Scandal între angajații structurilor Ministerului Afacerilor Interne de la Botoșani, după ce un polițist i-a acuzat de abuz în serviciu pe angajații Serviciului Județean de Informații și Protecție Internă (SJIPI).
Scandalul s-a lăsat și cu plângeri penale, cazul fiind anchetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari. Procurorii au dispus în primă fază clasarea dosarului, însă polițistul în cauză încearcă să obțină redeschiderea anchetei. Motivul invocat de acesta este că ofițerii SJIPI ar fi consemnat în mai multe rânduri, în mod fals, în documente oficiale, mai multe aspecte care ar fi fost nereale, ilegalități care i-ar fi afectat cariera și implicit acordarea unor drepturi.
Avansare pierdută din cauza notelor transmise de serviciile de informații
Scandalul ar fi izbucnit încă din noiembrie 2020, când s-ar fi pus în discuție la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani avansarea în grad înainte de termen a unor ofițeri și agenți de poliție. Deși s-a aflat inițial pe listă, E.M.D. a fost înlocuit cu un alt polițist pe ultima sută de metri.
Când s-a interesat despre împrejurările în care s-a ajuns la această situație, ofițerul a aflat că la baza deciziei au fost notele transmise de serviciile de informații „apte de a genera o apreciere negativă”. Ba mai mult, acesta a fost verificat de către cei de la Direcția de Control Intern și Serviciul Județean Anticorupție, fiind bănuit de o serie de fapte care s-ar fi circumscris sferei ilicitului penal.
Plângere depusă la DNA de polițist
Totul ar fi plecat de la o serie de aspecte consemnate în documente specifice de către cei de la SJIPI. Suspiciunile ar fi plecat de la presupuse aspecte referitoare la neconformitatea organizării unui concurs de către o comisie din care a făcut parte ofițerul de poliție E.M.D., dar și a unor aspecte referitoare la întreținerea unor relații extraconjugale cu o colegă de birou.
Asta în condițiile în care, până atunci, ofițerul nu a făcut niciodată obiectul unei cercetări și nu a fost niciodată sancționat administrativ, disciplinar ori penal. Ori, toate verificările care au urmat ar fi arătat că suspiciunile ar fi fost „vădit nereale”.
Prin urmare, după ce toate acele aspecte care ar fi fost menționate în raportările SJIPI au fost răsturnate, ofițerul de poliție a făcut plângere la DNA solicitând cercetarea penală a celor care au făcut acele mențiuni referitoare la el. Totodată, acesta a solicitat și analizarea modului în care s-a ajuns la emiterea acelor informări și redactarea documentelor specifice de către SJIPI. Altfel spus, dacă au existat suspiciuni rezonabile sau a fost vorba de lucruri inventate doar pentru ca ofițerul să fie tras pe linie moartă pentru o perioadă de timp.
Dosar clasat fără ca victima să fie audiată
Ciudat este însă că E.M.D. nu ar fi fost chemat niciodată la audieri la DNA, ca parte care a avut de suferit și nici pentru a propune noi probe. Cu toate acestea, a fost emisă ordonanța de clasare. În schimb, pe lista martorilor audiați în timpul cercetărilor s-ar fi aflat chiar persoane din fosta conducere a Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani și a structurii din care face parte E.M.D.
Cum în cauză nu a început urmărire penală față de persoanele care ar fi fost implicate în acest scandal, numele ofițerului și denumirea structurii din care face el parte nu va fi divulgat. Rămâne de văzut însă dacă magistrații militari vor anula ordonanța de clasare dată de DNA sau dosarul va fi restituit la parchet pentru completarea cercetării penale. Interesant este de văzut și dacă, pe baza aspectelor invocate în informări, SJIPI a transmis sesizări și către organele de cercetare penală și răspunsul acestora din urmă cu privire la rezultatul investigațiilor.