Botoşănenii încep să prindă “gustul” maşinilor electrice. Peste 120 de astfel de autoturisme figurau ca înmatriculate în județul Botoșani la data de 31 august 2023.
Potrivit reprezentaților Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Botoşani, numărul acestora este considerabil mai mare față de anii trecuţi. Spre exemplu, în ianuarie 2022, doar 36 de mașini electrice figurau ca fiind înmatriculate în județul nostru. Acum sunt de aproape patru ori mai multe.
„Au fost înmatriculate un număr de 122 vehicule electrice pentru care au fost eliberate numere verzi, conform legislaţiei în vigoare”, se arată într-un raport prezentat de reprezentanţii SPCRPCIV. Cu toate acestea, numărul ar putea fi puţin mai mare, având în vedere că mai există unii proprietari de astfel de autoturisme care încă le au cu numere de înmatriculare din ţările din care le-au achiziţionat.
Infrastructura staţiilor de încărcare este deficitară
Chiar şi cu această creştere semnificativă, procentul pe care îl reprezintă autoturismele electrice din totalul parcului auto al judeţului este în continuare unul foarte mic. Mai exact, aproape 0,1% din totalul de 132.080 de autoturisme, câte erau la 31 august, îl reprezintă cele electrice.
Unul dintre motive l-ar putea constitui şi infrastructura slabă a staţiilor de încărcare din această parte a ţării. În judeţele din Moldova majoritatea staţiilor de încărcare sunt oferite de hipermarketuri, cu program de funcţionare până la închiderea magazinelor. Mai mult, fiind puţine la număr, este tot timpul riscul ca acestea să fie mai mereu ocupate.
Avantaje pentru proprietarii de maşini electrice
Puţin mai bine stau botoşănenii la categoria “hibride”. Aici sunt peste 1.000 de autoturisme, semn că aceştia se simt în continuare mai încrezători să pornească la drum cu un autoturism dotat şi cu motor termic.
Posesorii de maşini electrice şi hibrid au avantaje şi în ceea ce priveşte nivelul de impozitare al autoturismelor. Primăria Botoşani scuteşte de impozit vehiculele electrice, iar în cazul celor hibrid se plăteşte doar 5% din cuantumul total al impozitului.
În total, peste 7.400 de autoturisme au fost înmatriculate în acest an până la 31 august, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „De asemenea, pe parcursul derulării programelor de stimulare a reînnoirii parcului auto “RABLA” – au fost efectuate un număr mare de radieri, aproximativ 2.000 operaţiuni”, mai arată reprezentanţii SPCRPCIV.
În ceea ce priveşte deţinătorii de permis, în aceeași perioadă au fost emise 11.969 permise de conducere, reprezentând o creştere cu 3.479 posesori fata de aceeaşi perioada a anului trecut. Totodată au fost 640 de permise de conducere străine, iar numărul certificatelor de înmatriculare emise a fost de 14.169, reprezentând o creştere de 7.390 autovehicule faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.