vineri, aprilie 4, 2025
AcasăLocal BTPacienţi trataţi inuman la Secţia de Psihiatrie a Spitalul Judeţean

Pacienţi trataţi inuman la Secţia de Psihiatrie a Spitalul Judeţean

Un raport al Comitetului pentru Prevenirea Torturii (CPT) al Consiliului Europei, publicat ieri, a scos la iveală o situaţie şocantă cu privire la modul în care sunt trataţi bolnavii care ajung la secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Botoşani. Delegaţia CTP a primit numeroase acuzații de rele tratamente aplicate
pacienților (lovituri cu pumnii, palmele, împingere și strigăte) de către personalul auxiliar.

Vizita CPT a avut loc în septembrie 2022 şi a urmărit tratamentul pacienților internați în unități de psihiatrie și al persoanelor din centrele de îngrijire rezidenților. Delegația CPT a vizitat patru spitale de psihiatrie generală, unde s-a axat pe tratamentul pacienților acuți și al pacienților cronici internați pe termen lung. Delegația a vizitat și Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri si, de asemenea, pentru prima dată, trei tipuri diferite de centre de asistență socială.

Delegația a vizitat spitalele de psihiatrie din Bălăceanca, Botoșani, Obregia (București) și Socola (Iași). În toate spitalele vizitate, pacienții au vorbit în mod pozitiv despre personal, în special despre personalul de îngrijire. Cu toate acestea, în toate spitalele vizitate, cu excepția Obregia, au fost consemnate cazuri de presupuse rele tratamente și abuzuri verbale din partea personalului. În special în secția bărbați din cadrul Clinicii de Psihiatrie Botoșani, delegația a primit numeroase acuzații de rele tratamente aplicate
pacienților (lovituri cu pumnii, palmele, împingere și strigăte) de către personalul auxiliar. Pentru a pune capăt relelor tratamente este nevoie de măsuri de îmbunătățire a formării personalului auxiliar, de creștere a efectivelor de personal din secție și de reducerea supraaglomerării.

Probleme în privinţa igienei

Raportul arată probleme şi în ceea ce priveşte igiena în cadrul secţiei.

“În Secția 1 a Clinicii de Psihiatrie Botoșani, starea generală de igienă ar trebui îmbunătățită, iar instalațiile sanitare modernizate. În mod cumulativ, tratamentul pacienților din Salonul 1 al Secției 1 ar putea fi considerat, în opinia CPT, drept inuman și degradant. CPT reiterează faptul că posibilitatea de a fi în aer liber, de preferință într-o zonă verde plăcută, are un impact benefic asupra bunăstării și recuperării pacienților și ar trebui să fie un drept pentru fiecare pacient. Obiectivul ar trebui să fie ca toți pacienții să beneficieze de acces neîngrădit la aer liber în timpul zilei, cu excepția cazului în care activitățile de tratament necesită prezența lor în secție. În niciunul dintre spitalele vizitate nu s-a întâmplat acest lucru”, se arată în raport.

O altă problemă o reprezintă faptul că, tratamentul în secțiile Acuți din spitalele vizitate a fost bazat în principal pe farmacoterapie. “Ar trebui luate măsuri pentru a extinde gama de activități psihosociale și de terapie ocupațională oferite pacienților. În plus, pacienții ar trebui să fie implicați și consultați în elaborarea și punerea în aplicare a planurilor lor individuale de tratament“, transmite CPT.

Lipsă acută de personal

Reprezentanţii CPT mai spun că deficiențele în ceea ce privește resursele de personal subminează grav îngrijirea acordată pacienților și încercările de a oferi activități și pot duce la situații cu risc ridicat, în ciuda eforturilor reale ale personalului de serviciu. În toate cele patru spitale vizitate, exista un număr mare de posturi vacante, care ajungeau, de exemplu, la 20% la Spitalul de Psihiatrie din Botoșani.

“De asemenea, este necesar să se recruteze personal suplimentar pentru a oferi terapie psihosocială și ocupațională. În plus, personalul auxiliar care lucrează cu pacienții trebuie să fie selectat cu atenție și să beneficieze de o formare adecvată, în special în ceea ce privește prevenirea și gestionarea comportamentului agresiv la pacienții cu tulburări psihiatrice”, se arată în raport.

Anchetă cerută de managerul Spitalului Judeţean

Managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) “Mavromati” Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei, a anunţat declanşarea unei anchete interne pentru verificarea aspectelor sesizate în raportul Comitetului pentru Prevenirea Torturii (CPT) al Consiliului Europei publicat joi şi care face referire la tratamentul pacienţilor internaţi în unităţi de psihiatrie şi al persoanelor din centrele de îngrijire a rezidenţilor.

De asemenea, ea a precizat că autorităţile judeţene au demarat procedurile pentru construirea unui nou spital pentru pacienţii cu boli psihice.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
câțiva nori
14 ° C
15.6 °
13.9 °
61 %
2.3kmh
12 %
vin
16 °
S
18 °
D
6 °
lun
4 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...