimidarea sau constrângerea ei sau a unei terţe persoane pentru oricare motiv, ce are la bază discriminarea de orice fel, atunci când această durere sau suferință este produsă de către, la instigarea, cu consimțământul sau acordul tacit al unei oficialităţi publice sau al altei persoane care acţionează în calitate de oficială.
Formele psihologice de tortură și rele tratamente, care au adesea consecințele cele mai de lungă durată pentru victime, includ de obicei printre altele presiune, umilire, izolare, dar și amenințări.
Întrucât plângerea penală vizează doar presupuse infracțiuni, numele fostului comandant al Poliție Darabani nu va fi făcut public, el urmând să beneficieze de prezumția de nevinovăție pe tot parcursul anchetei și până la ponunțarea unei eventuale sentințe definitive. De altfel, nu este exclus ca Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani să decline cauza în favoarea Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași, conform competențelor legale și teritoriate, Poliția fiind la data presupuselor fapte o instituție militarizată.